lev grønt

3 miljøbevidste valg kan skabe luft i økonomien

Flere unge dropper kød, og mulighederne er mange inden for genbrug - og det hele sker, fordi vi står i en situation, hvor vi er nødt til at ændre på indgroede vaner for at redde jordkloden. Hvis ikke klimaproblematikkerne kan være en motivation for at skabe grønnere vaner, så kan det være, at det økonomiske aspekt kan. 

Udover at tage miljømæssigt ansvar, hvilket vi hos Lendo støtter op om, så er der besparelsesdelen, som vi også er meget store tilhængere af. Derfor tænker vi, at vi i denne artikel vil dele win-win initiativer til dig, som både vil være bedre ved miljøet og har brug for mere luft i privatøkonomien. 

Udover det kan dine chancer for at låne penge blive større, hvis du sparer penge. Jo flere penge du sparer, jo større bliver dit rådighedsbeløb, og det er blandt andet rådighedsbeløbet, bankerne kigger på, når de skal lave en kreditvurdering. Grøn besparelse betyder så faktisk, at du kan slå hele tre fluer med et smæk - og hvem vil ikke gerne det? 

Det er næsten fjollet at afvise muligheden for både at være god ved Moder Jord og få flere penge mellem hænderne. Læs med her hvis du er klar på, at en lille omlægning i din tilværelse kan give både god samvittighed og flere penge på kontoen.

1. Meld dig ind i kollektive klædeskaber 

Det er meget normalt at have et behov for at købe et nyt stykke tøj. Har du en større trang end andre, kan det virkelig være en stor hjælp rent økonomisk at bytte sit tøj til nyt. Der findes forskellige kollektive klædeskaber. 

Det, der kan give følelsen af, at tøjet er lidt nyere, er at klædeskabene udvælger det bedste tøj. Det er derfor ikke hvad som helst, du kan indlevere, og det er derfor heller ikke hvad som helst, du kan bytte til. De stiller krav til, at tøjet ikke er for slidt, og at det er af en vis kvalitet. 

Konceptet fungerer typisk sådan, at du betaler en medlemspris, og så kan du bytte et bestemt antal stykker tøj hver måned. Det er også muligt at finde kollektive klædeskabe, hvor du kan indlevere dit tøj, og så får udleveret point ud fra kvaliteten af det tøj, du afleverer. Du kan herefter shoppe for dine point. 

Her er tre af de største kollektive klædeskaber:
The Organic Club

Veras Copenhagen

ReSecond.com

2. Lav vinder-måltider med billige ingredienser 

Billige ingredienser betyder ikke nødvendigvis dårlig mad. Mad uden kød kan også smage godt. Vi beder dig ikke om at droppe kødet - bare rolig. Man kan sagtens skrue ned på kødforbruget men stadig være kødspiser og nyde en lækker bøf. Der er mange måder at gøre det på. Har du overvejet, om der er et tidspunkt på dagen, hvor du kan undvære kød? Det kan være, at frokosttallerkenen kan undvære kødet, og at aftensmaden mandag og onsdag skal være kødfri? 

De kødfrie dage kan give dig bedre samvittighed på de kødfyldte dage. Du vil sandsynligvis også komme til at nyde fredagens Bøf Bearnaise lidt mere. 

Men hvordan spiser man mad uden kød, hvis man aldrig har prøvet det? At spise kød er en stor del af vores madkultur, men søger du efter kødfrie madretter på nettet, kan du finde nogle lækre opskrifter. 

Et ekstra tip: Hvis du ikke når at spise grøntsagerne i køleskabet, kan du - ligesom med kød - fryse det ned. Du kan eventuelt snitte grøntsagerne og fryse dem ned i portioner. Så for eksempel ved ovenstående opskrift, kan du lave en pose med snittede champignoner, spinat, tomater, løg og hvidløg, som du kan tage op, når du skal lave det igen. Så undgår du madspild, og du sparer penge. Win-win. 

3. Skru ned for varmen

Inden du tænker “Men så fryser jeg jo?” så læs det her: Prisen på dit varmeforbrug stiger med fem procent hver gang, du skruer varmen op med blot 1 grad.

Du bør dog ikke sætte varmen på en lavere temperatur end 17-18 grader, for det kan øge risikoen for skimmelsvamp, og så går hele besparelsesprojektet op i røg. 

Der kan også være en idé med at vente med at synge i badet til bagefter - mens vandet løber, bruger du penge. Det er ikke en af de udgifter, der kan ødelægge budgettet medmindre du synger tracklisten fra en hel musical hver gang, du står under bruseren. 

Og nu hvor vi er ved hjemmet, så kan det også skabe en stor besparelse at slukke for lyset, hvis du ikke har brug for, at det er tændt. Det kan hjælpe at skabe en vane med, at når du skal opholde dig i længere tid i ét rum, så tjek hurtigt, om lyset er tændt i de andre, inden du sætter dig til rette. 

Grøn og rig, det ka’ vi li’

Nogle af initiativerne i denne artikel er måske almen viden for nogen men ikke for alle. Derfor vil vi hos Lendo gerne formidle viden som denne. Vores mission er at skabe transparens på lånemarkedet, og en af de tiltag, vi finder vigtige, er, at formidle viden om privatøkonomi, fordi lån og privatøkonomi går hånd i hånd. 

Hvis du spørger os, er en motivationsfaktor for at spare penge, især at man laver en grøn omstilling i sin tilværelse. Det er lige præcis derfor, vi har fremlagt disse win-win-initiativer for dig i denne artikel. 

Du kan læse om bæredygtige garderober her: UgeAvisen

Du kan læse om unge og nye madvaner her: DR.dk

Brug for hjælp? Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig
Ring til os 70 5000 10 hverdage 09:00-16:00 (torsdag 09:00-20:00)
Skriv til os kundeservice@lendo.dk Vi svarer hurtigst muligt – altid indenfor en hverdag
Ofte stillede spørgsmål
  • Du skal være mindst 18 år gammel
  • Du skal have en årlig indkomst på mindst 60.000 kr.
  • Du må ikke være registreret i RKI/Debitor Registret (DBR)
  • Du skal have fast bopæl i Danmark

Kravene er fastsat af de banker og långivere vi samarbejder med, og det er dem, der vurderer, hvilke kunder der kan få lån.

De lånetilbud, du modtager, er foreløbige tilbud baseret på oplysninger indtastet i ansøgningen. Tilbuddet er først bindende, når banken har verificeret alle oplysninger.

VIGTIGT: Lendo kan ikke påvirke denne proces.

Ingen af vores långivere vil give tilbud til personer som er registreret i RKI eller Debitor Registret (DBR).

Gennem Lendo kan du ansøge om lån mellem 10.000 og 500.000 kr.

Långiverne forholder sig til din økonomiske situation og vurderer din evne til at tilbagebetale lånet i fremtiden. På den baggrund afgør den enkelte långiver, hvor meget du kan låne og til hvilken rente.

TIP: En tommelfingerregel er ikke at ansøge om lån, der overstiger 90% af din årsindkomst.

Hvis du har eksisterende lån eller afbetalinger med høje renter, så kan det betale sig at samle dine lån. Det nemmeste er at tage et nyt lån gennem Lendo og bruge hele eller en del af det udbetalte beløb til at indfri din eksisterende gæld.

Begynd med at angive det samlede beløb, du ønsker at låne, og vælg derefter at du vil samle/refinansiere lån. Du skal derefter oplyse, hvor stor en del af det samlede beløb, du ønsker at bruge til at løse eksisterende gæld (kan være hele eller en del af beløbet).

Ansøgning om lån gennem Lendo er helt gratis. Når du ansøger hos Lendo, vurderes du på samme måde, som hvis du havde henvendt dig direkte til långiveren. Der er ingen rentemarginal eller tillægsgebyrer – du er garanteret samme eller endda bedre lånevilkår, end hvis du henvender dig direkte til de banker og långivere, vi samarbejder med.

Efter du har valgt det tilbud, som passer dig, sender vi dig videre til den valgte långiver for at gennemføre de sidste trin i ansøgningsprocessen. Herefter bliver dit lån udbetalt af långiveren. Hvornår lånet udbetales afhænger af, hvilken bank du vælger, men normalt tager det 1-2 dage.

Du vælger selv tilbagebetalingstiden. Den kan variere fra 1 år til 12 år. For mindre lån kan det være mere rentabelt at have en kortere tilbagebetalingstid. Det samlede beløb til tilbagebetaling stiger ved længere tilbagebetalingstid.

Du kan til enhver tid indløse lånet eller betale ekstra penge tilbage.

Kontakt långiveren, og de vil hjælpe dig.

Lendo samarbejder med følgende långivere: AcceptLån (en del af Santander Consumer Bank), AL Finans, Basisbank, Diba Billån, Express Bank (en del af BNP Paribas Group), Ikano Bank, Modus Finans (en del af Facit Bank), Fellow Finance, LånLet (en del af Basisbank), MiniFinans, Resurs Bank og Sparxpres (en del af Spar Nord).

Ja. Du kan ændre lånebeløbet eller andre detaljer i din ansøgning inden for 5 dage. Kontakt os på 70 5000 10, så hjælper vi dig.

Lendo tema