Forside > Alt om lån > Hvad koster det at låne?

Hvad koster det at låne?

Når du optager et lån, skal låneudbyderen kompenseres, og de fortjener selvfølgelig at tjene penge. Det er derfor, det koster penge at låne. Prisen for dit lån er de ekstra omkostninger, som er udover det lånebeløb, du låner.

Mange forbrugere er dog stadig usikre på, hvordan man beregner, hvor meget et lån koster. For hvad er egentlig forskellen på debitorrente, ÅOP og meget andet, der kan afgøre hvad lånet koster.

 

Dette koster det at låne

Det er godt, at være opmærksom på, hvad et lån koster. Men der er også mange andre ting, der er værd at være opmærksom på, når det gælder økonomi.

Når du skal lægge et budget for din økonomi, er det vigtigt, at der ikke er for mange uforudsete udgiftsposter, der kan bringe budgettet ud af balance. Nogle udgifter kan være vanskelige at planlægge i detaljer. Det kan være svært at forudse, om elprisen stiger på grund af vejret. Eller om behovet for en ekstra bil i husstanden dukker op, hvis man pludselig får børnehaveplads langt væk.

De fleste af de månedlige udgifter er dog nemme at holde styr på. Du har dermed allerede kontrol over disse, hvilket gør det nemmere for dig at overholde dine betalingsaftaler eksempelvis i forbindelse med afdrag på lån. Jo bedre overblik du har over din økonomi, jo lettere er det at være i kontrol.

”Forbrugerne kan sætte sig selv i en bedre situation, hvis de opsøger så meget viden som muligt. Både om deres egen økonomi, men også om lånetilbud og markedet generelt. At have en god økonomi handler i bund og grund om at undgå store overraskelser. Den risiko kan man med fordel minimere ved at være opmærksom på, hvad ÅOP på et lån er,” siger Johan Malmsten fra Lendo.

Det er godt at have et overblik over de reelle omkostninger forbundet med et lån. Så har du også et langt bedre udgangspunkt for at kunne sammenligne lånetilbud. På den måde kan du også nemmere hjælpe dig selv til at spare penge. Vi hos Lendo er derfor glade for, at du spørger dig selv “hvad det koster at lån penge”.

”Det er Lendos mission at hjælpe danskerne til bedre lån. Så kan forbrugerne finde det lån, der passer dem bedst. Hos os får bankerne adgang til de oplysninger, der er nødvendige for at kunne kreditvurdere låneansøgerne. Kunderne får den information, de skal bruge for kunne tage et oplyst valg om, hvilken bank de vil indgå en låneaftale med,” siger Johan Malmsten.

Bankerne beregner ÅOP ud fra flere faktorer. Det bliver beregnet ud fra, hvor mange rater du har om året, og hvor længe løbetiden er på lånet. Den lånesats du tilbydes er individuel. Den vil derfor variere fra låneudbyder til låneudbyder. Som regel vil både debitorrenten og ÅOP blive lavere, jo længere du forlænger lånet.

 

Hvad koster det at låne i forhold til gebyrer?

Debitorrenten er ikke det eneste, du skal være opmærksom på, hvis du vil finde ud af hvad det koster dig at låne. Der er andre omkostninger låneudbyderen vil kræve, for at låne dig penge.

Det kan eksempelvis være gebyrer for det arbejde, de udfører, når de låner dig penge. Det er en omkostning, der kommer ud over debitorrenten. En sådan omkostning kan for eksempel være et opkrævningsgebyr. Det er meget forskelligt fra bank til bank, hvad det koster at låne penge. Opkrævningsgebyr er administrative omkostninger. Det er de omkostninger låneudbyderen har i forbindelse med dit lån.

Vi anbefaler derfor at du er opmærksom på lånets ÅOP,  når du undersøger hvad lånet koster. ÅOP dækker over, hvad du rent faktisk betaler for lånet i alt. Når vi sammenholder ÅOP og debitorrenten, er det nemt at se, hvorfor det er umagen værd at sammenligne lånetilbud. På den måde kan du finde det billigste lån.

”Vi opfordrer altid til, at man som låntager sammenligner lånetilbud hos Lendo for at sikre, at man får det bedste lån. Vi ser, at flere og flere er opmærksomme på dette, særligt i forhold til de store lån som for eksempel et boliglån. For mange kunder, der har eller ønsker at optage for eksempel et forbrugslån, er der meget at vinde ved at sammenligne. Forbrugslån er dyre lån med store prisforskelle, og så er det især vigtigt at sikre sig, at man ikke optager et lån, der er dyrere end nødvendigt,” siger Johan Malmsten.

Så husk at sikre, at du bliver oplyst om ÅOP’en. Det er vigtigt, at du har modtaget ovenstående oplysninger, før du beslutter dig for at acceptere et lånetilbud. Så ved du, hvad det vil koste for dig at låne, og du vil nemt kunne sammenligne omkostningerne ved flere lån.

 

Hvorfor koster det at låne?

Der er ikke meget i verden, der er gratis. Det er heller ikke gratis at låne penge. Men hvorfor skal det koste at låne?

Du kan se låneudbyderen som en butik, der tager betaling for sine varer og produkter. Produktet i dette tilfælde er lån af penge. Låneudbyderen forventer selvfølgelig at du tilbagebetaler lånebeløbet, men derudover skal de også tjene penge. Det låneudbyderen skal have for at låne dig penge, kaldes debitorrenten. Debitorrenten er det samme som effektiv rente. Debitorrenten viser lånets årlige rente inclusive renters rente.

Det første låneudbyderne gør, når de modtager din låneansøgning, er en kreditvurdering af din økonomiske situation. De undersøger, om du vil kunne tilbagebetale det beløb, du ønsker at låne. Alt efter hvordan du bliver kreditvurderet vil det være muligt for dig at optage lån der kommer til at koste en del eller lån, der vil være billigere for dig. Jo mere du tjener, jo mere sikker vil låneudbyderen eksempelvis være i at låne dig penge. Hvad det koster at låne for dig, er derfor ikke hvad det vil koste at låne for alle.

Hvis du i forvejen har optaget flere forskellige lån, kan du med fordel samle dem til ét lån. Et samlelån vil gøre det billigere for dig at have dine lån. Det vil give et økonomisk overblik over din gæld. Det vil også skabe overskuelighed, da du kun skal forholde dig til én låneudbyder i stedet for flere. Hvis du samler dine lån, og derefter gerne vil optage et nyt lån, vil det nye lån koste dig mindre. Det vil det, da alt din gæld vil være billigere, hvilket gør, at din kreditvurdering bliver bedre.

Uanset hvad kommer vi nok aldrig udover, at det altid vil koste at låne. Den eneste måde du kan få et lån, der ikke koster dig noget, er ved at låne gennem familie eller andre du kender.

 

Låneberegning – find ud af hvad det koster at låne

Hvis du gerne vil have et estimat på, hvad et lån kommer til at koste dig, er du velkommen til at bruge Lendos låneberegner. Via Lendo kan du få tilbud på lån på op til 350.000 kroner, når det gælder et nyt lån. Så hvis du undrer dig over, hvad et lån på 100.000 koster at låne, eller et andet beløb, skal du blot skrive det ind. Ved at ændre på lånets løbetid, kan du se hvordan lånet bliver beregnet på ny. Det er dog kun et estimat. Dine personlige lånetilbud kommer først, efter du har sendt en låneansøgning afsted.

Hvis du skal låne et højere beløb og måske sidder med spørgsmålet “hvad koster det at låne en million”, er det en helt anden snak. Hvis du gerne vil låne en million kroner eller mere, vil prisen på lånet og din mulighed for at optage det afhænge af hvilket sikkerhed, du kan stille for lånet. Hos Lendo formidler vi kun lån uden sikkerhed, hvilket vil sige, at du kan bruge pengene på det, du vil.

 

Det er forskelligt fra bank til bank, hvad det koster at låne

Hvad det koster at låne er meget forskelligt alt efter hvilken bank eller låneudbyder, der er tale om. Hos Lendo samarbejder vi med forskellige låneudbydere, så du kan sammenligne lån på markedet.

Ved at bruge Lendo kan du sammenligne de forskellige priser, som låneudbyderne hver især har på deres lån.

 

Lendo er din hjælpende hånd på lånemarkedet

Hvis du beslutter dig for at optage et lån, kan det betale sig at undersøge, hvad ÅOP vil være på dit lån. Derudover kan du med fordel sammenligne forskellige lånetilbud fra flere banker og låneudbydere, inden du beslutter dig for et specifikt tilbud. Det kan spare dig for tusindvis af kroner i løbet af lånets løbetid.

Det er uforpligtende og gratis at benytte Lendos sammenligningstjeneste. Du vælger frit, om du ønsker at acceptere et lånetilbud eller ej.

Schibsted