Har du et forbrugslån på 20.000 kroner, og får du pludselig en bonus på arbejdet, har du mulighed for at indfri lånet. Hvis du i stedet har optaget et billån på 200.000 kroner, kan det være svært at indfri lånet med kontant betaling.

Du skal altid tilbagebetale et lån uanset dets størrelse. Det skal du gøre inden for en aftalt periode, altså lånets løbetid. Har du flere dyre lån optaget hos forskellige banker og låneudbydere, kan det være svært at have overblik over, hvilke lån der bliver tilbagebetalt hvornår og hvordan. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at betale dine lån tilbage på bedste vis. Vi guider dig igennem mulighederne for indfrielse af lån her på siden.

 

Indfrielse af lån

Mange vælger at afdrage mere på lånet eller at tilbagebetale det hele inden lånets naturlige udløb. Det kan der nemlig være mange fordele ved. Det kan gøre, at du får mere luft i dit budget, du bliver hurtigere gældfri, og du sparer penge, da du skal betale renter i færre måneder.

Du kan tilbagebetale din gæld og dine lån på to forskellige måder. Du kan gøre det med ordinær indfrielse af lån eller ekstraordinær indfrielse af lån.

Ordinær indfrielse af lån er, hvor gælden bliver tilbagebetalt ved lånets udløbsdato. Du tilbagebetaler altså dit eller dine lån efter planen for lånets løbetid. Ekstraordinær indfrielse af lån er hvor, du tilbagebetaler dit eller dine lån inden lånets udløbsdato. Det kan ske enten ved omlægning eller indfrielse af lån. Vælger du en omlægning af lån, afsluttes lånet, og du vil i stedet optage et nyt lån med bedre fordele.

Indfrielse af realkreditlån

Et realkreditlån er finansieret ved, at et realkreditinstitut sælger obligationer, der er sikret i din bolig, til en investor. Et realkreditlån vil ofte have en længere løbetid, da det bliver anvendt som finansiering til køb af bolig. Samtidig har det en lavere rente end andre lånetyper som et banklån, boliglån, privatlån og så videre. Det har det, da pengene er sikret i fast ejendom.

Ønsker du at indfri et realkreditlån, skal de obligationer derfor købes tilbage. Det vil realkreditinstituttet typisk opkræve et gebyr for, hvis du indfrier lånet før den aftalte udløbsdato.

Du kan indfri dit realkreditlån ved at sælge din bolig, så realkreditinstituttet kan købe dine obligationer tilbage fra investorerne. Du kan også vælge at indfri lånet kontant. Det afhænger af din restgæld og dets størrelse, og om hvorvidt det er muligt. Det er vigtigt, at du er opmærksom på de ekstra omkostninger, det kan medføre at indfri et realkreditlån. Omkostningerne afhænger af realkreditinstituttet og de gebyrer, der kræves derfra.

Indfrielse af forbrugslån

Modsat et realkreditlån vil der ved et forbrugslån typisk ikke være omkostninger forbundet med at indfri det før løbetidens afslutning. Et forbrugslån vil også være dyrere, da det er et lån uden sikkerhed. Det gør, at der er en højere rente på lånet. Det kan derfor være attraktivt at indfri et forbrugslån hurtigst muligt. På den måde kan du spare penge ved at undgå at betale renter og gebyrer i flere måneder end højst nødvendigt.

I låneaftalen på et forbrugslån bliver du præsenteret for lånets løbetid samt samlede omkostninger. Hvis du er tilfreds med låneaftalen og vilkårene, skal du selvfølgelig bare følge planen for afdrag, og tilbagebetale lånet på den måde, der står beskrevet i låneaftalen.

For at indfri et forbrugslån før tid skal du blot kontakte din bank eller låneudbyder. Så kan du få en endelig oversigt over det resterende lånebeløb, du skal betale.

 

Indfri dyre lån med et lån

Med et samlelån kan du indfri en eller flere dyre gældsposter. I stedet vil du have et nyt og billigere lån. Ulempen ved at have flere lån hos forskellige låneudbydere er, at du betaler renter og gebyrer til hver af dem. Det kan hurtigt blive dyrt. Samtidig kan det være svært at indfri flere lån ved kontant tilbagebetaling. Her kan et samlelån hjælpe. 

Når du samler dine lån, får du ikke kun mulighed for en månedlig besparelse, du får også mulighed for at få et bedre overblik over din privatøkonomi. Det har altså både økonomiske og mentale fordele, da du kun skal være opmærksom på ét lån frem for flere forskellige lån.

Rent praktisk bruges et samlelån til indfrielse af lån. Har du eksempelvis et lån på 25.000 kroner hos én låneudbyder og et lån på 50.000 kroner hos en anden låneudbyder, kan du optage et nyt lån på 75.000 kroner, som du bruger til at indfri de to lån. Så skal du kun betale én rente til én låneudbyder. Det vil typisk være låneudbyderen, som håndterer det praktiske ved indfrielsen af lånene. Du skal blot nyde, at du nu har bedre styr på privatøkonomien og glæde dig over, at du nu får et højere rådighedsbeløb.

Ansøg om et samlelån til indfrielse af lån

Hos Lendo formidler vi samlelån fra flere forskellige banker og låneudbydere. Ansøger du gennem os kan du uforpligtende se dine lånemuligheder for samlelån.  

Du ansøger via vores låneberegner. Tryk på ‘Saml dine lån’ i toppen. Herefter skal du indtaste dine eksisterende lån, som du ønsker at indfri og samle. Du kan samtidig ansøge om et ekstra lånebeløb, hvis du har brug for at låne penge og gerne vil have det samlet i det samme lån.

Låneberegneren vil herefter give dig et eksempel på din månedlige ydelse. Det er lavet ud fra en variabel rente på 7,00%, og er derfor blot et beregningseksempel. For at få et konkret lånetilbud, der er skræddersyet ud fra din privatøkonomi, skal du sende låneansøgningen afsted. Så laver bankerne en kreditvurdering af din privatøkonomi, hvorefter de sender et personligt lånetilbud til dig.

I løbet af 24 timer vil du kunne se dine lånetilbud. Så kan du sammenligne dem og vælge det, der passer bedst til dig. Det kan eventuelt være det lån, der giver dig den største besparelse i forhold til dine tidligere lån. Hvis de banker og låneudbydere, vi samarbejder med hos Lendo, ikke kan tilbyde dig et billigere lån, end de lån du har på nuværende tidspunkt, skal du lade være med at vælge et. Det er uforpligtende at søge gennem Lendo.

Der er nemlig ingen grund til at indfrie dine lån, hvis det bare er for at indfrie dem til et samlet lån. Meningen er selvfølgelig, at du skal spare penge på at indfrie dine lån og i stedet have ét samlet lån. Hvis du ikke kan det, skal du ikke indfri dem.

 

Andre måder at indfri lån på

Et samlelån er én måde at indfri sine lån på. Men der findes også andre metoder inden for indfrielse af lån. De metoder kan hjælpe dig med at indfrie eller nedbringe din gæld hurtigere end lånets løbetid.

Indfri lån med sneboldsmetoden

Kort fortalt vil sneboldsmetoden sige, at du indfrier de små lån først. Mindre lån vil typisk have en højere rente, men selv hvis de ikke har, bør du stadig indfrie dem først ifølge denne metode. De penge du sparer på renter, ved at indfri de små lån, bruger du til at afvikle dine andre lån hurtigere. Samtidig bliver listen over de låneudbydere, du skylder penge til, mindre og mindre. Du vil dermed stille og roligt afvikle din gæld hurtigere samt få en mere overskuelig gæld.

Indfri lån med lavinemetoden

I stedet for at betale de mindste lån ud først, anbefaler lavinemetoden, at du indfrier de dyreste lån først. Det er uanset lånebeløbets størrelse. Økonomisk set er det fordelagtigt, da du sparer flest penge ved at indfrie lån med høje renter. Dog vil der gå længere tid, før du mærker en reel forandring, medmindre dine dyreste lån har lave lånebeløb.

Indfri lån gennem et højere afdrag

Det virker måske besværligt at gå metodisk til værks for at indfrie sine lån før tid. Det kræver overblik og prioriteringer i forhold til hvilke lån, der skal afvikles først og hvordan. Det er særligt, hvis du har lån fra forskellige låneudbydere. Det behøver dog ikke være så svært.

Små ændringer kan føre til store besparelser og hurtigere indfrielse af lån. Selv en lille stigning i afdrag kan betyde en hel del. Hvis du kan øge dit afdrag med bare 10%, kan du meget hurtigere indfrie dine lån og spare penge.

 

Når indfrielse af lån er en fordel

Som du højst sandsyneligt ved, er der mange fordele ved indfrielse af lån før lånets udløbsdato. Det kan blandt andet give dig fremtidige besparelser, da du undgår at betale renter i de måneder, der ellers var tilbage i lånets løbetid. Samtidig undgår du at ende som dårlig betaler i RKI.

Du skal dog ikke indfri et lån bare for at indfri det. Det skal kunne betale sig for dig at indfrie dit lån. Du bør kun indfrie dit lån, hvis du finder et billigere lån eller pludselig får luft i økonomien til at indfri lånet. Kan du omlægge dit lån til et, der er billigere, kan du med fordel gøre det. Det samme gælder, hvis du har flere lån og kan spare penge ved at samle dem i et samlelån.

Det kan også være, at du har en opsparing, du gerne vil bruge på at indfri et lån med høje renter. Eller at du lige har fået en lønforhøjelse, der giver dig et større rådighedsbeløb. Begge dele kan du bruge på at indfri et lån. Pas dog på, at du ikke blot har brug for at optage et nyt lån kort efter, du har indfriet det gamle gennem egen lomme som eksempelvis din opsparing.

Vil du gerne finde ud af, om du kan indfri dit eller dine lån med et billigere lån? Sammenlign lån her hos Lendo, så du ved, at du finder det billigste. Det er gratis og uforpligtende både at ansøge om et kontant lånebeløb og om et samlelån. Vi indhenter dine personlige lånetilbud fra flere banker og låneudbydere. Vælger du at gå videre med et af dem, kan du bruge det til at indfri dine eksisterende lån.

Har du spørgsmål til indfrielse af lån, og hvordan det foregår hos Lendo, kan du kontakte vores kundeservice.