Hvad er et kontoudtog?

Kontoudtog, posteringsoversigt, kontoudskrift – kært barn har mange navne, og du kan godt forvente, at bankerne anvender forskellige betegnelser.

I bund og grund, er et kontoudtog en oversigt over din forbrugskonto. Det vil sige den konto, hvor du modtager din månedlige indkomst og har et kort tilknyttet til forbrug. På dit kontoudtog kan du se og følge med i dine forskellige posteringer, og hvordan du bruger dine penge.

Det vil se forskelligt ud fra bank til bank, men et kontoudtog vil altid indeholde periode- og kontooplysninger, dato, sted og type for transaktioner, beløbet for hver transaktion samt saldo efter transaktion.

 

Sådan finder du dit kontoudtog

Du finder dit kontoudtog i din Netbank. De fleste banker har en version af en Netbank, og det vil derfor være forskelligt på tværs af banker, hvor og hvordan du kan se et kontoudtog. Den følgende guide, er derfor forenklet og kan variere alt efter hvilken bank, du er tilknyttet.

Har du ikke en Netbank, eller passer denne guide ikke til din Netbank, kan du altid kontakte din egen bank direkte og få et kontoudtog tilsendt, som du derefter kan videresende til det sted, der efterspørger det.

  • Trin 1: Log ind på din Netbank. Har du ikke en Netbank, skal du kontakte din bank direkte.
  • Trin 2: Vælg din grundkonto, også kaldet lønkonto eller forbrugskonto. Det vil sige den konto, hvor du modtager din indkomst, har penge til forbrug, og hvor der er mest aktivitet.
  • Trin 3: Find det sted hvor der står ‘gem som pdf’, ‘arkivér kontoudtog’ eller ‘gem som fil’. Her er der forskel fra bank til bank, og det kan sagtens være et fjerde udtryk.
  • Trin 4: Indtast den periode, som du har brug for et kontoudtog fra. Typisk vil du blive bedt om et kontoudtog for en periode mellem tre til seks måneder.
  • Trin 5: Download eller gem kontoudtoget og send til banken, der efterspørger det.

 

Hvorfor skal jeg sende et kontoudtog?

Når du ansøger om et lån, er banken forpligtet til at lave en kreditvurdering af din privatøkonomi. I den forbindelse kan du blive bedt om at tilsende dit kontoudtog. Det giver banken mulighed for at undersøge dit rådighedsbeløb og forholdet mellem din indkomst og dit forbrug. På den måde sikrer banken, at der er plads til et lån med månedlige afdrag og renter.

Og bare rolig, banken har ikke lov til at dykke mere ned i dine udgifter end højst nødvendigt. Ifølge betalingsloven har banken ret til at se dine kontoudtog i forbindelse med deres kreditvurdering, men banken har ikke ret til at vide, præcist hvad pengene er brugt til.

Er du stadig i tvivl om, hvordan du får fat i dit kontoudtog, kan du kontakte din egen bank. Så kan du få hjælp til at finde det eller blot få det tilsendt direkte af banken.

Har du spørgsmål til brugen af kontoudtog, eller hvad det lige har at gøre med Lendo, er du velkommen til at henvende dig til vores kundeservice.