Hvad er et digitalt budget, og hvorfor skal du bruge det?

Monthio, Noitso og SKAT (eskat) er udbydere af digitale, tekniske løsninger, der tilbyder banker at gøre kreditvurderingen af potentielle kunder nemmere og hurtigere.

Tidligere har du som kunde været nødsaget til selv at levere en masse dokumentation til banken, når du skulle vurderes i forhold til et lån eller andre bankforretninger.

Hos Monthio, Noitso og SKAT kombinerer de data fra Open Banking, SKAT og andre offentlige registre, så de kan indhente dine dokumenter digitalt.

 

Banken kan ikke indhente dine oplysninger uden dit samtykke.

Når du modtager lånetilbud fra bankerne, er det forhåndsgodkendte tilbud. Det betyder, at banken har foretaget en indledende vurdering af de oplysninger, du har givet i den ansøgning, du har lavet hos Lendo. For at afgøre, hvorvidt de endegyldigt kan tilbyde dig lånet, skal du igennem en kreditvurdering, som laves af den bank, du har valgt at gå videre med – den laves altså IKKE af Lendo.

Helt enkelt er en kreditvurdering en gennemgang af din personlige økonomi.

Obs! Din låneansøgning kan ikke blive færdigbehandlet af banken, hvis du ikke giver samtykke til det digitale budget.

For at lave kreditvurderingen skal banken have adgang til dine konti, så de kan lave det digitale budget og udregne dit rådighedsbeløb. De indsigter banken får, via adgang til dine konti, vil være anonymiserede kategoriseringer – dvs. at banken ikke kan se transaktioner eller køb fra bestemte steder, men kun hvilke kategorier dine køb og dine indtægter er inddelt i.

 

Du kan altid rette i dit digitale budget

Når du har afgivet samtykke, og dit digitale budget er lagt, har du mulighed for at rette i det, hvis der skulle være sket en fejl. Du kan altså rette i budgettet inden, det videresendes til banken, som bruger det i kreditvurderingen.

 

Hvordan ved jeg, om samtykket er gået igennem?

Hos Lendo kan det være svært at tjekke, hvorvidt dit samtykke til det digitale budget er gået igennem, da det ikke er vores system, der indhenter dine oplysninger.

Hvis du ikke har hørt noget fra banken indenfor 3 hverdage, anbefaler vi derfor, at du tager kontakt til os eller banken.

Det er desuden altid en god ide at tjekke din spammappe, da vigtig information kan være endt her.

Hvis beskeder fra Lendo eller banken ender i din spammappe, kan du tilføje Lendo og banken som “sikker afsender”. På den måde undgår du, at beskeder havner det forkerte sted.

 

Det er sikkert at bruge det digitale budget

Monthio og Noitso er begge under tilsyn af Finanstilsynet, og når bankerne bruger SKAT (eskat) til at indhente oplysninger, er det ligeledes et krav, at de er under tilsyn af finanstilsynet, hvilket gør sig gældende både for Lendo og de banker, vi samarbejder med.

Alle følger i øvrigt reglerne i databeskyttelsesforordningen og den danske lov om databeskyttelse. Det er derfor helt trygt og sikkert at give samtykke til det digitale budget.

 

Lendo kundeservice

Hos Lendo sidder vi klar til at hjælpe dig og svare på spørgsmål på hverdage mellem 9:00 – 16:00.

Det kan dog ofte være hurtigere og mere effektivt, hvis du rækker du til den bank, du har valgt et lånetilbud fra, hvis du er i tvivl om noget.