Forside > Alt om lån > Lån med medansøger

Lån med medansøger

Et lån med medansøger

En medansøger er en person, som du optager et lån sammen med. Vælger du at optage et lån med medansøger, vil du stadig være hovedansøgeren og den ansvarlige for lånet. Ved at have en medansøger i ansøgningen giver det blot banken en større sikkerhed for, at lånet bliver tilbagebetalt. Derfor kan en medansøger være med til at give dig et lån med bedre vilkår. Det er set i forhold til, hvis du ansøger om et lån alene.

Særligt inden for privatlån er det blevet populært at låne penge med en medansøger. Et privatlån og generelt lån uden sikkerhed kan til tider blive en dyr affære i renter. Banken har nemlig ikke sikkerhed i noget som eksempelvis en bil eller et hus, hvilket gør lånet dyrere end et lån med sikkerhed. Ved at låne med en medansøger giver du banken den sikkerhed, der er brug for. Det åbner op for et billigere lån. Det giver også en bedre chance for at blive godkendt til at låne.

Som altid vil banken lave en kreditvurdering af din økonomi, før de kan tilbyde dig et lån. Hvis du vælger et lån med medansøger, vil banken også lave en kreditvurdering af din medansøgers økonomi. Faktisk vil banken lægge jeres økonomier sammen i deres kreditvurdering. Eksempelvis samler banken både ansøger og medansøgers rådighedsbeløb og laver en vurdering af jeres økonomiske situation samlet set – som var I én ansøger.

Fælles mål med et lån med medansøger

Det, der for mange adskiller et lån med medansøger og et lån uden medansøger, er, at der er et fælles mål i et lån med en medansøger. Medansøgeren skal være din ægtefælle, samlever eller kæreste.

Hvis der eksempelvis er brug at låne penge til en ny vaskemaskine i huset eller lejligheden, vil der være et fælles mål med lånet. I kan også vælge, at én af jer optager et lån selv og uden medansøger til at købe vaskemaskinen. I så fald vil det højst sandsynligt blive et dyrere lån, end hvis I optager et lån sammen. Større lån bliver ofte også arrangeret samme og med en medansøger som et billån eller et boliglån.

Det kan også være, at I er i gang med at oprette en fællesøkonomi. Hvis din kæreste i forvejen har en restgæld bestående af flere små, dyre lån, kan han eller hun ansøge om et samlelån med dig som medansøger. På den måde kan I starte jeres økonomiske fællesskab på bedst mulige grundlag. Når gæld samles, kan der spares en del penge. Det kan også give luft i økonomien til noget andet, I står og har brug for.

Det er dog ikke et krav, at der er et fælles mål med et lån med medansøger. Du kan sagtens tilføje en medansøger for simpelthen at blive godkendt til et lån eller til at opnå en lavere rente.

 

Hvem kan være medansøger

Det er som nævnt kun din ægtefælle, samlever eller kæreste, som kan blive godkendt af bankerne til at være medansøger på det lån du ansøger om. Det er økonomisk det, der for bankerne giver bedst mening, så det er altså et krav de stiller.

Når du optager et lån med medansøger, vil både du og medansøgeren hæfte for lånet. Det vil være dig, der er ansvarlig for at afdrage og tilbagebetale lånet. Hvis du havner i en situation, hvor din økonomi ikke længere kan klare at afdrage på lånet, vil ansvaret for at tilbagbetale det skifte til medansøgeren. Mister du eksempelvis dit arbejde, kan det være, at din privatøkonomi bliver så presset, at personen, du har sat som medansøger, skal overtage lånet.

Hvem du ikke skal tilføje som medansøger

Det kan ikke være hvem som helst, banken godkender som medansøger.

En medansøger skal helst have en positiv indvirkning på din lånemuligheder. Hvis du tilføjer din partner, som har en dårlig økonomi med mange lån eller et lavt rådighedsbeløb, vil banken ikke opfatte det som ekstra sikkerhed. Det vil derfor ikke gavne dine lånemuligheder.

Generelt skal du undgå at tilføje en medansøger, som er registreret i RKI eller Debitor Registret. Du bør også undgå en medansøger, som i forvejen har en stor gæld eller generelt har en dårlig privatøkonomi. Du kan havne i en dårlig situation, hvis du reelt set får brug for den person, du har sat som medansøger, men personen ikke er til at regne med.

 

Fordele og ulemper ved et lån med medansøger

Hos Lendo anbefaler vi altid at du undersøger dine muligheder for at tilføje en medansøger til låneansøgningen. Det gør vi, da der er utrolig mange fordele ved et lån med medansøger. Det kan nemlig være din vej til den bedste finansiering gennem et lån. Naturligvis findes der også ulemper. Begge dele er listet nedenfor.

Fordele ved et lån med medansøger:

  1. Højere sikkerhed for banken eller låneudbyderen
  2. Flere lånemuligheder
  3. Større chance for at blive godkendt til et lån
  4. Lavere rente på lånet og dermed et billigere lån
  5. Mulighed for et højere lånebeløb 

Ulemper ved et lån med medansøger:

  1. Penge mellem mennesker kan skabe problemer
  2. Der er en risiko for medansøgeren

Ulemperne består af, at penge kan skabe problemer mellem mennesker. Hvis du vælger et familiemedlem eller en god ven som medansøger på dit lån, kan det i værste fald have konsekvenser for jeres forhold. Der er nemlig en risiko for, at medansøgere ender med at hæfte for hele lånet. Det sker, hvis du som hovedansøger og låntager ikke kan tilbagebetale lånet. Det er også en af grundene til, at en medansøger skal være én du er tryg ved, og at I har talt det grundigt igennem.

Hvornår du bør låne med en medansøger

Det er helt frivilligt, hvorvidt du vil ansøge om et lån med eller uden medansøger. Du kan sagtens prøve vores låneberegner og finde ud af, hvordan dine lånevilkår ser ud, hvis du ansøger om et lån alene.

Der er situationer, hvor det er mere relevant at låne med en medansøger. Hvis du har svært ved at blive godkendt til at låne penge alene, kan et lån med en medansøger være din eneste mulighed. Du kan også undersøge dine muligheder for at låne med en kautionist.

En medansøger vil også være værd at overveje, hvis du ønsker et lån med et højt lånebeløb. Det er ikke alle, der kan optage et forbrugslån på 300.000 kroner eller mere uden en medansøger. Her vil det hjælpe med en medansøger, da indtægter og rådighedsbeløb vil være større og mere attraktive for bankerne.  

Spar penge ved at have en medansøger på din låneansøgning. En medansøger kan give dig en lavere rente, og du bør derfor altid undersøge dine muligheder for at tilføje en medansøger.

 

Lån med medansøger hos Lendo

Lån penge med en medansøger gennem Lendo. Vi ønsker at gøre det nemt for dig at finde det billigste lån på markedet. Sammenlign lån gratis og uforpligtende med vores sammenligningstjeneste. Vi sender din låneansøgning til flere banker og låneudbydere. De vil hver især give dig et lånetilbud. Hvis du har tilføjet en medansøger i din ansøgning, er dine chancer for en lav rente større.

Vores kundeservice besvarer gerne alle dine spørgsmål om Lendo. Vi hjælper også gerne med at tilføje en medansøger, eller forklare hvilke fordele du kan have af et lån med medansøger.

Schibsted