Hvad er skattefradrag?

Helt generelt er alle skattefradrag en sum penge, som du ikke behøver at betale skat af. Det kan for eksempel være en kompensation, hvis du har langt til arbejde – det bliver kaldt et kørselsfradrag. Dermed skabes en motivation for at tage et arbejde, selvom arbejdspladsen ikke er i nærheden af ens hjem. Skattefradrag er også et politisk værktøj, der kan blive brugt til at præge vores forbrug i en bestem retning, ved for eksempel at gøre det mere attraktivt at få lavet en energiforbedrende renovering af ens hus, der så giver et skattefradrag.

Alle de skattefradrag du er berettiget til kan trækkes fra din personlige indkomst, inden der skal betales A-skat. Dermed mindskes det beløb du betaler i A-skat og du kan øge dit rådighedsbeløb, hvis du har fået indberettet alle fradrag.

Vil du regne ud hvor meget dine fradrag er værd, kan du bruge tommelfingerreglen: et fradrag har en værdi på en tredjedel af fradraget. Altså vil et  håndværkerfradrag på 15.000 kr., have en værdi af 5.000 kr.

 

Hvilke fradrag skal du selv rette på din årsopgørelse?

Får at få glæde af dine fradrag skal de registreres på din årsopgørelse. Nogle fradrag bliver automatisk registreret. Men der er også nogle, som du selv skal registrere og tjekke op på om er korrekte, det drejer sig om fradrag inden for forskellige kategorier. Du kan læse alt om de forskellige typer af fradrag på skats hjemmeside.

Det er vigtigt at gennemgå sin årsopgørelse, hvis man vil være sikker på at man betaler det rigtige i SKAT. Potentielt er der mange penge at spare, hvis man sørger for at indberette alle de fradrag, man har ret til.

 

De mest almindelige typer fradrag

Ud af alle de fradrag der findes vil du altid have ret til det såkaldte personfradrag. Derudover vil du højst sandsynligt også have ret til beskæftigelsesfradraget, hvis du er i job, kørselsfradraget, hvis du har mere end 12 km til arbejde og rentefradrag, hvis du har gæld. I dette afsnit vil vi komme nærmere ind på disse fire slags fradrag.

Personfradrag

Personfradrag, nogle gange også kaldet bundfradrag, er det mest almindelige fradrag da alle har ret til dette uanset om de er i beskæftigelse eller ej. I 2021 var det årlige  personfradrag for alle over 18 år 46.700 kr. og for personer under 18 år 36.900 kr. Dette fradrag bliver reguleret hvert år, efter specielle regler og Skattestyrelsen beregner automatisk dit fradrag.

Hver måned år du får din udbetalt din løn, bliver personfradraget automatisk trukket fra inden din A-skat bliver beregnet og betalt. Dvs. at fradraget bliver ligeligt fordelt over hele året. Hvis du er gift og ikke udnytter hele dit personfradrag kan det overføres til din ægtefælle.

For 2022 er personfradraget henholdsvis 46.600 kr. for personer over 18 år og 37.300 kr. for dem under 18 år.

Beskæftigelsesfradrag

Beskæftigelsesfradraget har du ret til, når du er i beskæftigelse, altså i job. Dette er en af de fradrag der beregnes automatisk og trækkes som månedsfradrag, hvis du husker at angive at du er i job på din forskudsopgørelse. I 2021 var Beskæftigelsesfradraget 10,60 % af ens løn men maksimalt 40.600 kr. og for 2022 er der sket en lille stigning til 10,65 % og et max beløb på 41.600 kr.

Kørselsfradrag

Som sagt kan du kun få kørselsfradrag, hvis du har mere end 12 km til arbejde. Kørselsfradrag kaldes også befordringsfradrag. Dit kørselsfradrag beregnes ud fra, hvor langt du kører, og hvor tit du kører. Kørselsfradrag er en de fradrag, som du selv skal rette til på din årsopgørelse og 2021 var for mange også et lidt utilregneligt år i forhold til hvor mange hjemmearbejdsdage man blev nødt til at tage. Husk derfor at kontroller, om du har indberettet det rigtige.

Taksterne for kørselsfradrag 2021 er:

0-24 km: 0 kr.

25-120 km: 1,90 kr.

Over 120 km: 0,95 kr. (1,90 kr. i visse udkantskommuner)

Hvis du ikke har fået noteret kørselsfradrag i din forskudsopgørelse for 2022, så kan du stadig nå det.

Taksterne for kørselsfradrag i 2022 er følgende:

0-24 km: 0 kr.

25-120 km: 1,98 kr.

Over 120 km: 0,99 kr. (1,98 kr. i visse udkantskommuner)

Rentefradrag

Har du gæld i form af forrentede lån, kan du også få fradrag for dine renteudgifter. Hvis du vil være helt sikker på at du har styr på lige dette fradrag kan du læse meget mere i vores artikel kun vedrørende rentefradrag.

Vi har i denne artikel gennemgået de mest gængse skattefradrag, men hvis du har brug for at at vide, hvad de specifikke skattesatser, beløbsgrænser og skatteprocenter er, så kan du se den komplette liste på SKATs egen hjemmeside.

Her hos Lendo gør vi vores yderste for at gøre alt vedrørende privatøkonomi så gennemskueligt som muligt og kæmper hver dag kundernes sag, for at skabe transparens på lånemarkedet. Hvis du har brug for at låne penge, kan du nemt udfylde ansøgningsskemaet her på vores side og undersøge om en af vores samarbejdspartnere kan give dig det bedste tilbud. Vi tilbyder både samlelån og billaan. Skulle du støde på udfordringer eller har nogle spørgsmål kan du altid kontakte vores kundeservice på chat, mail eller tlf. 70500010.