andelsboliglån

Andelsboliglån - sådan låner du til udbetaling til en andelsbolig

Selvom vi hos Lendo ikke formidler traditionelle andelsboliglån, kan vi alligevel hjælpe dig på vej mod drømmen om en andelsbolig, ejerbolig, ny bil eller noget helt andet. Hos Lendo kan du søge om privatlån og få muligheden for at sammenligne mellem flere forskellige banker og låneudbydere. De lån du søger om gennem Lendo, kan du selv bestemme hvad du vil bruge til, da der ikke kræves pant i for eksempel din bolig eller din bil. Det hedder et lån uden sikkerhed

Her i artiklen kan du læse mere om lån til andelsbolig, hvordan du ansøger, og hvad du altid skal være opmærksom på, når du skal låne penge. Desuden fortæller vi hvad du generelt skal vide inden du investerer i en andelsbolig, da vi gerne vil være behjælpelige med, at du som kunde er fuldt oplyst omkring de forskellige lånetyper samt de forhold man som forbruger køber sig ind i.

Få et overblik her: 

Brug Lendo inden du optager et andelsboliglån

På Lendo.dk kan du læse om flere forskellige lån og udvide din horisont i forhold til hvad du kan benytte privatlån til. Du kan for eksempel benytte et privatlån til udbetalingen til en andelsbolig og tillægslån til istandsættelse af andelsbolig. Vi blander os ikke i hvad du bruger lånet til, og det gør bankerne heller ikke, det er nemlig præcis det som et lån uden sikkerhed er karakteriseret af. Vi vil dog gøre opmærksom på, at et traditionelt andelsboliglån stiftet hos din lokale bank altid vil være et lån med sikkerhed. Hos Lendo kan vi til gengæld være behjælpelige med finansieringen af et lån til andelsbolig eller renovering af selv samme. 

Du kan nemt udfylde en ansøgning og få et uforpligtende tilbud via vores sammenligningstjeneste og undersøge lånevilkårene hos flere forskellige låneudbydere.

Når du modtager tilbud fra låneudbyderne, kan du med det samme se, hvilken rente du kan forvente på lånet. Renten og ÅOP sættes efter kreditvurderingen af din økonomi, samt hvilket beløb du ønsker at låne, og over hvor lang tid du ønsker at betale lånet tilbage.

Hvad er et andelsboliglån?

Et andelsboliglån er kendetegnet ved, at du låner til at købe en andel i en andelsboligforening og derved samtidig også ”køber” en andel i foreningens gæld og udgifter. Når du låner penge til en andelsbolig, låner du altid pengene i banken og ikke i et realkreditinstitut, hvilket for eksempel er tilfældet, når du køber en ejerlejlighed eller dit eget hus. Et lån til en andelsbolig vil altid være et lån med sikkerhed, da du ved købet af lejligheden ejer en andel af lejligheden, mens den anden halvdel ejes af andelsforeningen. Når du skal optage et lån med sikkerhed kræver bankerne altid, at du som forbruger kan lægge en sum penge selv. Hvis du står i den situation, at du ikke har fået sparet tilstrækkelig meget op, kan løsningen være at tage et privatlån og dette kan du søge om her hos Lendo. På denne måde kan du komme tættere på drømmen om egen bolig, også selvom der ikke står et stort beløb på kontoen i forvejen.

Når du har købt din andel, får du et andelsbevis. Det er et bevis på, at du har brugsret til en af foreningens ejendomme. Du skal betale en månedlig boligafgift til andelsforeningen samtidig med, at du betaler af på dit andelsboliglån.

Et andelsboliglån er knyttet til den pågældende bolig i den forening, du køber dig ind i. Når du ansøger om et andelsboliglån, skal banken vurdere både din og andelsboligforeningens økonomi. Det gør, at du ikke kan ansøge om et andelsboliglån uden at vide, hvilken forening du vil have en andel i. Når du først har fået godkendt din ansøgning om et andelsboliglån, kan du kun bruge lånet på at købe den givne andelsbolig.

I modsætning til at låne til en ejerbolig, kan du ved et andelsboliglån ikke regne istandsættelsesudgifter med i lånet. Hvis din nye andelsbolig trænger til gulvslibning, maling, renovering af badeværelse eller udskiftning af køkkenmøbler, bliver du nød til at tage et lån ved siden af dit andelsboliglån. Det er godt at tage med i dine overvejelser, inden du optager et andelsboliglån. Du kan undersøge lån til renovering af en andelsbolig med vores låneberegner og sammenligne forskellige lånetilbud.

Hvorfor tage et andelsboliglån?

Andelsboliglån er særligt populære i hovedstadsområdet. Det skyldes, at priserne på andelsboliger ofte er markant lavere end på ejerlejligheder. Det skyldes, at prisen på andelsboliger bliver justeret af andelskronen, og ikke er en del af det frie boligmarked, som ejerlejligheder eksempelvis er. Det betyder, at andelsboliger kan være særligt attraktive for unge mennesker eller førstegangskøbere, da købesummen kan være lavere end på andre typer af lejligheder.

Det, man bør være opmærksom på ved et andelsboliglån, er at det ikke dækker udgifter, man får i forbindelse med købet og flytningen. F.eks. kan man ikke få dækket udgifter til flyttemand, nye møbler, gulvslibning eller nyt køkken med et andelsboliglån. Her kan det være en god idé at optage et tillægslån til sit andelsboliglån i form af et forbrugslån.

Dette skal du vide, inden du tager et andelsboliglån

Der er en række grundlæggende ting, du bør være opmærksom på i forbindelse med optagelsen af et andelsboliglån. Husk på, at det er andelsboligloven, der gælder og dermed fastsætter de overordnede regler og retningslinjer for din andelsbolig. Og selvom andelsboligloven er den øverst gældende, er der også gældende regler for den enkelte forening.

I andelsboligforeninger vil der altid være generalforsamlinger, der kommer til at sætte dagsordenen i foreningen. Det er for eksempel generalforsamlingen, der bestemmer, hvordan foreningen skal ledes samt eventuelle nye regler og tiltag, der kan blive truffet.

Her er det vigtigt at huske på, at en andelsboligforening er demokratisk opbygget. Nogle tiltag kan potentielt gå imod det, du selv foretrækker. Hvis flertallet i din andelsforening stemmer for en større renovering af ejendommen, kan det betyde, at din månedlige udgift kommer til at stige.

Derfor er det værd at tjekke andelsforeningens økonomi og tidligere årsreferater igennem for at se, om der ligger eventuelle projekter i vente. Det er netop fremtidige projekter, der kan have indflydelse på din overordnede økonomiske situation, og som i sidste ende kan komme til at påvirke din privatøkonomi.

Når du tager et andelsboliglån, skal du være opmærksom på, at din andelsbolig ikke kan finansieres gennem realkreditlån, da den lånetype er forbeholdt ejerboliger.

Når du tager et andelsboliglån, skal du vælge mellem en fast eller en variabel rente i en bank. Alternativt kan du vælge et afdragsfrit andelsboliglån, hvor du dog skal tage stilling til renten på lånet. Her vil afbetalingen først træde i kraft senere. Det sker typisk efter en årrække, som du selv kan have indflydelse på.

Andelsboliglån er forskellige fra ejerboliglån. Du skal f.eks. ikke betale ejendomsværdiskat, når du ejer en andelsbolig. Det skal du derimod, hvis du har en ejerbolig. Derudover har du også mulighed for at få en godtgørelse eller merværdi for de forbedringer, du foretager dig i boligen. Det kan i sidste ende betyde, at du kan sælge din andelsbolig for flere penge, end hvad du har givet for den.

Det skal du betale, når du har et andelsboliglån

Når du har købt din andelsbolig, følger der automatisk en boligafgift med, der skal betales månedligt. En boligafgift er en slags husleje, man betaler til foreningen. Den dækker over vedligeholdelse, drift, skatter, og afdrag på foreningens lån for renoveringsprojekter. Derfor er det vigtigt for din bank at vurdere både dig og andelsboligforeningen, inden de giver dig et andelsboliglån.

Boligafgiften varierer ofte og kan falde og stige fra år til år. Eksempelvis kan tilføjelse af altaner og generel renovering få boligafgiften til at stige, imens nedbringelse af ejendommens gæld i sidste ende kan sænke den. Derudover skal du være opmærksom på, at du ved siden af boligafgiften skal afdrage på dit andelsboliglån. Her består betalingen i månedlige afdrag til din låneudbyder, hvor der er renter inkluderet i afbetalingen. For at få et overblik over dine månedlige udgifter i forhold til andelsboliglånet, skal du lægge boligafgiften og afdrag på dit andelsboliglån sammen. Hvor meget du skal betale for dit andelsboliglån, afhænger af den rente, banken kommer til at tilbyde dig.

Det tredje, du bør tage med i betragtning i forbindelse med udgifter ved køb af en andelsbolig, er det lån, du optager for at finansiere istandsættelsen af din nye andelsbolig. Disse lån er oftest forbrugslån uden sikkerhed.

I modsætning til et andelsboliglån, skal du ved dette lån ikke gennem en vurdering i banken, og banken kommer ikke til at have sikkerhed i din bolig. Det er op til dig at bestemme, hvor du vil optage tillægslånet til dit andelsboliglån. Renterne på dette lån vil ofte være lidt højere end på det store andelsboliglån, men lånebeløbet vil være væsentlig mindre. Når du regner på de kommende udgifter i forbindelse med køb af en ny andelsbolig, bør du derfor regne både boligafgift, afdrag på dit andelsboligslån og afdrag på dit forbrugslån til renovering af din andelsbolig. Du kan undersøge, hvad tillægslånet til dit andelsboliglån kommer til at koste dig med vores låneberegner.

Hvordan ansøger jeg om tillægslån til andelsboliglån?

Ved at bruge Lendos sammenligningstjeneste kan du nemt og hurtigt søge om uforpligtende tilbud på et lån til renovering af en andelsbolig hos flere banker på én gang.

For at gøre det, kan du benytte dig af vores låneberegner. Det særlige ved et forbrugslån til renovering af en andelsbolig er, at du ikke behøver at stille garanti for lånet, ligesom du heller ikke bliver spurgt om, hvad pengene skal bruges til. Det giver dig en stor fleksibilitet i forhold til at låne penge, når du skal finansiere udgifterne forbundet med køb af og indflytning i din nye andelsbolig.

Når du skal ansøge om tilbud på et tillægslån til andelsboliglån via Lendo, skal du blot bruge vores låneberegner. Det vil ofte være fornuftigt at regne flytteudgifterne og andet med i lånebeløbet, fordi du ikke skal stå til regnskab for, hvad du bruger pengene på. Typisk vil du regne de kommende udgifter sammen: prisen på renovering og istandsættelse, nye møbler, nye hvidevarer, flyttemand, samt et beløb til at dække de uforudsete udgifter, som kan dukke op i tilfælde af, at renoveringsprojektet viser sig at være dyrere, end du først havde regnet med.

Når du har besluttet dig for, hvor mange penge du gerne vil låne, skal du indstille vores beregner til det beløb og den afbetalingsperiode, som du ønsker. Derefter kan du udfylde dine personlige informationer. Det bliver sendt videre til flere banker og låneudbydere, som herefter vil udarbejde unikke lånetilbud til dig.

Når du har fået en række forskellige lånetilbud, er det helt op til dig selv at vælge dit lån til andelsboligrenovering. Når du har valgt en låneudbyder, skal du bekræfte vilkårene i låneaftalen. Her er det vigtigt, at du sørger for at læse alle punkterne, så du er helt indforstået med vilkårene for lånet. Herefter kan du skrive under med NemID, hvilket fungerer som en automatisk onlinesignatur. Til slut får du udbetalt pengene til din konto, som du kan bruge til at dække udgifterne i forbindelse med din nye andelsbolig.

Værd at vide om renoveringslån hos Lendo

Når du sammenligner lån til renovering af en andelsbolig via vores sammenligningstjeneste, er der nogle krav, du skal opfylde. Som det første skal du låne penge for minimum 10.000 kr., og du skal være over 18 år gammel. Desuden skal du have en fast årlig indkomst på over 60.000 kr. Disse kriterier er med til at sikre, at du får et godt og stabilt forbrugslån til andelsboligrenovering, samt at du kan betale tilbage igen.

Hvor meget kan jeg låne som tillæg til et andelsboliglån?

Hos Lendo kan du indhente tilbud fra låneudbydere, der giver lån på op til 300.000 kr. Her er der plads til at betale de nye møbler eller køkken, gulvslibning, maling og selv det nye flotte navneskilt. Hvor meget du kan låne, er forskelligt fra låneudbyder til låneudbyder, fordi de vurderer dig på hver deres måde. Derfor bør du altid sammenligne de enkelte låneudbyderes tilbud og se, hvad der bedst kan betale sig i dit tilfælde.

Hvad er renten på et tillægslån til et andelsboliglån?

Når du ansøger om tilbud på et tillægslån til et andelsbolig gennem Lendo, behandles din ansøgning individuelt. Det betyder også, at den rente, du modtager, bestemmes ud fra låneudbydernes interne risikovurdering. Renten du tilbydes af de forskellige lånudbydere kan der være stor forskel på. Det er derfor vigtigt at sammenligne så mange banker som muligt for at gennemskue det bedste lånetilbud.

Med vores løsning kan du med det samme se den forventede rente, når du benytter dig af vores beregner.

Eksempelvis kan renten på et forbrugslån ligge mellem 4.95% og 17.55%. Det kan dog variere meget fra låneudbyder til lånudbyder - og afhænger selvfølgelig af din egen økonomi og tilbagebetalingsmulighed.

Hvad skal jeg ellers vide om andelsboliglån?

Når du tager et andelsboliglån, er der flere ting du bør undersøge. Først og fremmest bør du undersøge den andelsforening, du har tænkt dig at investere dine penge i.

Læs derefter foreningens vedtægter for at se, om det stemmer overens med det, du selv har planlagt. Det kan f.eks. være relevant, hvis du har tænkt dig at udleje din andelsbolig, flytte ind med en hund eller have en vaskemaskine i din lejlighed.

Du bør også tage et grundigt kig på, hvilke lån andelsforeningen har, da lånene i foreningen har stor indflydelse på din månedlige boligafgift og privatøkonomi på længere sigt. Derfor bør du vurdere andelsforeningens økonomi, inden du tager dit andelsboliglån. Overvej eventuelt en boligadvokat, der har ekspertise på området. Uvildig rådgivning kan guide dig udenom eventuelle faldgruber, du måske selv ikke vil være opmærksom på. I samarbejde med boligadvokaten kan du ud fra foreningens regnskaber få et indblik i, om der er sat penge af til vedligeholdelse og fremtidige udgifter. Hvis der ikke er det, er det noget, du skal have med i overvejelserne, før du køber andelsboligen.

Der er også andre ting, du bør være opmærksom på, hvis du skal ud og have et andelsboliglån til en ny andelsbolig. Her kan faktorer som fortrydelsesret, frigivelse af købesum og foreningens finansiering af ejendommen være relevante at kigge på, inden du tager et andelsboliglån.

Uanset hvilken andelsbolig og hvilket lån du vælger, håber vi, at du er blevet klogere på emnet. Held og lykke med dit nye lån.

Tag endelig kontakt til os, hvis du har brug for svar på nogle spørgsmål. Du kan ringe til os på 70 5000 10, sende os en mail eller chatte med os her på siden. 

Andelsboliglån FAQ

Hvis du skal købe en andelsbolig, kan det ske, at du har brug for at tage et lån til renovering af boligen. Gennem Lendo kan du finde et tillægslån, der passer godt til dig, så din drømmebolig bliver lige som du vil have det.

Vores låneberegner hjælper dig med at gøre ansøgningsprocessen til et andelsboliglån meget nemmere. Når du har udfyldt låneberegneren, vil vi automatisk sende din ansøgning ud til de låneudbydere vi samarbejder, og de vil ud fra dine oplysninger lave et tilbud, der passer til dig.

Gennem Lendo kan du tage lån uden sikkerhed. Det betyder blandt andet, at de låneudbydere vi samarbejder med ikke blander sig i, hvad du bruger dine penge på.

Det er en god idé at sammenligne ÅOP i de forskellige lånetilbud, du får tilsendt af låneudbyderne. ÅOP er en samling af alle de omkostninger, der er i lånet. Renten siger ikke noget om alt det, du skal betale for at låne pengene. Det gør ÅOP derimod. Bemærk at de lån der sammenlignes med hinanden skal være på samme beløb og afbetalingsperioden skal være lige lang.

Det er helt op til dig, hvad du vil bruge dit andelsboliglån til. Det kan være, at du tænker, at det kunne være godt at renovere badeværelset i din nye andelsbolig. Det kan også være, at du skifter mening undervejs og hellere vil give køkkenet en tur. Måske begge dele? Det er som sagt helt op til dig.

Ja. Det er muligt at tilføje en medansøger i vores låneberegner, når du skal søge om andelsboliglån. Så vil en af jer stå som hovedansøger og den anden står som medansøger. Låneudbyderne går ind og vurderer jeres fælles økonomi, så I bliver kreditvurderet ud fra dét. Det vil i de fleste tilfælde være en fordel at være to ansøgere i én ansøgning frem for én.

Ja. Det er til alle tider muligt at indfri andelsboliglånet. Det er også muligt at betale lidt ekstra af, hvis du har penge i overskud på et tidspunkt. Vil du vide hvordan, kan du betale den låneudbyder, du har tænkt dig at lave en aftale med/har en aftale med.

Vi samarbejder med låneudbydere, der tilbyder lån med en rente fra 2,95% til 29,95%. Alle låneudbyderne, vi samarbejder med, tilbyder en variabel debitorrente.

Lendo tema