Forside > Lån med samme ÅOP koster ikke nødvendigvis det samme

Lån med samme ÅOP koster ikke nødvendigvis det samme

De fleste fokuserer på at vælge det lån, der har lavest rente. På det seneste er der kommet mere fokus på, at det bedre kan betale sig at kigge på ÅOP frem for renten, når man skal optage et lån. Det viser sig dog, på baggrund af en undersøgelse lavet af Forbrugerrådet Tænk, at etableringsomkostninger med stor sandsynlighed kan gøre dit lån dyrere end først antaget.

Etableringsomkostningerne ligger i ÅOP, men det er ikke alle, der kigger på, hvad ÅOP egentlig indebærer i det lånetilbud, de skriver under på. Man kan derfor ende med at skrive under på et lån, der kan koste mere, end man egentlig havde regnet med.

 

Højere rente kan være bedre

Tænk kommer i en artikel, som er skrevet med udgangspunkt i deres undersøgelse, med et eksempel på to billån på 40.000 kroner med samme ÅOP og begge en løbetid på 8 år. For de fleste vil de to lån blive tolket som to lån til samme pris.

Der er dog forskel på prisen. Det ene lån har etableringsomkostninger på 25.000 kroner og en meget lav rente, og det andet lån har etableringsomkostninger på 10.000 kroner og en højere rente.

Under afdragsperioden på et lån vil etableringsomkostningerne blot være en del af det månedlige afdrag – præcis ligesom betalingen af renten – så det er ikke her problemet som sådan ligger. Hvis man vælger at sælge sin bil og dermed indfri sit lån, vil man dog hænge på at skulle betale etableringsomkostninger for alle 8 år. Det vil sige, at de reelle årlige omkostninger i procent bliver højere end først antaget, og man kan miste en del friværdi i din bil, fordi etableringsomkostningerne, som skal betales uanset hvad, bliver trukket fra.

Omvendt vil renterne på et lån stoppe med at blive tilskrevet, hvis man indfrier lånet. Så et lån med en lidt højere rente kan i nogle tilfælde bedre betale sig, hvis man sammenligner med et lån med lav rente men derimod høje etableringsomkostninger.

 

Læs betingelserne i låneaftalen

Ligesom man skal læse en lejekontrakt igennem, når man skal flytte ind i en ny lejlighed, vil vi anbefale, at man også læser en låneaftale igennem, inden der skrives under. En bank er en virksomhed som alle andre, og hver virksomhed har sine egne betingelser.

Det kan virke banalt, men det er vigtigt, at man sætter sig ind i, hvad man skriver under på – uanset hvilken sammenhæng det er i. Vi vil også anbefale, at man har afklaret med sig selv, hvad der er vigtigt for en, når man skal låne penge. Ikke alle har samme præferencer – læs hvorfor Jonas ikke kun går op i at opnå den laveste rente, når han skal låne penge.