Hvad koster det at låne

Hvad koster det at låne penge, og hvilke ekstra omkostninger skal du være opmærksom på?

Alle ved, at det ikke er gratis at låne penge. Det kan alligevel være svært at forstå hvad lånet så reelt koster i sidste ende. Når du optager et lån, skal banken eller långiveren kompenseres, og det er derfor, du betaler en vis procentdel i renter af lånet, som altså er udover det reelle lånebeløb. 

Mange forbrugere er dog stadig usikre på, hvordan man beregner, hvor meget lånet rent faktisk koster – for hvad er egentlig forskellen mellem debitorrenten og ÅOP eksempelvis?

Når du låner penge tager du en beslutning, som har indflydelse på dine fremtidige økonomiske forhold. Det er derfor vigtigt at du sikrer, at du får det bedst tilgængelige tilbud.  Lendos landechef, Johan Malmsten, forklarer her, hvorfor det er så vigtigt at du foretager en låneberegning inden du vælger, hvor du vil låne penge.

Johan Malmsten, landechef for Lendo i Danmark, forstår dog sagtens, hvorfor dette kan virke kompliceret for den almindelige forbruger: 

”Mange glemmer at tage højde for, at de vil blive opkrævet en række forskellige gebyrer, når de optager et lån. Desværre tager mange ikke højde for dette ved beregning af, hvor meget et lån i praksis vil koste dem. Debitorrenten er lettere at forholde sig til, fordi den kan forklares med en vis procentdel af lånets samlede værdi. Når du skal medregne gebyrer og andre udgifter i forbindelse med lånet, påvirker det ÅOP. Omkostningerne til lånet vil således være anderledes,” siger han og opfordrer til at få flere tilbud fra forskellige banker for at sammenligne omkostningerne.

Hvad er rentesatser, og hvorfor koster det at låne?

Når banken modtager din låneansøgning, foretager de først en vurdering af din økonomiske situation. De kigger også på i hvilket omfang de anser det for sandsynligt, at du vil kunne tilbagebetale det beløb, du ønsker at låne. 

I forlængelse af din ansøgning kan banken indhente de oplysninger, der er nødvendige for at kunne godkende din låneansøgning. På den baggrund får du et tilbud fra banken, hvor de oplyser, hvad det vil koste dig at låne penge af dem. 

Banken er på mange måder som enhver anden butik, der tager betaling for sine varer, hvor varen i dette tilfælde er penge. Beløbet, de skal have for at låne dig pengene, kaldes debitorrenten – det vil sige de penge, du skal låne + den ekstra procentdel, som banken skal have for at låne dig penge.

Hvis du i forvejen har optaget flere forskellige lån, kan du med fordel samle dem til ét lån. Et samlelån vil samlet set gøre det billigere for dig, at have dine lån. Det vil også give dig et økonomisk overblik over din gæld, og gøre det mere overskueligt, da du kun skal forholde dig til én långiver. 

Gebyrer

Banken kan også opkræve gebyrer for det arbejde, de udfører, når de låner dig penge. Det er en omkostning, der kommer ud over debitorrenten. En sådan omkostning kan fx. være et opkrævningsgebyr. 

Begrebet opkrævningsgebyr dækker de administrative omkostninger, som banken har i forbindelse med dit lån. ÅOP dækker således, hvad du rent faktisk betaler for lånet i alt, og ikke kun lånet selv. Når vi sammenholder ÅOP og debitorrenten, er det nemt at se, hvorfor det er umagen værd at sammenligne tilbud fra forskellige banker og långivere, inden du beslutter dig for, hvad der passer bedst til dig og din situation.

”Vi opfordrer altid til, at man som låntager sammenligner lånetilbud hos Lendo for at sikre, at man får de bedst mulige vilkår. Vi ser, at flere og flere er opmærksomme på dette, særligt i forhold til de store lån som fx boliglån. For mange kunder, der har eller ønsker at optage fx forbrugslån, er der meget at vinde ved at sammenligne. Forbrugslån er dyre lån med store prisforskelle, og så er det især vigtigt at sikre sig, at man ikke optager et lån, der er dyrere end nødvendigt,” siger Johan Malmsten.

Så husk at sikre, at du bliver oplyst om ÅOP’en. Det er med andre ord vigtigt, at du har modtaget ovenstående oplysninger før du beslutter dig for at acceptere et lånetilbud. Så ved du, hvad det vil koste for dig at låne, og du vil nemt kunne sammenligne omkostningerne ved flere lån.

Hvorfor er det vigtigt at være opmærksom på ÅOP?

Når du skal lægge et budget for din økonomi, er det vigtigt, at der ikke er for mange uforudsete udgiftsposter, der kan bringe budgettet ud af balance. Nogle udgifter kan være vanskelige at planlægge i detaljer, da det kan være svært at forudse, om elprisen stiger på grund af vejret, eller behovet for en ekstra bil i husstanden dukker op, hvis man pludselig får børnehaveplads langt væk. 

De fleste af de månedlige udgifter er dog nemme at holde styr på. Du har dermed allerede kontrol over disse, hvilket gør det nemmere for dig at overholde dine betalingsaftaler eksempelvis i forbindelse med afdrag på lån. Jo bedre overblik du har over din økonomi, jo lettere er det at være i kontrol.

”Forbrugerne kan sætte sig selv i en bedre situation, hvis de opsøger så meget viden som muligt – både om deres egen økonomi, men også om lånetilbud og markedet generelt. At have en god økonomi handler i bund og grund om at undgå store overraskelser, og den risiko kan man med fordel minimere ved at være opmærksom på, hvad ÅOP på et lån er,” siger Johan Malmsten fra Lendo.

Når du har et godt overblik over de reelle omkostninger forbundet med et lån, har du også et langt bedre udgangspunkt for at kunne sammenligne lånetilbud. På den måde kan du også nemmere hjælpe dig selv til at spare penge. 

”Som sammenligningstjeneste er Lendos mission at hjælpe danskerne til bedre lån, så forbrugerne kan finde det lån, der passer dem bedst. Hos os får bankerne adgang til de oplysninger, der er nødvendige for at kunne kreditvurdere låneansøgerne. Kunderne får den information, de skal bruge for kunne tage et oplyst valg om, hvilken bank de vil indgå i en låneaftale med,” siger Johan Malmsten.

Bankerne beregner ÅOP ud fra flere faktorer, herunder hvor mange rater du har om året, og hvor længe løbetiden er på lånet. Den lånesats, du tilbydes, er individuel og vil derfor variere fra bank til bank. Som regel vil både debitorrenten og ÅOP blive lavere, jo længere du forlænger lånet.

Hvordan kan Lendo hjælpe mig med at mindske omkostningerne via den billigste tilgængelige rente?

Hvis du beslutter dig for at optage et lån, kan det uden tvivl betale sig at undersøge, hvad ÅOP vil være på dit lån. Derudover kan du med fordel sammenligne forskellige lånetilbud fra flere banker og långivere, inden du beslutter dig for et specifikt tilbud, da det kan spare dig for tusindvis af kroner i løbet af lånets løbetid. 

Johan Malmsten, landechef i Lendo, opfordrer alle forbrugere af lån til altid at sammenligne lånetilbud, inden de optager et lån:

”Jo bedre et overblik du har over, hvad de forskellige banker kan tilbyde, når du er i markedet for et lån, desto lettere er det at vurdere, hvilke tilbud der er bedst for din privatøkonomi. I nogle tilfælde vil muligheden for længere løbetid veje tungt, mens det på andre tidspunkter er ÅOP og de samlede omkostninger, der er afgørende for, hvilket tilbud du vælger”

 

Det er uforpligtende og gratis at benytte Lendos sammenligningstjeneste. Du vælger frit om du ønsker at acceptere et lånetilbud eller ej. 

 

Ofte stillede spørgsmål
  • Du skal være mindst 18 år gammel
  • Du skal have en årlig indkomst på mindst 60.000 kr.
  • Du må ikke være registreret i RKI/Debitor Registret (DBR)
  • Du skal have fast bopæl i Danmark

Kravene er fastsat af de banker og långivere vi samarbejder med, og det er dem, der vurderer, hvilke kunder der kan få lån.

De lånetilbud, du modtager, er foreløbige tilbud baseret på oplysninger indtastet i ansøgningen. Tilbuddet er først bindende, når banken har verificeret alle oplysninger.

VIGTIGT: Lendo kan ikke påvirke denne proces.

Ingen af vores långivere vil give tilbud til personer som er registreret i RKI eller Debitor Registret (DBR).

Gennem Lendo kan du ansøge om lån mellem 10.000 og 500.000 kr.

Långiverne forholder sig til din økonomiske situation og vurderer din evne til at tilbagebetale lånet i fremtiden. På den baggrund afgør den enkelte långiver, hvor meget du kan låne og til hvilken rente.

TIP: En tommelfingerregel er ikke at ansøge om lån, der overstiger 90% af din årsindkomst.

Hvis du har eksisterende lån eller afbetalinger med høje renter, så kan det betale sig at samle dine lån. Det nemmeste er at tage et nyt lån gennem Lendo og bruge hele eller en del af det udbetalte beløb til at indfri din eksisterende gæld.

Begynd med at angive det samlede beløb, du ønsker at låne, og vælg derefter at du vil samle/refinansiere lån. Du skal derefter oplyse, hvor stor en del af det samlede beløb, du ønsker at bruge til at løse eksisterende gæld (kan være hele eller en del af beløbet).

Ansøgning om lån gennem Lendo er helt gratis. Når du ansøger hos Lendo, vurderes du af långiveren på samme måde, som hvis du havde henvendt dig direkte til långiveren. Der er ingen rentemarginal eller tillægsgebyrer, faktisk får du ofte endnu bedre lånetilbud, end hvis du går direkte til de banker og långivere, vi samarbejder med.

Efter du har valgt det tilbud, som passer dig, sender vi dig videre til den valgte långiver for at gennemføre de sidste trin i ansøgningsprocessen. Herefter bliver dit lån udbetalt af långiveren. Hvornår lånet udbetales afhænger af, hvilken bank du vælger, men normalt tager det 1-2 dage.

Du vælger selv tilbagebetalingstiden. Den kan variere fra 1 år til 12 år. For mindre lån kan det være mere rentabelt at have en kortere tilbagebetalingstid. Det samlede beløb til tilbagebetaling stiger ved længere tilbagebetalingstid.

Du kan til enhver tid indløse lånet eller betale ekstra penge tilbage.

Kontakt långiveren, og de vil hjælpe dig.

Lendo samarbejder med følgende långivere: AcceptLån (en del af Santander Consumer Bank), Basisbank, Express Bank (en del af BNP Paribas Group), Facit Bank, Fellow Finance, LånLet (en del af Basisbank), Resurs Bank og Sparxpres (en del af Spar Nord).

Ja. Du kan ændre lånebeløbet eller andre detaljer i din ansøgning inden for 5 dage. Kontakt os på 70 5000 10, så hjælper vi dig.

Mere om Lån penge

Lendo tema