Ved at have en god privatøkonomi, ikke optage for meget gæld og ikke lave for mange forskellige låneansøgninger, kan du øge chancerne for et lån og tilmed en bedre rente.

 

Vi giver dig her 7 gode råd til at forbedre din kreditvurdering.

Det er efterhånden meget normalt at få foretaget et kredittjek af din økonomi. Det gør blandt andet udlejere, teleoperatører, e-handlere, banker og långivere.

Der tages en kreditrapport og de forskellige aktører analyserer på baggrund af denne din betalingsevne – altså hvorvidt du er i stand til at passe tilbagebetalingen af en kredit eller et lån. Ifølge loven skal banken foretage en kreditvurdering for at sikre, at du kan betale lånet tilbage og betale de renter og gebyrer der følger med.

For at du kan få så gode vilkår som muligt, når du ansøger om kreditter, lån eller realkreditlån, er det vigtigt, at du har en god kreditvurdering. En privatøkonomi i orden giver dig muligheder for at styrke din kreditværdighed og få bedre vilkår, blandt andet når du sammenligner forskellige privatlån. Nogle ting kan være svære at ændre, men der er flere ting, du bør huske på for at få den bedst mulige kreditvurdering.

 

7 tips til at øge din kreditværdighed

Færre kreditoplysninger

Hvis der bliver taget mange kreditoplysninger fra dig på kort tid, kan det være et signal om, at der er noget galt med din økonomi. Høj kreditaktivitet ses som en høj risiko af forskellige långivere. Søger du lån flere steder, tages der en ny information hvert sted. Ved at bruge en sammenligningstjeneste, hvor der kun tages én kreditoplysning, kan du holde antallet af oplysninger nede. Ansøger du via Lendo, kan du få flere forskellige lånetilbud på en enkelt ansøgning og en kreditopgørelse.

Dan dig et overblik over din gæld

I Danmark er det ikke muligt selv at hente en fyldestgørende kreditvurdring, medmindre man går til en bank eller långiver for at låne penge. Det du i stedet kan gøre er at danne dig et overblik over din økonomi og din eksisterende gæld. På kreditstatus.dk kan du logge ind med dit nemid og se, om du har registreret gæld hos en række banker og långivere, dog ikke alle. Du kan heller ikke se om du har gæld til det offentlige, men det kan du altid få svar på, ved at kontakte SKAT.

Når du har dannet dig et overblik over din gæld, skal du ligeledes se på din daglige økonomi, din indtægt og udgifter. På den måde kan du finde frem til dit rådighedsbeløb, som er det beløb der er tilbage på din konto hver måned, når alle udgifter er betalt. Jo højere dit rådighedsbeløb er, des bedre bliver din kreditvurdering.

Undgå betalingsanmærkninger

En betalingsanmærkning ses af långivere som et tydeligt tegn på, at du ikke har håndteret dine betalinger, som du skal, og det påvirker din kreditværdighed negativt. En betalingsanmærkning er også det de fleste kender som en registrering i RKI. Efter fem år forsvinder det, og har du mulighed for det, bør du vente med at søge nye lån og kreditter, indtil anmærkningen er væk. Ved at have en god økonomi og betale regninger til tiden, kan du undgå betalingsanmærkninger.

Hav færre lån og kreditter

Hvis du har mange kreditorer, der har givet dig kredit, vil det påvirke din skønnede betalingsevne i en negativ retning. Ved at betale af og slå mindre lån sammen til ét større lån, kan du forbedre din kreditvurdering. En måde er at samle dine lån i et samlelån eller forsøge at tilbagebetale, så du får mindre gæld.

Køb ikke ting på afbetaling

Mange mennesker handler i dag jævnligt på faktura eller afbetaling uden egentlig grund. Så sker det, at e-handleren tager en kreditopgørelse. Hvis du kan handle helt normalt inden for det budget du har til rådighed, slipper du for unødvendige kreditoplysninger. Når du køber ting på afbetaling, er det nemt hurtigt at få skabt et overforbrug, da du reelt køber ting du måske ikke har råd til. Spar i stedet op, så du kan købe tingene, når du har råd til det.

Afslut ubrugte kreditter

Hvis du har kreditter, som du ikke har brugt, sænker det din kreditvurdering unødigt. Afslut alle kreditter, som du ikke bruger. Vi råder igen til, at du i stedet sparer op til de ting, du mangler at købe. Skal man investere i større ting, kan det sagtens give mening at låne penge til det, men med de mindre ting er det bestemt mest fornuftigt at spare op i stedet.

Få en fast indkomst

Dette råd er naturligvis gældende til dem, der af den ene eller anden årsag er arbejdsløse. Det er måske ikke så nemt, men har du mulighed for at få et fast job, vil det påvirke din kreditvurdering i positiv retning. Långivere mener, at personer med fast ansættelse har en bedre betalingsevne på grund af, at indkomsten er mere regelmæssig.