Økonomisk ligestilling

Kampen om ligestilling mellem køn handler om at bryde et af de største tabuer

Det er svært at ændre noget, vi ikke tør snakke om. Vi ser heldigvis flere tiltag, der gør kampen om økonomisk ligestilling mellem køn mere håndgribelig. Udfordringen med ulighed generelt ligger nemlig i, at vi taler om uligheden men ikke taler om det, der skal tales om for at få bugt med uligheden.  

Tabuet omkring privatøkonomi skal brydes, og det bliver brudt gennem dialog mellem kvinderne, hvis man spørger eksperter. For at gøre problemstillingen mere konkret, har vi fundet et par eksempler på, hvordan uligheden tager sig ud. Det er nemlig den slags fakta, vi bør tale om og som muligvis kan gøre det nemmere at forstå, hvorfor det er vigtigt, at vi bliver ved med at finde på konkrete indsatser, som skaber mere lighed, uanset hvor svært det er.

For et par måneder siden skrev vi om, at en undersøgelse viser, at det er dyrere for kvinder at låne penge. HK sætter igen i år fokus på “Kvindernes sidste arbejdsdag”, som handler om, at kvinder kan stoppe med at arbejde den 16. november, fordi mænd i gennemsnit får 15% mere i løn end deres kvindelige kolleger. Det svarer til 1,5 månedsløn og betyder, at kvinder kan holde fri resten af året. Når pensionsalderen rammer, vil pensionsopsparingen være 43% mindre for kvinder end for mænd (Kilde: Undersøgelse fra Kvinfo). Det er fakta, som løbende bliver formidlet, men spørgsmålet er, om der bliver handlet nok på at få problemet løst.

Pernille Wahlgren, forfatter til bogen ‘Invester i livet’, vil have kvinder til at bryde tabuet ved at de blandt andet taler med hinanden om, hvad de får i løn. Hun oplever i sit arbejde med økonomisk rådgivning til kvinder, at de oplever det som grådigt, hvis de skal sidde og tale om deres indkomst. 

Grundlæggerne af Female Invest, Camilla Falkenberg, Anna Hartvigsen og Emma Bitz, er enige med Pernille og tilføjer, at der er en ærgerlig tendens til at sammenligne vores løn med, hvor meget vi er værd (Kilde: Alt.dk).

Kvinderne skal i tale 

Den seneste omtale af emnet læner sig meget op ad, at kvinder selv er nødt til at træde mere i karakter på nogle områder, hvis de vil opnå økonomisk ligestilling. En af forklaringerne er, at dialog kan skabe et større grundlag for at kunne skabe forandring. Jo mere vi åbner op, desto mere ved vi, og det skaber et stærkere grundlag for at ændre på tingenes tilstand. 

I mange år er der sat fokus på, at der ikke er ligestilling mellem køn. Men at italesætte det overordnede problem lader ikke til at være tilstrækkeligt, og en årsag kan være, at privatøkonomi er så tabubelagt et emne.

Pernille Wahlgren oplever, at mange af de kvinder, hun taler med i sit arbejde, føler, at privatøkonomi ikke harmonerer med feminine værdier. Løsningen på det må være at gøre privatøkonomi mere harmonisk med feminine værdier. At gøre det mere attraktivt at lave investeringer og ringe til sin bank og bede om økonomisk rådgivning. At gøre det mere interessant at tale om sin løn over en brunch med veninderne. 

Hvis der skal ændres på noget, der er så dybt forankret i et system, må man ty til konkrete handlinger. Det er ekstremt vigtigt, at vi begynder at tale om privatøkonomi, og kampen om ligestilling mellem køn kan lære os alle nogle meget vigtige ting. Privatøkonomi er et tabu, og derfor er vi nødt til at tale om det.

Du kan hente inspiration og rådgivning om blandt andet investering og lønsamtaler via disse seje initiativtagere:  

Femaleinvest.dk

Fuck You Money

Pernille Wahlgren

HK 

Kvinfo

Brug for hjælp? Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig
Ring til os 70 5000 10 hverdage 09:00-16:00 (torsdag 09:00-20:00)
Skriv til os kundeservice@lendo.dk Vi svarer hurtigst muligt – altid indenfor en hverdag
Ofte stillede spørgsmål
  • Du skal være mindst 18 år gammel
  • Du skal have en årlig indkomst på mindst 60.000 kr.
  • Du må ikke være registreret i RKI/Debitor Registret (DBR)
  • Du skal have fast bopæl i Danmark

Kravene er fastsat af de banker og långivere vi samarbejder med, og det er dem, der vurderer, hvilke kunder der kan få lån.

De lånetilbud, du modtager, er foreløbige tilbud baseret på oplysninger indtastet i ansøgningen. Tilbuddet er først bindende, når banken har verificeret alle oplysninger.

VIGTIGT: Lendo kan ikke påvirke denne proces.

Ingen af vores långivere vil give tilbud til personer som er registreret i RKI eller Debitor Registret (DBR).

Gennem Lendo kan du ansøge om lån mellem 10.000 og 500.000 kr.

Långiverne forholder sig til din økonomiske situation og vurderer din evne til at tilbagebetale lånet i fremtiden. På den baggrund afgør den enkelte långiver, hvor meget du kan låne og til hvilken rente.

TIP: En tommelfingerregel er ikke at ansøge om lån, der overstiger 90% af din årsindkomst.

Hvis du har eksisterende lån eller afbetalinger med høje renter, så kan det betale sig at samle dine lån. Det nemmeste er at tage et nyt lån gennem Lendo og bruge hele eller en del af det udbetalte beløb til at indfri din eksisterende gæld.

Begynd med at angive det samlede beløb, du ønsker at låne, og vælg derefter at du vil samle/refinansiere lån. Du skal derefter oplyse, hvor stor en del af det samlede beløb, du ønsker at bruge til at løse eksisterende gæld (kan være hele eller en del af beløbet).

Ansøgning om lån gennem Lendo er helt gratis. Når du ansøger hos Lendo, vurderes du på samme måde, som hvis du havde henvendt dig direkte til långiveren. Der er ingen rentemarginal eller tillægsgebyrer – du er garanteret samme eller endda bedre lånevilkår, end hvis du henvender dig direkte til de banker og långivere, vi samarbejder med.

Efter du har valgt det tilbud, som passer dig, sender vi dig videre til den valgte långiver for at gennemføre de sidste trin i ansøgningsprocessen. Herefter bliver dit lån udbetalt af långiveren. Hvornår lånet udbetales afhænger af, hvilken bank du vælger, men normalt tager det 1-2 dage.

Du vælger selv tilbagebetalingstiden. Den kan variere fra 1 år til 12 år. For mindre lån kan det være mere rentabelt at have en kortere tilbagebetalingstid. Det samlede beløb til tilbagebetaling stiger ved længere tilbagebetalingstid.

Du kan til enhver tid indløse lånet eller betale ekstra penge tilbage.

Kontakt långiveren, og de vil hjælpe dig.

Lendo samarbejder med følgende långivere: AcceptLån (en del af Santander Consumer Bank), AL Finans, Basisbank, Diba Billån, Express Bank (en del af BNP Paribas Group), Ikano Bank, Modus Finans (en del af Facit Bank), Fellow Finance, LånLet (en del af Basisbank), MiniFinans, Resurs Bank og Sparxpres (en del af Spar Nord).

Ja. Du kan ændre lånebeløbet eller andre detaljer i din ansøgning inden for 5 dage. Kontakt os på 70 5000 10, så hjælper vi dig.

Lendo tema