Forside > Tjek og ret årsopgørelsen

Tjek og ret årsopgørelsen

Årsopgørelsen for 2023

De seneste år med corona har gjort det svært at vide, hvordan årsopgørelsen egentlig ser sig ud for den enkelte. Det har været særlig svært i forhold til kørselsfradrag, men i særdeleshed også for virksomhedsejere, som pludselig står med et andet år i hænderne end det, de havde forventet. For her skal du jo huske, at du kan forberede dig på din årsopgørelse ved blot at indtaste dit forventede budget og indkomst i din forskudsopgørelse. Alt dette kan du blive klogere på her på siden.

 

Vigtige datoer for din årsopgørelse 2023

Du kan se din årsopgørelse for 2023 i marts 2024. Du har stadig mulighed for at ændre i din forskudsopgørelse, hvis du eksempelvis får en lønstigning eller nedgang, eller der er andet, som har påvirket din økonomi, og du gerne vil undgå at det påvirker din årsopgørelse.

I forbindelse med din årsopgørelse for 2023 skal du generelt være opmærksom på følgende datoer:

 • 31. december 2023 – Frist for at rette i din forskudsopgørelse for 2023
 • 11. marts 2024 – Årsopgørelsen er klar og kan ses på SKAT.dk
 • 12. april 2024 – Du får din overskydende skat tilbage
 • 1. maj 2024 – Frist for at ændre og rette i årsopgørelsen for 2023.
 • 1. juli 2024 – Frist for at indbetale din restskat uden procenttillæg. Det vil sige, at skal du betale penge tilbage i SKAT, skal du gøre det inden denne frist for at undgå ekstra regninger og gebyrer.
 • 1 juli 2024 – Frist for selvstændige virksomhedsejere og deres mulighed for at udfylde en udvidet selvangivelse.

Det er de datoer, du bør være opmærksom på, når din årsopgørelse er klar. For at se eller rette i din årsopgørelse, skal du gå ind på SKAT.dk. Men bliv og læs med, hvis du gerne vil blive klogere på årsopgørelsen, og særligt på din årsopgørelse for dette år.

 

Hvad er en årsopgørelse?

En årsopgørelse er Skattestyrelsens regnskab over din økonomi. I din forskudsopgørelse indtaster du dit forventede og kommende budget, hvor din årsopgørelse viser dit faktiske budget fra året. Du kan derfor sige, at forskudsopgørelsen ser frem ad, og modsat ser årsopgørelsen tilbage.

Skattestyrelsen udarbejder din årsopgørelse en gang om året. Det gør de i starten af kalenderåret, hvor du i marts kan se den for året før. Altså kan du i marts 2024 se din årsopgørelse for 2023.

Din årsopgørelse viser, hvor meget du har tjent året før, samt hvor meget du har eller ikke har betalt i SKAT det pågældende år.

 

Tjek og ret din årsopgørelse

Når du får din årsopgørelse, er det ikke ens betydende med, at det er det endelige facit, som ikke kan ændres. Du har selvfølgelig mulighed for at tjekke den og lave ændringer og rettelser i den.

Det er meget fornuftigt at gennemgå alle poster, for at se om det er fejl eller mangler. Der findes mange fradrag både for privatpersoner og for virksomhedsejere. Her kommer det selvfølgelig an på dit erhverv og din hverdag, hvilke fradrag der er relevante for dig. På SKATs hjemeside kan du se en oversigt over de forskellige fradrag, og du kan få hjælp til at beregne de fradrag, der er relevante for dig.

Årsopgørelsen tager udgangspunkt i den forskudsopgørelse, og de fleste af dine oplysninger meste bliver indtastet og styret helt automatisk af Skattestyrelsen. Derfor er det også dit job at tjekke tallene igennem. Du kan tjekke og rette i din årsopgørelse på SKAT.dk.

 

Hvad påvirker din årsopgørelse for 2023?

I 2022 så man, at mange havde holdt fast i hybridarbejde, og selv i dag, ser man, at mange har vænnet sig til en arbejdsdag hjemmefra.

 • Hvis du er berettiget kørselsfradrag, men arbejder hjemme, skal du skal huske at ændre i dit kørselsfradrag i din forskudsopgørelse, såfremt tingene har ændret sig, hvis du ikke vil opleve et rødt tal i din årsopgørelse.
 • Har du arbejdet hjemmefra, skal du være opmærksom på at tælle de dage, du har brugt bilen i forbindelse med dit arbejde. Skattestyrelsen har en beregner til kørselsfradrag, hvor du kan beregne det nemt og overskueligt.
 • Har du brugt tiden i 2023 på at renovere boligen? Vi har særligt kunnet mærke en stigning i låneansøgninger med formålet at låne til renovering. Har du gjort brug af en professionel håndværker, kan du trække personens arbejdsløn fra i SKAT.
 • Har du investeret i aktier? Skattestyrelsen har ikke altid alle oplysninger om dine værdipapirer og aktier. Så husk at tjekke din årsopgørelse for dette, da du skal betale SKAT af dine gevinster, og har du ikke været så heldig, kan du fratrække dit tab.
 • Har du lån og renter at tilbagebetale? Du har mulighed for trække dine renteudgifter fra i SKAT. Det bliver tilføjet automatisk ud fra din forskudsopgørelse, men husk alligevel at tjekke din årsopgørelse igennem for eventuelle fejl.

 

Hvornår er årsopgørelsen for 2023 færdig?

 • For lønmodtagere er fristen for at rette i årsopgørelsen for 2023: den 1 maj 2024. Denne frist er forlænget for selvstændige erhvervsdrivende, så de har til den 1 juli for at rette i årsopgørelsen.
 • Fristen for frivilligt at tilbagebetale din restskat er den 1 juli 2023. Derefter vil der blive pålagt renter og gebyrer, som sammen med restskatten vil blive modregnet i årsopgørelsen for det efterfølgende år.