Forside > Tjek og ret årsopgørelsen

Tjek og ret årsopgørelsen

De seneste år med corona har gjort det svært at vide, hvordan årsopgørelsen egentlig ser sig ud for den enkelte. Det har været særlig svært i forhold til kørselsfradrag, men i særdeleshed også for virksomhedsejere, som pludselig står med et andet år i hænderne end det, de havde forventet. For her skal du jo huske, at du kan forberede dig på din årsopgørelse ved blot at indtaste dit forventede budget og indkomst i din forskudsopgørelse.

Alt dette kan du blive klogere på her på siden. Selvom mange af de vigtige datoer går igen år efter år, kan det alligevel være svært at vide, hvornår man skal være opmærksom på sin årsopgørelse. Det gør det heller ikke nemmere, at årene overlapper hinanden på forskellige punkter.

 

Vigtige datoer for din årsopgørelse 2022

Du kan først se din årsopgørelse 2022 i marts 2023. Du har stadig mulighed for at ændre i din forskudsopgørelse, hvis du eksempelvis får en lønstigning eller nedgang, eller der er andet, som har påvirket din økonomi, og du gerne vil undgå at det påvirker din årsopgørelse.

I forbindelse med din årsopgørelse 2022 skal du generelt være opmærksom på følgende datoer:

  • 31. december 2022 – Frist for at rette i din forskudsopgørelse for 2022.
  • 13. marts 2023 – Hvornår får du årsopgørelsen?
  • 14. april 2023 – Hvornår får du penge tilbage i skat?
  • 1. maj 2023 – Frist for at ændre og rette i årsopgørelsen 2022.
  • 1. juli 2023 – Frist for at indbetale din restskat. Det vil sige, at skal du betale penge tilbage i SKAT, skal du gøre det inden denne frist for at undgå ekstra regninger og gebyrer. Derudover er 1 juli 2023 også fristen for selvstændige virksomhedsejere og deres mulighed for at udfylde en udvidet selvangivelse.

Det er de datoer, du bør være opmærksom på, når årsopgørelsen 2022 går i gang. Herunder kan du se en tidslinje over din årsopgørelse, så du kan have styr på de vigtige datoer. Det vil sige, hvornår du kan se din årsopgørelse, i hvilket tidsrum du kan rette i den, hvornår du får pengene udbetalt og flere andre essentielle datoer.

For at se eller rette i din årsopgørelse, skal du gå ind på SKAT.dk. Men bliv og læs med, hvis du gerne vil blive klogere på årsopgørelsen, og særligt på din årsopgørelse 2022.

 

Hvad er en årsopgørelse?

En årsopgørelse er Skattestyrelsens regnskab over din økonomi. I din forskudsopgørelse indtaster du dit forventede og kommende budget, hvor din årsopgørelse viser dit faktiske budget fra året. Du kan derfor sige, at forskudsopgørelsen ser frem ad, og modsat ser årsopgørelsen tilbage.

Skattestyrelsen udarbejder din årsopgørelse en gang om året. Det gør de i starten af kalenderåret, hvor du i marts kan se den for året før. Altså kan du i marts 2023 se din årsopgørelse for 2023.

Din årsopgørelse viser, hvor meget du har tjent året før, samt hvor meget du har eller ikke har betalt i SKAT det pågældende år.

 

Tjek og ret din årsopgørelse

Når du får din årsopgørelse, er det ikke ens betydende med, at det er det endelige facit, som ikke kan ændres. Du har selvfølgelig mulighed for at tjekke den og lave ændringer og rettelser i den.

Det er faktisk meget fornuftigt at gennemgå alle poster, for at se om det er fejl eller mangler. Der findes mange fradrag både for privatpersoner og for virksomhedsejere. Her kommer det selvfølgelig an på dit erhverv og din hverdag, hvilke fradrag der er relevante for dig. På SKATs hjemeside kan du se en oversigt over de forskellige fradrag, og du kan få hjælp til at beregne de fradrag, der er relevante for dig.

Husk dog på, at årsopgørelsen også tager udgangspunkt i den forskudsopgørelse, du har mulighed for at udfylde, og det meste bliver indtastet og styret helt automatisk af Skattestyrelsen. Det er derfor i ganske få tilfælde, at der er brug for rettelser.

Du retter i din årsopgørelse på SKAT.dk.

 

Hvad påvirker din årsopgørelse 2022?

Mange fik vendt op og ned på årsopgørelsen i 2021, hvor corona havde gjort sit indtog i det danske samfund. Da flere arbejdede hjemmefra var særligt kørselsfradraget et problem i flere årsopgørelser.

I 2022 har mange holdt fast i hybridarbejde, så du skal endnu engang huske at ændre i dit kørselsfradrag i din forskudsopgørelse, såfremt tingene har ændret sig, hvis du ikke vil opleve et rødt tal i din årsopgørelse.

Har du arbejdet hjemmefra, skal du være opmærksom på at tælle de dage, du har brugt bilen i forbindelse med dit arbejde. Skattestyrelsen har en beregner til kørselsfradrag, hvor du kan beregne det nemt og overskueligt.

Måske har du også brugt tiden i 2022 på at renovere boligen. Vi har særligt kunnet mærke en stigning i låneansøgninger med formålet at låne til renovering. Har du gjort brug af en professionel håndværker, kan du trække personens arbejdsløn fra i SKAT.

Derudover har der været en omfattende investeringsbølge, de seneste år. Er du blevet ramt af denne, bør du være opmærksom på, at Skattestyrelsen ikke altid har de oplysninger om dine værdipapirer og aktier, som de skal. Så husk at tjekke din årsopgørelse for dette, da du skal betale SKAT af dine gevinster, og har du ikke været så heldig, kan du fratrække dit tab.

Husk dit rentefradrag

Det sidste fradrag, vi vil gøre dig opmærksom på, er dit rentefradrag. Det er væsentligt for dig, der har lån og renter at tilbagebetale. I 2022 er rentefradraget på 22,6%. Har du samlede renteudgifter for mindre end henholdsvis 50.000 kr. for enlige og 100.000 kr. for ægtepar, er rentefradraget på 33,6%. Det er de procentsatser, du har mulighed for at trække fra i SKAT.

Dit rentefradrag kan du ligeledes se i din årsopgørelse. Det bliver tilføjet automatisk ud fra din forskudsopgørelse, men husk alligevel at tjekke din årsopgørelse igennem for eventuelle fejl.

 

Hvornår er årsopgørelsen 2022 færdig?

Det kan være nødvendigt at holde tungen lige i munden, når der er tale om årsopgørelser. Årene overlapper hinanden, så det kan være en anelse kompliceret at vide, hvornår fristerne for hvilke år er.

For lønmodtagere er fristen for at rette i årsopgørelsen 2022 den 1 maj 2023. Denne frist er forlænget for selvstændige erhvervsdrivende, så de har til den 1 juli for at rette i årsopgørelsen. Herefter er det en svær proces at ændre i årsopgørelsen 2022, og den kan derfor betegnes som færdig på det tidspunkt. Det afhænger dog af din situation, da der i særtilfælde kan være et form for efterslæb, men for langt de fleste vil årsopgørelsen for 2022 være et overstået kapitel nu.

Et efterslæb kan eksempelvis være i form af, at du blev mødt med et rødt tal, da du så din årsopgørelse for 2022. Fristen for frivilligt at tilbagebetale din restskat er den 1 juli 2022. Derefter vil der blive pålagt renter og gebyrer, som sammen med restskatten vil blive modregnet i årsopgørelsen for det efterfølgende år.

Har du problemer med at betale din restskat tilbage, skal du huske, at du altid kan se dine muligheder for et godt og billigt samlelån her hos Lendo. Ellers vil vi til sidst blot minde dig om, at holde øje med de vigtige datoer for din årsopgørelse og forskudsopgørelsen. Tjek din årsopgørelse igennem og vær særligt opmærksom på dine fradrag. Så skal du nok få godt styr på årsopgørelsen 2022.