penge

Vi skal blive bedre til at tale om penge

“Har du penge, så må du få. Har du ingen, så må du gå”. Sådan synges der i den velkendte børnesang ‘Der bor en bager’. Teksten minder os om, hvor stor en rolle penge og økonomi spiller i langt de fleste menneskers liv. 

Sikkert er, at penge kan dele vandene og ofte være enormt svært at tale åbent om. Måske har du penge til at købe lige det du vil. Måske har du ikke. Måske er din situation en helt tredje. 

I denne artikel spørger vi os selv og jer; Hvad er det, der gør økonomi og lån til et tabu?

Vi mærker tabuet 

Vi hos Lendo vil gerne væk fra, at det er flovt at række ud efter hjælp, når det kommer til privatøkonomien. Vores kunderådgivere kan opleve, at det for nogen er både svært og forbundet med skam at ringe og bede om hjælp. 

Penge, og økonomi generelt, er et tabu, fordi det er svært at tale om. Uenigheder omkring penge kan være grundlaget for mange konflikter, fordi vi har svært ved at føre en dialog om det. Især hvis penge er problemfyldt for os. 

Når vi begynder at italesætte et tabu, kan vi sammen skabe et grundlag for, at det er okay at få hjælp til privatøkonomien. Om det er i forhold til at spare penge op, at låne penge, nedbringe gæld eller noget helt fjerde. Det er på tide, at vi skaber det grundlag.

Ingen lærer os om privatøkonomi

Vi skal fra barnsben lære at tale om penge. Har vi ikke forældre, der kan lære os om privatøkonomi, lærer vi det ikke. Matematik er et af de største fag i folkeskolen, og alligevel lærer vi ikke at lægge et budget. Vi lærer ikke at håndtere penge, og derfor giver det god mening, at det er noget, der bliver svært at håndtere og tale om, når vi bliver voksne.  

De fleste af os vil gerne fremstå ansvarlige. Det betyder desværre, at det ikke er normalt at åbne op overfor andre, hvis vi ikke føler, at vi har styr på vores økonomi. Især kulturen omkring selviscenesættelse på de sociale medier gør det endnu sværere at bryde det perfekte ydre. “Fake it till you make it,” er blevet et alt for brugt mantra. Det mantra gør os desværre for stolte til at spørge om hjælp.

Penge er desværre ikke kun papir 

I mange tilfælde er vores liv bygget op omkring  ‘Der bor en bager’ sangen. Du kan have et stort ønske, som du ikke kan indfri, fordi det kræver, at du har råd til det. 

Penge er ikke bare papir, og derfor kan et lån være en god hjælp, hvis du har et stort behov for eje noget, som skaber en større værdi for dig. Noget som forbedrer din livskvalitet. Den vigtigste overvejelse, når du vil tage et lån er dog, at du rent faktisk har råd til at tage lånet. 

“Der er ikke noget galt i at have gæld, men du skal bare have den rigtige størrelse gæld i forhold til den økonomi du har,” siger Kenneth Hansen, økonomisk rådgiver i Luksusfælden, i en podcast om økonomi fra Danmarks Radio.

Vi er enige med Kenneth Hansen. Dog er penge et større problem for nogen, og det er en af årsagerne til, at penge ikke kun er papir. Hvis vi bliver ved med at sige, at penge ikke betyder noget og ikke italesætter det, så lukker vi øjnene for virkeligheden, som på mange måder er bygget op omkring penge.

Du har mere magt end du tror 

Man skal gøre sig fortjent til penge, skal man ikke? Det hurtige svar er “Ja”. 

Uanset hvordan man kommer til penge, skal man på en eller anden måde have fortjent dem. Når du for eksempel skal tage et lån, skal du vise, at du kan betale pengene tilbage. Banker og låneudbydere har magt til at sige ja eller nej til dig.

Dog er der en bevægelse i gang på lånemarkedet, som giver dig som låntager mere magt. Det er blevet nemmere at sammenligne forskellige lån og finde et, der matcher dig og dine behov. Denne tendens i markedet gør det nemmere for dig at stille krav til bankerne, fordi du får mulighed for at tage et fuldt bevidst valg om, hvad der er bedst for dig. Ligeledes er det nemt for dig at få hjælp til, hvad end du skal få brug for i forbindelse med at låne penge.

Hvordan bryder vi med tabuet?

Det er dig, der skal have magten i din privatøkonomi. Du har magten, når du kan vælge et lån, som du føler, at du kan betale tilbage. Der er nemlig intet galt i at have gæld, som Kenneth Hansen siger. Det er bare ikke en god idé at tage lån, som du ikke føler, at du kan overskue at betale tilbage på. Dér mister du kontrollen, og så står du tilbage med en følelse af afmagt.

Det stærkeste er at række ud efter hjælp, hvis du har brug for det. Det er første skridt i retningen mod at tage magten tilbage i dit liv og det er den bedste vej mod at nedbryde det tabu, der indhyller snakken om privatøkonomi og lån.  

Vi er her for dig

Sidder du med spørgsmål om lån, som du mangler svar på? Hos Lendo sidder vores kunderådgivere klar til at svare på både små og store spørgsmål, og ingen spørgsmål er forkerte. Vi er her for at gøre markedet mere transparent og gennemskueligt, så du kan altid kontakte os, hvis du har behov for hjælp. Du kan ringe til os på 70 5000 10 mandag til fredag 9 – 16.

 

 

Brug for hjælp? Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig
Ring til os 70 5000 10 hverdage 09:00-16:00 (torsdag 09:00-20:00)
Skriv til os kundeservice@lendo.dk Vi svarer hurtigst muligt – altid indenfor en hverdag
Ofte stillede spørgsmål
  • Du skal være mindst 18 år gammel
  • Du skal have en årlig indkomst på mindst 60.000 kr.
  • Du må ikke være registreret i RKI/Debitor Registret (DBR)
  • Du skal have fast bopæl i Danmark

Kravene er fastsat af de banker og långivere vi samarbejder med, og det er dem, der vurderer, hvilke kunder der kan få lån.

De lånetilbud, du modtager, er foreløbige tilbud baseret på oplysninger indtastet i ansøgningen. Tilbuddet er først bindende, når banken har verificeret alle oplysninger.

VIGTIGT: Lendo kan ikke påvirke denne proces.

Ingen af vores långivere vil give tilbud til personer som er registreret i RKI eller Debitor Registret (DBR).

Gennem Lendo kan du ansøge om lån mellem 10.000 og 500.000 kr.

Långiverne forholder sig til din økonomiske situation og vurderer din evne til at tilbagebetale lånet i fremtiden. På den baggrund afgør den enkelte långiver, hvor meget du kan låne og til hvilken rente.

TIP: En tommelfingerregel er ikke at ansøge om lån, der overstiger 90% af din årsindkomst.

Hvis du har eksisterende lån eller afbetalinger med høje renter, så kan det betale sig at samle dine lån. Det nemmeste er at tage et nyt lån gennem Lendo og bruge hele eller en del af det udbetalte beløb til at indfri din eksisterende gæld.

Begynd med at angive det samlede beløb, du ønsker at låne, og vælg derefter at du vil samle/refinansiere lån. Du skal derefter oplyse, hvor stor en del af det samlede beløb, du ønsker at bruge til at løse eksisterende gæld (kan være hele eller en del af beløbet).

Ansøgning om lån gennem Lendo er helt gratis. Når du ansøger hos Lendo, vurderes du på samme måde, som hvis du havde henvendt dig direkte til långiveren. Der er ingen rentemarginal eller tillægsgebyrer – du er garanteret samme eller endda bedre lånevilkår, end hvis du henvender dig direkte til de banker og långivere, vi samarbejder med.

Efter du har valgt det tilbud, som passer dig, sender vi dig videre til den valgte långiver for at gennemføre de sidste trin i ansøgningsprocessen. Herefter bliver dit lån udbetalt af långiveren. Hvornår lånet udbetales afhænger af, hvilken bank du vælger, men normalt tager det 1-2 dage.

Du vælger selv tilbagebetalingstiden. Den kan variere fra 1 år til 12 år. For mindre lån kan det være mere rentabelt at have en kortere tilbagebetalingstid. Det samlede beløb til tilbagebetaling stiger ved længere tilbagebetalingstid.

Du kan til enhver tid indløse lånet eller betale ekstra penge tilbage.

Kontakt långiveren, og de vil hjælpe dig.

Lendo samarbejder med følgende långivere: AcceptLån (en del af Santander Consumer Bank), AL Finans, Basisbank, Diba Billån, Express Bank (en del af BNP Paribas Group), Ikano Bank, Modus Finans (en del af Facit Bank), Fellow Finance, LånLet (en del af Basisbank), MiniFinans, Resurs Bank og Sparxpres (en del af Spar Nord).

Ja. Du kan ændre lånebeløbet eller andre detaljer i din ansøgning inden for 5 dage. Kontakt os på 70 5000 10, så hjælper vi dig.

Lendo tema