Undersøgelse viser, at lån med samme ÅOP ikke nødvendigvis koster det samme

Forbrugerrådet Tænk har sammenlignet billån på ÅOP og etableringsomkostninger. Ud fra undersøgelsen har de blandt andet erfaret, at etableringsomkostningerne i et lån kan være afgørende for prisen på det lån man tager. 

De fleste fokuserer på at vælge det lån, der har lavest rente. På det seneste er der kommet mere fokus på, at det bedre kan betale sig at kigge på ÅOP frem for renten, når man skal optage et lån. Det viser sig dog, på baggrund af en undersøgelse lavet af Forbrugerrådet Tænk, at etableringsomkostninger med stor sandsynlighed kan gøre dit lån dyrere end først antaget. 

Etableringsomkostningerne ligger i ÅOP, men det er ikke alle, der kigger på, hvad ÅOP egentlig indebærer i det lånetilbud, de skriver under på. Man kan derfor ende med at skrive under på et lån, der kan koste mere, end man egentlig havde regnet med.

Højere rente kan være bedre

Tænk kommer i en artikel, som er skrevet med udgangspunkt i deres undersøgelse, med et eksempel på to billån på 40.000 kroner med samme ÅOP og begge en løbetid på 8 år. For de fleste vil de to lån blive tolket som to lån til samme pris. 

Der er dog forskel på prisen. Det ene lån har etableringsomkostninger på 25.000 kroner og en meget lav rente, og det andet lån har etableringsomkostninger på 10.000 kroner og en højere rente. 

Under afdragsperioden på et lån vil etableringsomkostningerne blot være en del af det månedlige afdrag - præcis ligesom betalingen af renten - så det er ikke her problemet som sådan ligger. Hvis man vælger at sælge sin bil og dermed indfri sit lån, vil man dog hænge på at skulle betale etableringsomkostninger for alle 8 år. Det vil sige, at de reelle årlige omkostninger i procent bliver højere end først antaget, og man kan miste en del friværdi i din bil, fordi etableringsomkostningerne, som skal betales uanset hvad, bliver trukket fra.

Omvendt vil renterne på et lån stoppe med at blive tilskrevet, hvis man indfrier lånet. Så et lån med en lidt højere rente kan i nogle tilfælde bedre betale sig, hvis man sammenligner med et lån med lav rente men derimod høje etableringsomkostninger. 

Læs betingelserne i låneaftalen

Ligesom man skal læse en lejekontrakt igennem, når man skal flytte ind i en ny lejlighed, vil vi anbefale, at man også læser en låneaftale igennem, inden der skrives under. En bank er en virksomhed som alle andre, og hver virksomhed har sine egne betingelser.

Det kan virke banalt, men det er vigtigt, at man sætter sig ind i, hvad man skriver under på - uanset hvilken sammenhæng det er i. Vi vil også anbefale, at man har afklaret med sig selv, hvad der er vigtigt for en, når man skal låne penge. Ikke alle har samme præferencer - læs her hvorfor Jonas ikke kun går op i at opnå den laveste rente, når han skal låne penge.

Brug for hjælp? Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig
Ring til os 70 5000 10 hverdage 09:00-16:00 (torsdag 09:00-20:00)
Skriv til os kundeservice@lendo.dk Vi svarer hurtigst muligt – altid indenfor en hverdag
Ofte stillede spørgsmål
  • Du skal være mindst 18 år gammel
  • Du skal have en årlig indkomst på mindst 60.000 kr.
  • Du må ikke være registreret i RKI/Debitor Registret (DBR)
  • Du skal have fast bopæl i Danmark

Kravene er fastsat af de banker og långivere vi samarbejder med, og det er dem, der vurderer, hvilke kunder der kan få lån.

De lånetilbud, du modtager, er foreløbige tilbud baseret på oplysninger indtastet i ansøgningen. Tilbuddet er først bindende, når banken har verificeret alle oplysninger.

VIGTIGT: Lendo kan ikke påvirke denne proces.

Ingen af vores långivere vil give tilbud til personer som er registreret i RKI eller Debitor Registret (DBR).

Gennem Lendo kan du ansøge om lån mellem 10.000 og 500.000 kr.

Långiverne forholder sig til din økonomiske situation og vurderer din evne til at tilbagebetale lånet i fremtiden. På den baggrund afgør den enkelte långiver, hvor meget du kan låne og til hvilken rente.

TIP: En tommelfingerregel er ikke at ansøge om lån, der overstiger 90% af din årsindkomst.

Hvis du har eksisterende lån eller afbetalinger med høje renter, så kan det betale sig at samle dine lån. Det nemmeste er at tage et nyt lån gennem Lendo og bruge hele eller en del af det udbetalte beløb til at indfri din eksisterende gæld.

Begynd med at angive det samlede beløb, du ønsker at låne, og vælg derefter at du vil samle/refinansiere lån. Du skal derefter oplyse, hvor stor en del af det samlede beløb, du ønsker at bruge til at løse eksisterende gæld (kan være hele eller en del af beløbet).

Ansøgning om lån gennem Lendo er helt gratis. Når du ansøger hos Lendo, vurderes du på samme måde, som hvis du havde henvendt dig direkte til långiveren. Der er ingen rentemarginal eller tillægsgebyrer – du er garanteret samme eller endda bedre lånevilkår, end hvis du henvender dig direkte til de banker og långivere, vi samarbejder med.

Efter du har valgt det tilbud, som passer dig, sender vi dig videre til den valgte långiver for at gennemføre de sidste trin i ansøgningsprocessen. Herefter bliver dit lån udbetalt af långiveren. Hvornår lånet udbetales afhænger af, hvilken bank du vælger, men normalt tager det 1-2 dage.

Du vælger selv tilbagebetalingstiden. Den kan variere fra 1 år til 12 år. For mindre lån kan det være mere rentabelt at have en kortere tilbagebetalingstid. Det samlede beløb til tilbagebetaling stiger ved længere tilbagebetalingstid.

Du kan til enhver tid indløse lånet eller betale ekstra penge tilbage.

Kontakt långiveren, og de vil hjælpe dig.

Lendo samarbejder med følgende långivere: AcceptLån (en del af Santander Consumer Bank), AL Finans, Basisbank, Diba Billån, Express Bank (en del af BNP Paribas Group), Ikano Bank, Modus Finans (en del af Facit Bank), Fellow Finance, LånLet (en del af Basisbank), MiniFinans, Resurs Bank og Sparxpres (en del af Spar Nord).

Ja. Du kan ændre lånebeløbet eller andre detaljer i din ansøgning inden for 5 dage. Kontakt os på 70 5000 10, så hjælper vi dig.

Lendo tema