Hvad indebærer et afdragsfrit lån?

Afdragsfrie lån findes som både realkreditlån og som banklån. At et lån er afdragsfrit betyder, at det i en periode kan aftales med banken, at du kun betaler renter og eventuelle gebyr og bidrag.

Inden for realkreditlån er afdragsfrihed brugt meget. Det afdragsfrie lån kom på markedet i 2003. Den afdragsfrie periode er typisk op til 10 år. Der kan laves personlige aftaler med banken om længere afdragsfrihed, og det er en sag mellem banken og dig.

Et lån kan som sagt være afdragsfrit i en given periode. I den periode vil lånet betragtes som et stående lån. Efter den afdragsfrie periode er der tre muligheder.

  • Betale af på selve lånebeløbet med en afdragsform der kaldes et annuitetslån. Renterne vil fortsætte med at blive lagt oven i dit lån under hele løbetiden, men de vil blive lavere med tiden, når du begynder at afdrage på selve lånebeløbet. Afdraget på selve lånet efter en afdragsfri periode på 10 år vil blive højere, fordi løbetiden er kortere.
  • Omlæg dit lån ved at optage et nyt lån med afdrag. Ved denne mulighed stiger den månedlige ydelse ikke lige så meget som ved første mulighed, vi har listet.
  • Optage et nyt afdragsfrit lån.

Det er helt op til din økonomiske situation, hvilken løsning der vil være mulighed for dig.

Afdragsfrihed er ikke det samme som en kassekredit eller henstand. Mange tror faktisk det omvendte: at henstand er det samme som en afdragsfri periode. Det er det ikke. Henstand er en aftale med banken om, at ens ydelse på lånet udskydes i en bestemt periode. Det kan man anmode banken om, hvis man ikke kan overholde aftalen om betaling grundet en bestemt privatøkonomisk situation. Et afdragsfrit lån er en del af låneaftalen, og ikke en nødløsning, som henstand bliver betragtet som.

 

Fordele og ulemper ved afdragsfrihed

Ligesom ved andre lånetyper er der fordele og ulemper. Vi har listet dem her, så du på en overskuelig måde kan få indsigt i lånetypen og kan tage en beslutning på et oplyst grundlag.

Fordele:

  • Den månedlige ydelse på lånet i den afdragsfrie periode er forholdsvis lav, fordi du kun betaler renter og bidrag på lånet og ikke afdrag.
  • Du får luft i økonomien til at afdrage på dyrere lån, hvis du har det.

Ulemper:

  • Lånet bliver samlet set dyrere, fordi der betales renter og bidrag af restgælden, som i perioden med afdragsfrihed ikke bliver lavere. Hvis der afdrages på gælden, vil renten, som er en procentdel af gælden, blive lavere og lavere med tiden.
  • Bidragssatsen (som du betaler til banken for at de skal administrere dit realkreditlån) er højere ved et afdragsfrit lån end et tilsvarende lån med afdrag.
  • Du sparer ikke op i boligen, som hvis du betalte afdrag. Et afdrag er penge, som gør dit lån lavere, og det giver dig en friværdi i dit hus. Har du friværdi i din bolig, kan du tage et tillægslån, hvis du skal tage et lån til renovering i form af et byggelån.
  • Da der er en løbetid på lånet – som med alle andre lån – vil det afdrag, du skal betale, blive højere, end hvis du vælger lånet med afdrag fra start. Du skal betale det af, du har lånt, på kortere tid.

Selvom der er flere ulemper, end der er fordele, kan det være, at de få fordele i sig selv giver mening for dig at fokusere på. Mange vælger afdragsfrie perioder, når de tager et realkreditlån, fordi det faktisk kan betale sig for deres privatøkonomi.

 

Afdragsfrihed og friværdi

Vælger du et afdragsfrit lån, når du skal købe bolig, vil du ikke få en større friværdi måned efter måned. Betaler du af på lånet, vil det fungere som et opsparing til, hvis du en dag skal renovere din bolig. Mange bruger friværdien i deres bolig til at ordne nogle ting. Det kan være, at dit hus får brug for et nyt tag, og det kan koste en del. Her er det godt at have nogle penge i friværdien, hvis din økonomiske situation ikke lige er til, at du kan tage et andet lån til at få fikset taget.

Afdrager du på et lån, kan du se det som en opsparing til dig selv. Jo mere du har betalt på lånet, som du har taget, da du købte huset til en bestemt pris, jo større et afkast kan du få, når du sælger huset igen. Hvis du har betalt 200.000 kroner af dit lån, når dit hus sælges, og dit hus bliver solgt til samme pris, som du købte det til, så vil du få 200.000 kroner med dig. Det kan være en fordel, men der er naturligvis forskel på, hvad man prioriterer. Der findes overordnet set to forskellige typer:

1. Typen der vil nyde godt at tingene lige nu og her og ikke spekulerer så meget i fremtiden.

2. Typen der hellere vil nedprioritere nogle ting for at kunne have en sikkerhed i en opsparing.

Dog kan det også være, at du ser aktier som en investering og ønsker et afdragsfrit lån, fordi du vil bruge de ekstra penge på at investere. Afkast fra aktier kan være en rigtig god måde at spare op på, hvis du er villig til at bruge lidt energi på dette. Har du andre lån, som er dyre, vil vi anbefale, at du bruger lidt energi på at få tilbagebetalt disse, så du kan få lidt mere økonomisk frihed. Det er naturligvis helt op til dig.

 

Indhent tilbud på afdragsfrie boliglån

Hos Lendo kan du desværre ikke indhente tilbud på afdragsfrie lån. Det kan du til gengæld hos Mybanker. Mybanker er en del af Lendo Group, og en af Danmarks største bankportaler. Mybanker har igennem de sidste 20 år hjulpet over 300.000 brugere med boligfinansiering, omlægning af lån og meget mere. Du kan via Mybanker indhente tilbud på boliglån og realkreditlån hurtigt og nemt. Du behøver blot at oprette én enkelt ansøgning, så indhenter vi tilbud fra flere forskellige banker. Alle ansøgninger er uforpligtende, så du kan altid takke nej til tilbuddene.