Hvad er fordelene ved at gøre min bolig mere energivenlig?

Fordelene er mange, og selvom renovering af boligen kan virke som et stort projekt, så vil det være det hele værd i sidste ende.

En mere energivenlig bolig vil naturligvis være med til at gavne vores alle sammens klima, da det vil nedsætte forbruget af C02. Det er gavnligt for vores dejlige klode og dermed os selv.

Udover det globale klima, så er en energirenovering også med til at forbedre indeklimaet i din bolig, hvilket vil gøre det mere sundt. Samtidig vil du spare penge på din varme- og elregning. Det gælder især, hvis du ændrer din adfærd, når det kommer til at anvende din bolig. Du kan for eksempel arbejde på at blive bedre til at slukke for lys i rum, der ikke bruges, skrue ned for varmen, når det ikke er nødvendigt, tænke over dit vandforbrug i forbindelse med tandbørstning, bad og madlavning og vaske dit tøj på lavere temperaturer. Desuden er det altid en god idé, at du vedligeholder din bolig, hvilket især gælder  de forbedringer, som du løbende laver.

Sidst men ikke mindst, så er det i langt de fleste tilfælde en god investering at energirenovere. Din boligs energimærke er nemlig med til at påvirke dens vurdering. Det er efterhånden noget, mange nye boligkøbere vil prioritere, når de er på jagt efter et nyt hjem. Det er derfor med stor sandsynlighed, at det vil være både nemmere, hurtigere og mere profitabelt at sælge din energirenoverede bolig.

 

Hvad kan jeg energirenovere i min bolig?

Som sagt handler det i store træk om, at du skal hjælpe din bolig med at holde på varmen. Der er mange steder, du kan sætte ind, men det afhænger naturligvis af, hvilken form for bolig du har. Det er altid det bedste at spørge byggeeksperter til råds, inden du går i gang, men vi giver dig her et par eksempler på, hvilke områder du kan overveje at fornye eller forbedre;

  • Facade, vinduer, døre, gulve og vægge. Her skal du tænke over din isolering. Det kan kræve udskiftning af gamle vinduer og døre, nye gulve eventuelt med gulvvarme, bedre isolering i væggene og brug af tætningslister. Alle disse ting vil hjælpe med at holde på varmen, hvilket betyder, at du nemmere kan spare på selv samme varme.
  • Varmeanlæg og elforsyning. Her er det også nødvendigt, at du undersøger, hvad der er bedst for dig og din bolig. Bor du i lejlighed, er det for eksempel slet ikke muligt selv at beslutte sig for at renovere centrale varmeanlæg og elforsyning, da du oftest vil dele løsningen med andre. Men bor du i eget hus, kan du overveje at skifte dit fyr ud med en varmepumpe, få solceller eller noget helt tredje. Igen vil vi gerne understrege, at det er vigtigt, at du undersøger sagen selv, da det kan være forskelligt, hvilken løsning der er den bedste.
  • Ventilation og tætning. Tætning er med til sikre, at vi holder på varmen og energien, men det kræver også god ventilation, hvis vi skal bevare det gode indeklima uden konstant at lufte ud. Vælger du at renovere med henblik på at tætne og isolere ekstra godt, er det altså nødvendigt også at overveje forskellige ventilationsløsninger.

 

Hvorfor skal jeg lave en energirenovering nu?

Der er ingen deadline for, hvornår du kan eller skal renovere med henblik på at gøre din bolig energieffektiv. Det skal først og fremmest passe ind i din egen tidsplan og give mening i forhold til, hvor du og din familie er i tilværelsen. Et god tip er dog at tænke det ind i andre byggeprojekter, som måske ikke som udgangspunkt havde til formål at spare energi. Slår du flere projekter sammen, undgår du flere perioder med bygge-rod og håndværkere, og du kan på den måde slå flere fluer med ét smæk.

Vælger du at energirenovere i den nærmeste fremtid, kan du jo samtidig søge om tilskud til din renovering. Mange energiselskaber melder ud, at puljen for 2020 allerede er brugt op, men råder i stedet folk til at søge i 2021, hvor der er 375 mio. kr. i puljen. Følg med hos Energistyrelsen, som løbende vil melde ud, hvornår der åbnes for nye ansøgninger. Vi ved dog, at det bliver i 1. kvartal i 2021. 

Sidst men ikke mindst har mange danskere fået udbetalt deres indefrosne feriepenge, og ellers har de dem muligvis til gode. Feriepengene i sig selv vil måske ikke række til den helt store renovering, men de kan være et tiltrængt tilskud. Mangler du den sidste sjat penge, kan du tage et lån. Selvom det er en stor beslutning af låne penge, skal du huske på, at lånet går til en god investering i ens bolig, og at det højst sandsynligt vil give en fortjeneste, når du engang skal sælge boligen.

Derudover er en investering i boligen, som gør den til et bedre hjem at bo i, og som hjælper med at nedbringe CO2-forbruget, altid en god ide, hvis du spørger os. Måske er renoveringen oven i købet noget, du eller I har drømt om længe, og så er det da bare om at komme i gang. God fornøjelse med jeres energirenovering!

Du kan søge konkret vejledning til forløbet her.