Hvad er forældrekøb?

Et forældrekøb er, som navnet indikerer, når forældre køber en ekstra bolig, som de lejer ud til deres barn eller børn.

Der kan være forskellige grunde til, at nogle forældre vælger at købe den bolig, deres børn skal bo i, når de skal flytte hjemmefra. Nogle ser det som en ren økonomisk investering, nogle ønsker de mest trygge og billige rammer for deres børn på et svært boligmarked, og andre påtænker måske at bruge boligen selv engang i fremtiden.

Ofte kommer et forældrekøb i spil, når børnene skal flytte hjemmefra i forbindelse med, at studielivet begynder. Her er der ofte krav til, at de unge bor tæt på det sted, de skal studere, som jo ofte er i de store byer rundt om i landet. Her er der rift om boligerne, og især studieboliger, kollegieværelser og lejeboliger kan være svære at få fat i. Desuden kan det være dyrt for studerende, der prøver kræfter med at bo alene for første gang at flytte i en traditionel lejebolig.

Et forældrekøb vil ofte være en billigere og meget tryg løsning for barnet, og dermed giver forældrekøbet mulighed for at støtte barnet gennem de første år af det selvstændige studieliv.

Har man lavet et forældrekøb, er det vigtigt, at man laver en officiel lejekontrakt, som skal stå mellem forældrene og børnene. På den måde kan dit barn søge boligsikring og få ekstra støtte til at dække udgifterne til huslejen. Hvorvidt der kan udbetales boligstøtte, samt hvor meget der kan udbetales er dog afhængig af den unges indkomst.

I lejekontrakten fastsættes huslejen, og her er det vigtigt, at huslejen sættes efter markedslejeprisen, så den hverken er for lav eller for høj. Er den for høj, bliver du som forælder beskattet at indtjeningen. Er den for lav, kan dit barn blive pålagt at betale gaveafgift af differencen mellem husleje og markedsværdien, og forældrene vil stadig skulle betale skat af den fastsatte markedsværdi.

Ønsker du at hjælpe dit barn økonomisk med husleje og andre boligudgifter, kan du i stedet benytte dig af muligheden for at give dine børn skattefrie gaver. Dine børn må modtage en gave på op til 68.700 kr. fra dig om året, hvilket vil være en bedre hjælp end en for lavt sat husleje i boligen.

 

Er forældrekøb en god investering?

Der er mange ting, der gør sig gældende, når man skal vurdere, om forældrekøb er en god investering eller ej. Hvis du udelukkende kigger på økonomisk afkast, er der flere ting, der kan være gode ved forældrekøb. Hvis du køber en lejlighed, der er stor nok, kan et ekstra værelse lejes ud, og på den måde både hjælper du en studerende med et billigt værelse, samtidig sikrer du en ekstra indtægt til at betale af på lånet.

Derudover kan forældrekøb være en god økonomisk investering, hvis du køber lejligheden på det rette tidspunkt, hvor priserne er i bund og sælger når priserne er steget. Dette perspektiv afhænger naturligvis af boligmarkedet, og hvornår man er klar til at sælge boligen igen.

 

Er der nogen ulemper ved forældrekøb?

Selvom et forældrekøb kan kaste utrolig mange fordele af sig, både for dig og dit barn, så er det vigtigt at overveje de forskellige udgifter og risici, der også er ved forældrekøb, inden man kaster sig ud i det. Som udgangspunkt er det vigtigt, at forældrekøbets primære formål er at hjælpe ens børn. Det skyldes at en boliginvestering altid forbindes med visse risici, da boligmarkedet som bekendt kan svinge meget, og man skal derfor være forberedt på, at der kan være risiko for at tabe penge på forældrekøbet. Desuden er køb og salg af en bolig dyrt, så generelt er det en god ide at have en langsigtet plan for forældrekøbet og gøre sig en række overvejelser:

  • Skal boligen kunne rumme flere lejere end dit barn?
  • Kan boligen bruges af jer selv, når jeres barn eller børn er færdige med at benytte den?
  • Hvordan er boligen placeret og indrettet? Med tanke på videresalg er nogle boliger nemmere at sælge end andre, afhængig af hvor den ligger, og hvor mange der kan bo i den.
  • Hvordan får du hjælp til skatteordningen for boligen, så det ikke får økonomiske konsekvenser? Mange vælger, at få hjælp fra en revisor.
  • Kan din økonomi holde til et økonomisk tab, hvis boligen ikke kan sælges til samme pris?
  • Har dine børn mulighed for at købe boligen på længere sigt?

Hvad er et omvendt forældrekøb?

Et omvendt forældrekøb er, som navnet antyder, når du køber en bolig, som du lejer ud til dine forældre. Der gælder samme muligheder, risici og vilkår som med et almindeligt forældrekøb, og det er derfor de samme overvejelser, du skal gøre dig, inden du investerer.

Omvendt forældrekøb kan være en fordel, hvis dine forældre gerne vil flytte tættere på børn og børnebørn, eller hvis de ønsker at få frigivet eventuel friværdi i deres egen bolig.

Der er altså en del ting, du skal overveje, hvis du står foran et forældrekøb. Derfor kan det stadig være en rigtig god investering – især for dine børn og muligvis også for dig selv.

Lån penge gennem Lendo

Mangler du information om lån og privatøkonomi, er du kommet til det rette sted. Hos Lendo kan du sammenligne priser på lån, men du kan også dykke ned i vores store læser univers, som giver dig artikler og gode råd til privatøkonomi, og guider dig til en sund og god økonomi.

Hvis du står og skal lån penge, kan du med blot en enkelt ansøgning modtage tilbud fra flere forskellige banker og långivere. Det giver dig mulighed for at finde det lån, der passer bedst til dig og din situation. Du kan sammenligne privatlånsamlelån og billån.

Hvis du har behov for sparring eller rådgivning, så sidder vores team af engagerede kunderådgivere klar til at hjælpe dig på hverdage fra 09:00 – 16:00.