1. Ryd op i din økonomi

Tag et kig i din netbank og se, om du kan finde udgifter, som du kan slippe for. Måske betaler du for et abonnement, du ikke bruger? Et fitnessmedlemskab du alligevel ikke bruger helt vildt meget – kan det skiftes ud med løbeture i det fri? Gennemgå dine udgiftsposter og ryd op. Hvis nogle af dine udgiftsposter kan fjernes ved, at du finder et gratis alternativ, kan det skabe mere luft i økonomien.

Er der udgifter, der går igen? Har du bestemte vaner, der kan ændres i den her periode? Dyre madvaner, som kan erstattes af et billigere alternativ? Hvis du for eksempel er vant til at spise meget ude, kan du måske sætte mere tid af til selv at lave lækker mad i køkkenet eller invitere vennerne over og lave mad sammen. Selvom det er ærgerligt ikke at kunne spise ude så tit, så kan glæden ved at spise ude, blive endnu større, hvis det bliver en speciel begivenhed. Uanset hvad er en udgiftspost som denne god at forsøge at få mindsket så meget som muligt.

 

2. Ændre i betaling til lån og forsikring

Har du gæld? Så kan du måske bruge dette råd. Nogle af dine udgiftsposter kan du måske ikke umiddelbart slippe for. Det kan dog ikke skade at tage kontakt til de låneudbydere, du har lån hos. Det kan være, at du kan få sat dit månedlige afdrag på lånet ned. Vær dog opmærksom på, at det typisk bliver dyrere at nedsætte afdraget på et lån, fordi løbetiden bliver længere. Hvis det kan betale sig for dig at forlænge løbetiden for at få et lavere afdrag hver måned, så vil det være en oplagt mulighed for at spare penge.

Hvis du ved, at du de næste x antal måneder kommer til at stå i en svær økonomisk situation, kan du også anmode om at få en periode med afdragsfrihed.

Har du en dyr forsikring, kan du måske kigge ind i, hvad du præcist betaler til. Lige nu er det måske ikke så vigtigt at betale til en rejseforsikring, hvis du har besluttet dig for, at du ikke skal ud af rejse før næste sommer.

 

3. Læg et budget

Det kan give mere ro, hvis du ved, hvor højt dit rådighedsbeløb er hver måned. Skab et budget med dine udgiftsposter. I denne proces finder du måske også udgifter, som du føler, at du kan fjerne fra din økonomi.

Et budget kan hjælpe dig med at skabe en balance i økonomien. Det kan være, at du har en udgift, som bliver trukket hvert kvartal i stedet for hver måned. Hver tredje måned vil du derfor have højere udgifter, og det kan skabe en ubalance. Det handler om at lægge alle udgifter ud på hver måned og sætte af til faste udgifter hver måned. Det kan være, at du har en budgetkonto – ellers kan banken hjælpe dig med at oprette en. Du kan få banken til at oprette en fast overførsel fra din lønkonto til din budgetkonto hver måned. Så kører det automatisk. Det eneste du skal gøre er at betale de regninger, der ikke er tilmeldt betalingsservice – og det er naturligvis med en overførsel fra din budgetkonto. Så dét du har på din lønkonto vil blive et fast beløb hver måned, og på den måde kan du bedre planlægge den kommende måned.

 

4. Ryd op og sælg

Har du mange ting, som du kan undvære? Måske har du en sæk med tøj, som du egentlig havde planer om, at du ville sælge på et tidspunkt? Så er tiden inde. Det kan være, at der ligger nogle stykker tøj i sækken, som du kan få en del penge for. Giv det en chance og se om du kan sælge dine ting via Den Blå Avis. Det er nemt – du kan downloade app’en, og derigennem kan du nemt tage billeder af tingene, du vil sælge og lægge dem op.

 

5. Tænk kreativt i forhold til jobvalg

Er du arbejdssøgende? Så kan du måske bruge dette råd.

Mange ting har forandret sig på det seneste. Hvis du går ledig, kan du måske overveje, om det er nu, du skal prøve kræfter med en ny karriere eller en ny branche? Alle muligheder er åbne. Hvis du vil prøve en branche af, hvor du har større chance for at få et job, er det oplagt at give det et forsøg.

Hvis du er på dagpenge, kan du med fordel starte i virksomhedspraktik i en virksomhed, du gerne vil arbejde for. Det kan øge dine chancer for at blive fastansat – om ikke andet er det godt for netværkets og erfaringens skyld.

 

6. Lav madplan og hav altid indkøbsliste når du køber ind

Der kan ligge en del planlægning i at spare penge. Dog er den planlægning givet godt ud.

En madplan kan spare dig for mange penge hver måned. En madplan kan hjælpe dig med at undgå at købe en hel pakke peberfrugter, hvor du kun bruger halvdelen af den til én ret. Hvis du ikke har planlagt at bruge peberfrugterne til noget andet, bliver de dårlige, og du ender højst sandsynligt med at smide dem ud. Med en madplan kan du lave forskellige retter, som du kan putte peberfrugt i, så du undgår at smide for meget mad ud. Der findes forskellige apps, som kan hjælpe dig med at lave en madplan. Mealime er en app, som gør det nemt for dig at lave en madplan, som kan spare dig penge.

En indkøbsliste kan være behjælpelig, hvis du aftaler med dig selv, at du kun køber de ting, der står på listen. Uden en liste kan det ske, at du går rundt i butikken og fylder madvarer i din kurv, som du ikke kommer til at bruge. Der kan være mere tilbøjelighed til at købe den der slikpose du egentlig godt kan leve uden, hvis du ikke har en liste at gå efter.

 

7. Lev grønnere

Der er også fordele ved at være fokuseret på at spare penge. Du kan ændre din livsstil, så du også skåner miljøet. Vi har nogle ideer til, hvordan det kan lade sig gøre.

  • Har du det godt med din nabo? Måske er der udgifter, I kan deles om? Det bliver mere og mere normalt at lave deleordninger naboer imellem. Kan I deles om en bil? Måske kører din nabo forbi dit job hver dag. Kan I lave en aftale om, at du kan køre med for et bestemt beløb? Det kan måske spare dig for udgifterne til offentlig transport eller til bilkøb eller -leasing.
  • Hvad er dyrest på din indkøbsliste? Hvis du spiser kød, kan det være noget af det dyreste på din indkøbsliste. Prøv at undersøge hvor meget kød du køber hver uge. Kan du måske lave nogle af dine madretter uden kød?
  • Hvis du har en trang til at købe nyt tøj, kan du med fordel gå i en genbrugsbutik. Det kan spare dig for mange penge at gøre det, i stedet for at gå i en tøjbutik. I sidste ende er det måske også blot følelsen af at købe noget, der stiller en tilfreds. Der findes meget mere genbrugsguld rundt omkring end man lige går og tror.
  • Du kan gøre brug af de forskellige apps, som bekæmper madspild. Too Good To Go er én af de store bekæmpere af madspild. Her kan du få billigere mad, som egentlig skulle smides ud.
  • Spar penge ved at spare på energien. Tænk over dit forbrug og begræns det hvor du kan. Kan du spare på varmen og det varme vand? Kan du blive bedre til at slukke lyset efter dig? Kan et forestående renoveringsprojekt i din bolig gøres grønnere – for eksempel med bedre isolering eller nye vinduer? Alle små tiltag kan have positiv effekt på både din el-regning og på vores klima.

 

8. Sammenlign teleudbydere og forsikringsselskaber

Kan din telefonregning blive billigere? Det finder du kun ud af ved at spørge din teleudbyder. Hvis de ikke kan tilbyde dig en billigere ordning, kan du med fordel gå til andre teleudbydere og spørge, om de kan tilbyde dig et billigere abonnement end det du har i forvejen.

Det samme gælder forsikringsselskaber. Det skader ikke at spørge. Det kan være, at du kan spare en del ved generelt at sammenligne forskellige slags abonnementer? Det er værd at tage med.

 

 9. Vær åben omkring din situation

Her hos Lendo er vi bevidste om, at privatøkonomi er et tabu. Vi er desværre ikke så gode til at tale om det, og det er ærgerligt.

Vi vil råde dig til at være åben over for dine omgivelser. Det kan være, at din gode veninde har en god idé til dig. Det kan være, at du kender andre, der er inde i en svær periode, hvad angår økonomien. Så kan I være sammen i det og dele frustrationer og gode råd. Det kan også hjælpe dig, hvis din omgangskreds oplever, at du ikke deltager i så mange ting længere. Hvis de ved, at du prøver at spare, så forstår de bedre, at du trækker dig fra sociale arrangementer.

 

10. Refinansiering af eksisterende lån

Prøv at undgå at tage lån i denne periode – medmindre det er meget nødvendigt. Det kan være fristende at optage nye lån for at opretholde en vis levestandard, men det stiller dig desværre ikke bedre i sidste ende.

Hvis du har mange små lån, kan det betale sig at undersøge, om du kan få et samlelån. Et samlelån er et lån, som samler alle dine små lån. Du kan spare en del penge ved at samle alle dine lån, fordi du nøjes med at skulle betale gebyr til én låneudbyder frem for flere.

Vi håber, at du kan bruge disse råd. Hvis du beslutter at undersøge om et samlelån er en besparelsesmulighed for dig, så skal du være velkommen til kontakte vores kundeservice, hvis du har spørgsmål. Du kan ringe til vores kunderådgivere på 70 5000 10, sende os en mail på kundeservice@lendo.dk.