Forside > Vi skal blive bedre til at tale om penge

Vi skal blive bedre til at tale om penge

Alle mærker tabuet

Penge, og økonomi generelt, er et tabu, fordi det er svært at tale om. Uenigheder omkring penge kan være grundlaget for mange konflikter, fordi vi har svært ved at føre en dialog om det. Især hvis penge er problemfyldt for os.

Når vi begynder at italesætte et tabu, kan vi sammen skabe et grundlag for, at det er okay at få hjælp til privatøkonomien. Om det er i forhold til at spare penge op, at låne penge, nedbringe gæld eller noget helt fjerde. Det er på tide, at vi skaber det grundlag.

 

Ingen lærer os om privatøkonomi

Vi skal fra barnsben lære at tale om penge. Har vi ikke forældre, der kan lære os om privatøkonomi, lærer vi det ikke. Matematik er et af de største fag i folkeskolen, og alligevel lærer vi ikke at lægge et budget. Vi lærer ikke at håndtere penge, og derfor giver det god mening, at det er noget, der bliver svært at håndtere og tale om, når vi bliver voksne.  

De fleste af os vil gerne fremstå ansvarlige. Det betyder desværre, at det ikke er normalt at åbne op overfor andre, hvis vi ikke føler, at vi har styr på vores økonomi. Især kulturen omkring selviscenesættelse på de sociale medier gør det endnu sværere at bryde det perfekte ydre. “Fake it till you make it,” er blevet et alt for brugt mantra. Det mantra gør os desværre for stolte til at spørge om hjælp.

 

Penge er desværre ikke kun papir

I mange tilfælde er vores liv bygget op omkring  ‘Der bor en bager’ sangen. Du kan have et stort ønske, som du ikke kan indfri, fordi det kræver, at du har råd til det.

Penge er ikke bare papir, og derfor kan et lån være en god hjælp, hvis du har et stort behov for eje noget, som skaber en større værdi for dig. Noget som forbedrer din livskvalitet. Den vigtigste overvejelse, når du vil tage et lån er dog, at du rent faktisk har råd til at tage lånet.

“Der er ikke noget galt i at have gæld, men du skal bare have den rigtige størrelse gæld i forhold til den økonomi du har,” siger Kenneth Hansen, økonomisk rådgiver i Luksusfælden, i en podcast om økonomi fra Danmarks Radio.

Vi er enige med Kenneth Hansen. Dog er penge et større problem for nogen, og det er en af årsagerne til, at penge ikke kun er papir. Hvis vi bliver ved med at sige, at penge ikke betyder noget og ikke italesætter det, så lukker vi øjnene for virkeligheden, som på mange måder er bygget op omkring penge.

 

Du har mere magt end du tror

Man skal gøre sig fortjent til penge, skal man ikke? Det hurtige svar er “Ja”.

Uanset hvordan man kommer til penge, skal man på en eller anden måde have fortjent dem. Når du for eksempel skal tage et lån, skal du vise, at du kan betale pengene tilbage. Banker og låneudbydere har magt til at sige ja eller nej til dig.

Dog er der en bevægelse i gang på lånemarkedet, som giver dig som låntager mere magt. Det er blevet nemmere at sammenligne forskellige lån og finde et, der matcher dig og dine behov. Denne tendens i markedet gør det nemmere for dig at stille krav til bankerne, fordi du får mulighed for at tage et fuldt bevidst valg om, hvad der er bedst for dig. Ligeledes er det nemt for dig at få hjælp til, hvad end du skal få brug for i forbindelse med at låne penge.

 

Hvordan bryder vi med tabuet?

Det er dig, der skal have magten i din privatøkonomi. Du har magten, når du kan vælge et lån, som du føler, at du kan betale tilbage. Der er nemlig intet galt i at have gæld, som Kenneth Hansen siger. Det er bare ikke en god idé at tage lån, som du ikke føler, at du kan overskue at afdrage på. Dér mister du kontrollen, og så står du tilbage med en følelse af afmagt.

Det stærkeste er at række ud efter hjælp, hvis du har brug for det. Det er første skridt i retningen mod at tage magten tilbage i dit liv og det er den bedste vej mod at nedbryde det tabu, der indhyller snakken om privatøkonomi og lån.

 

Vi er her for dig

Sidder du med spørgsmål om lån, samlelån eller andet, som du mangler svar på? Hos Lendo sidder vores kunderådgivere klar til at svare på både små og store spørgsmål, og ingen spørgsmål er forkerte. Vi er her for at gøre markedet mere transparent og gennemskueligt, så du kan altid kontakte os, hvis du har behov for hjælp.