boliglån

Boliglån - find information om lån til bolig her

Er du op udkig efter et lån til bolig? Der der med at skulle købe et hus eller en ejerlejlighed er en stor beslutning, og det bedste scenarie i forbindelse med et boligkøb, er at finde det bedste boliglån. Midt i valsen om at finde den bedste bolig, kan lånemarkedet virke uoverskueligt. Hvad nu hvis din nuværende bank ikke har det bedste boliglån på markedet? Hvordan finder du egentlig ud af det? Og hvad skal du kigge efter? 

Hvis du søger information om boliglån, kan du med fordel læse med her. Lendo formidler privatlån, men ikke i form af boliglån. Vi opererer på markedet for forbrugslån , billån og samlelån, men mere om det længere nede på siden. 

Hvad Lendo også gør, er at vi formidler viden om stort set alt inden for lån og privatøkonomi. Det gør vi, fordi vi mener, at alle skal have let adgang til ny viden, når det handler om deres privatøkonomi. 

På denne side kan du blive klogere på følgende:

Hvad er et boliglån? 

Hvis du skal købe et hus eller en ejerbolig, skal du optage et boliglån. Hvis du selv har kapital til at betale prisen for boligen, behøver du naturligvis ikke lån til bolig. Men hvis du skal optage et boliglån, er det godt at vide, hvordan hele den verden hænger sammen. 

Først og fremmest skal du selv kunne lægge 5% af boligens pris. Det vil sige, at du ikke kan gå ud og låne hele beløbet, når du skal optage et boliglån. Det er derfor en rigtig god idé med en god opsparing. 

Når du har 5% af boligens pris klar til betaling, kommer næste step i processen. Din bank kan tilbyde dig et boliglån på 15% af boligen, såfremt du har de 5% af boligens pris i udbetaling. Når du skal optage boliglånet, skal du kigge på, hvor høj lånets ÅOP er. Er etableringsomkostningerne høje? En huskeregel er, at blot fordi lånets rente er lav, betyder det ikke, at lånet er billigt. Derfor siger man, at lånets ÅOP er mere korrekt at fokusere på, fordi det indebærer alle gebyr, bidrag med mere. Det er altid godt at kigge på, hvad lånets ÅOP indebærer, så du er klar over, hvad du siger ja til.

De sidste 80% af boligens pris, skal finansieres gennem et realkreditlån hos et realkreditinstitut. Det er banken, der sørger for praktikaliteterne i forbindelse med dette. 

Her er et eksempel, hvis du har brug for det: Skal du købe et hus, der koster 2 millioner kroner, skal de 1.6 millioner lånes via et realkreditinstitut. Du skal selv lægge 100.000 til udbetaling og banken låner dig de resterende 300.000 kroner. 

Forskellen på boliglån og realkreditlån 

Hvorfor skal boliglånet deles op som et realkreditlån og et boliglån, tænker du måske? Det er et godt spørgsmål. Der er simpelthen en lavere risiko i det fra bankens side. Det vil sige, at hvis du ikke betaler dit lån af, så er det ikke banken, der skal forsøge at få deres penge retur ved et tvangssalg af din bolig. Den opgave påtager realkreditinstituttet sig. 

Renten på et boliglån er typisk højere end på et realkreditlån, netop fordi banken får 2. prioritets pant i din bolig. Husk dog på at renten ikke altid er det vigtigste. Det er lige så vigtigt at undersøge lånets ÅOP, når du sammenligner boliglån. Da et boliglån er dyrere end et realkreditlån, bør du strukturere din tilbagebetaling, så du hurtigst muligt får tilbagebetalt boliglånet via banken. 

Værd at vide om boliglån 

Det kan være en jungle at finde rundt i, hvad der er op og ned på lånemarkedet, men ikke desto mindre håber vi, at vores råd kan hjælpe dig på vej. Når du optager et boliglån, er det en god idé at undersøge følgende: 

Etableringsomkostningerne og andre skjulte omkostninger

Det vigtigste spørgsmål “Hvad koster det at låne?”, er nødvendigt i jagten på det bedste boliglån. Når du skal adskille billige lån fra de dyre, skal du fokusere på, om der er skjulte gebyrer. De skjulte gebyrer kan komme til at koste dig meget, og det er derfor en god idé at få din bankrådgiver (eller en anden økonomisk rådgiver, hvis du har brug for helt objektive øjne) til at give et konkret svar på, hvad lånet vil koste dig. 

Afdragsfrihed

Du kan finde boliglån med afdragsfrihed. For nogle vil det være det bedste boliglån. Det er dog ikke alle banker, der tilbyder dette. Hvis du har brug for lidt luft i økonomien, kan afdragsfrihed for en periode være en god idé for dig. Husk at undersøge om den bank, du vil låne hos, tilbyder afdragsfrihed. 

Fast rente eller variabel rente 

Det er ligeledes en god idé at undersøge, om du vil have fast rente eller variabel rente på dit boliglån. Vil du sikre dig, at du betaler det samme på dit lån igennem hele løbetiden? Så skal du vælge fast rente. Variabel rente giver typisk et billigere lån i sidste ende, men intet er sikkert - det afhænger af det frie marked. En variabel rente skaber ligeledes ingen stabilitet for dig som låntager, da renten afhænger af markedsrenten, som kan ændre sig. 

Vejen til det billigste boliglån 

Du kan selv gøre noget for at opnå et billigt lån til bolig. Når du ansøger om lån - uanset om det er et boliglån eller et byggelån - vil banken foretage en kreditvurdering af din privatøkonomiske situation. Her vil de kigge på forskellige faktorer, som spiller en rolle, når det kommer til, om du vil kunne tilbagebetale det lån, du ansøger om. 

Din nuværende gæld 

Har du gæld? Det kan være en god idé at se på, om du kan nedbringe den gæld eller gøre den billigere for dig selv. Du kan ansøge om et samlelån via os. Hvis du blot har ét lån, kan du søge om refinansiering af det lån. Det kan være, at der er en del penge at spare. Derudover kan det bidrage til en bedre kreditvurdering og muligheden for et billigere boliglån.

Din formue 

Har du en opsparing? Jo større en opsparing du har, jo mere kan du låne. Du skal kunne lægge 5% af boligens pris. Hvis du kan lægge mere, betyder det, at du ikke behøver at optage så stort et boliglån, og det kan give mere luft i økonomien. 

Dit rådighedsbeløb

Kan dit rådighedsbeløb blive højere, end det er nu? Det kan være, at det kan øge dine muligheder for det bedste boliglån på markedet, hvis du forsøger at spare penge for at få et højere rådighedsbeløb. Det er nemlig en af de ting, banken kigger på. Jo mere økonomisk frihed du har, jo større er chancen for, at du kan tilbagebetale dit lån. 

Hvilken sikkerhed du kan stille 

Ved et boliglån er det naturligvis din bolig, der bliver stillet som sikkerhed. Dog vil banken være mere skeptisk, hvis du stiller en faldefærdig bolig som sikkerhed, som du betaler mere for, end den er værd. Hvis du for eksempel skal købe en andelsbolig, skal du optage et andelsboliglån. Her vil banken gå ind og undersøge andelsforeningens økonomi, fordi banken er dårligt stillet, hvis andelsforeningen går konkurs. Du skal derfor kunne stille en bolig som sikkerhed, som banken også kan se lever op til samme værdi, som det lånebeløb, du søger om. 

Afdragsformer i boliglån 

Der er som udgangspunkt to måder at afdrage et boliglån på. Du har muligvis hørt om et afdragsfrit lån, og det er lige netop en afdragsform. Ønsker du et afdragsfrit lån, skal du undersøge, om den bank, du vil optage et boliglån hos, udbyder afdragsfrihed. Det bliver dog svært at få et rentefrit lån, når du leder efter et boliglån. Du kan derfor undgå afdragene, men ikke renterne.  

Et lån med afdragsfrihed har en afdragsform, der hedder stående lån, hvis afdragsfriheden forløber sig gennem hele lånets løbetid. Det er dog ikke alle banker, der tilbyder dette. Typisk ligger afdragsfriheden på en periode på max 10 år for boliglån, men vi vil anbefale, at du taler med din bankrådgiver om dette for at få klargjort, hvad din bank kan tilbyde dig. Afdragsfrihed betyder, at du nøjes med at betale rente, gebyr og bidrag af dit lån.

Et typisk banklån har en afdragsform, som kaldes annuitetslån eller serielån. Et annuitetslån indebærer, at der betales det samme beløb i ydelse under hele lånets løbetid. I takt med at procentdelen i rente falder, fordi din restgæld bliver lavere, bliver afdraget højere. Ved et serielån bliver din ydelse lavere med tiden. Dit afdrag forbliver det samme, men beløbet, du betaler i rente, bliver lavere i takt med, at din restgæld bliver lavere. Ved afdragsfrihed vil restgælden ikke falde, og du vil derfor skulle betale et højere beløb i rente alt i alt ved denne afdragsform. 

Find det bedste boliglån - dog uden sikkerhed

Med vores sammenligningstjeneste for lån kan du finde det bedste boliglån på lånemarkedet. Du skal dog være opmærksom på, at det fungerer som et forbrugslån uden sikkerhed. Det er i sjældne tilfælde, at du kan finde et forbrugslån, som har en rente på 0,5%. Årsagen til det er, at et forbrugslån er et lån uden sikkerhedBanken vil ikke have en chance for at få dine penge, hvis du ikke vil afdrage på lånet. 

Hvis du derimod har optaget et boliglån, og du ikke betaler tilbage, har banken og realkreditinstituttet en sikkerhed i din bolig. De vil kunne tvangssælge den og ad den vej få deres penge. Derfor er der ikke lige så store usikkerheder, når de skal låne dig penge med pant i din bolig, som når de skal låne dig penge uden pant i noget.

Boliglån beregner 

Du kan finde en boliglån beregner på mange banker og låneudbyderes hjemmesider. Som sammenligningstjeneste for lån vil vi anbefale, at du bruger en sammenligningstjeneste, når du skal finde det bedste boliglån. 

Du kan desværre ikke optage et boliglån via Lendo, da vi formidler forbrugslån. Sammenlign lån via vores låneberegner, hvis du vil finde det bedste lån til dig. Vi arbejder på mere gennemsigtighed på lånemarkedet, hvor låntager har mere magt i låneprocessen. Viden er magt, og derfor gør vi en dyd ud af også at formidle viden om lån, privatøkonomi og boliglån.

Sidst opdateret: 9. Juni 2022

Er du op udkig efter et lån til bolig? Der der med at skulle købe et hus eller en ejerlejlighed er en stor beslutning, og det bedste scenarie i forbindelse med et boligkøb, er at finde det bedste boliglån. Midt i valsen om at finde den bedste bolig, kan lånemarkedet virke uoverskueligt. Hvad nu hvis din nuværende bank ikke har det bedste boliglån på markedet? Hvordan finder du egentlig ud af det? Og hvad skal du kigge efter? 

Hvis du søger information om boliglån, kan du med fordel læse med her. Lendo formidler privatlån, men ikke i form af boliglån. Vi opererer på markedet for forbrugslån , billån og samlelån, men mere om det længere nede på siden. 

Hvad Lendo også gør, er at vi formidler viden om stort set alt inden for lån og privatøkonomi. Det gør vi, fordi vi mener, at alle skal have let adgang til ny viden, når det handler om deres privatøkonomi. 

På denne side kan du blive klogere på følgende:

Hvad er et boliglån? 

Hvis du skal købe et hus eller en ejerbolig, skal du optage et boliglån. Hvis du selv har kapital til at betale prisen for boligen, behøver du naturligvis ikke lån til bolig. Men hvis du skal optage et boliglån, er det godt at vide, hvordan hele den verden hænger sammen. 

Først og fremmest skal du selv kunne lægge 5% af boligens pris. Det vil sige, at du ikke kan gå ud og låne hele beløbet, når du skal optage et boliglån. Det er derfor en rigtig god idé med en god opsparing. 

Når du har 5% af boligens pris klar til betaling, kommer næste step i processen. Din bank kan tilbyde dig et boliglån på 15% af boligen, såfremt du har de 5% af boligens pris i udbetaling. Når du skal optage boliglånet, skal du kigge på, hvor høj lånets ÅOP er. Er etableringsomkostningerne høje? En huskeregel er, at blot fordi lånets rente er lav, betyder det ikke, at lånet er billigt. Derfor siger man, at lånets ÅOP er mere korrekt at fokusere på, fordi det indebærer alle gebyr, bidrag med mere. Det er altid godt at kigge på, hvad lånets ÅOP indebærer, så du er klar over, hvad du siger ja til.

De sidste 80% af boligens pris, skal finansieres gennem et realkreditlån hos et realkreditinstitut. Det er banken, der sørger for praktikaliteterne i forbindelse med dette. 

Her er et eksempel, hvis du har brug for det: Skal du købe et hus, der koster 2 millioner kroner, skal de 1.6 millioner lånes via et realkreditinstitut. Du skal selv lægge 100.000 til udbetaling og banken låner dig de resterende 300.000 kroner. 

Forskellen på boliglån og realkreditlån 

Hvorfor skal boliglånet deles op som et realkreditlån og et boliglån, tænker du måske? Det er et godt spørgsmål. Der er simpelthen en lavere risiko i det fra bankens side. Det vil sige, at hvis du ikke betaler dit lån af, så er det ikke banken, der skal forsøge at få deres penge retur ved et tvangssalg af din bolig. Den opgave påtager realkreditinstituttet sig. 

Renten på et boliglån er typisk højere end på et realkreditlån, netop fordi banken får 2. prioritets pant i din bolig. Husk dog på at renten ikke altid er det vigtigste. Det er lige så vigtigt at undersøge lånets ÅOP, når du sammenligner boliglån. Da et boliglån er dyrere end et realkreditlån, bør du strukturere din tilbagebetaling, så du hurtigst muligt får tilbagebetalt boliglånet via banken. 

Værd at vide om boliglån 

Det kan være en jungle at finde rundt i, hvad der er op og ned på lånemarkedet, men ikke desto mindre håber vi, at vores råd kan hjælpe dig på vej. Når du optager et boliglån, er det en god idé at undersøge følgende: 

Etableringsomkostningerne og andre skjulte omkostninger

Det vigtigste spørgsmål “Hvad koster det at låne?”, er nødvendigt i jagten på det bedste boliglån. Når du skal adskille billige lån fra de dyre, skal du fokusere på, om der er skjulte gebyrer. De skjulte gebyrer kan komme til at koste dig meget, og det er derfor en god idé at få din bankrådgiver (eller en anden økonomisk rådgiver, hvis du har brug for helt objektive øjne) til at give et konkret svar på, hvad lånet vil koste dig. 

Afdragsfrihed

Du kan finde boliglån med afdragsfrihed. For nogle vil det være det bedste boliglån. Det er dog ikke alle banker, der tilbyder dette. Hvis du har brug for lidt luft i økonomien, kan afdragsfrihed for en periode være en god idé for dig. Husk at undersøge om den bank, du vil låne hos, tilbyder afdragsfrihed. 

Fast rente eller variabel rente 

Det er ligeledes en god idé at undersøge, om du vil have fast rente eller variabel rente på dit boliglån. Vil du sikre dig, at du betaler det samme på dit lån igennem hele løbetiden? Så skal du vælge fast rente. Variabel rente giver typisk et billigere lån i sidste ende, men intet er sikkert - det afhænger af det frie marked. En variabel rente skaber ligeledes ingen stabilitet for dig som låntager, da renten afhænger af markedsrenten, som kan ændre sig. 

Vejen til det billigste boliglån 

Du kan selv gøre noget for at opnå et billigt lån til bolig. Når du ansøger om lån - uanset om det er et boliglån eller et byggelån - vil banken foretage en kreditvurdering af din privatøkonomiske situation. Her vil de kigge på forskellige faktorer, som spiller en rolle, når det kommer til, om du vil kunne tilbagebetale det lån, du ansøger om. 

Din nuværende gæld 

Har du gæld? Det kan være en god idé at se på, om du kan nedbringe den gæld eller gøre den billigere for dig selv. Du kan ansøge om et samlelån via os. Hvis du blot har ét lån, kan du søge om refinansiering af det lån. Det kan være, at der er en del penge at spare. Derudover kan det bidrage til en bedre kreditvurdering og muligheden for et billigere boliglån.

Din formue 

Har du en opsparing? Jo større en opsparing du har, jo mere kan du låne. Du skal kunne lægge 5% af boligens pris. Hvis du kan lægge mere, betyder det, at du ikke behøver at optage så stort et boliglån, og det kan give mere luft i økonomien. 

Dit rådighedsbeløb

Kan dit rådighedsbeløb blive højere, end det er nu? Det kan være, at det kan øge dine muligheder for det bedste boliglån på markedet, hvis du forsøger at spare penge for at få et højere rådighedsbeløb. Det er nemlig en af de ting, banken kigger på. Jo mere økonomisk frihed du har, jo større er chancen for, at du kan tilbagebetale dit lån. 

Hvilken sikkerhed du kan stille 

Ved et boliglån er det naturligvis din bolig, der bliver stillet som sikkerhed. Dog vil banken være mere skeptisk, hvis du stiller en faldefærdig bolig som sikkerhed, som du betaler mere for, end den er værd. Hvis du for eksempel skal købe en andelsbolig, skal du optage et andelsboliglån. Her vil banken gå ind og undersøge andelsforeningens økonomi, fordi banken er dårligt stillet, hvis andelsforeningen går konkurs. Du skal derfor kunne stille en bolig som sikkerhed, som banken også kan se lever op til samme værdi, som det lånebeløb, du søger om. 

Afdragsformer i boliglån 

Der er som udgangspunkt to måder at afdrage et boliglån på. Du har muligvis hørt om et afdragsfrit lån, og det er lige netop en afdragsform. Ønsker du et afdragsfrit lån, skal du undersøge, om den bank, du vil optage et boliglån hos, udbyder afdragsfrihed. Det bliver dog svært at få et rentefrit lån, når du leder efter et boliglån. Du kan derfor undgå afdragene, men ikke renterne.  

Et lån med afdragsfrihed har en afdragsform, der hedder stående lån, hvis afdragsfriheden forløber sig gennem hele lånets løbetid. Det er dog ikke alle banker, der tilbyder dette. Typisk ligger afdragsfriheden på en periode på max 10 år for boliglån, men vi vil anbefale, at du taler med din bankrådgiver om dette for at få klargjort, hvad din bank kan tilbyde dig. Afdragsfrihed betyder, at du nøjes med at betale rente, gebyr og bidrag af dit lån.

Et typisk banklån har en afdragsform, som kaldes annuitetslån eller serielån. Et annuitetslån indebærer, at der betales det samme beløb i ydelse under hele lånets løbetid. I takt med at procentdelen i rente falder, fordi din restgæld bliver lavere, bliver afdraget højere. Ved et serielån bliver din ydelse lavere med tiden. Dit afdrag forbliver det samme, men beløbet, du betaler i rente, bliver lavere i takt med, at din restgæld bliver lavere. Ved afdragsfrihed vil restgælden ikke falde, og du vil derfor skulle betale et højere beløb i rente alt i alt ved denne afdragsform. 

Find det bedste boliglån - dog uden sikkerhed

Med vores sammenligningstjeneste for lån kan du finde det bedste boliglån på lånemarkedet. Du skal dog være opmærksom på, at det fungerer som et forbrugslån uden sikkerhed. Det er i sjældne tilfælde, at du kan finde et forbrugslån, som har en rente på 0,5%. Årsagen til det er, at et forbrugslån er et lån uden sikkerhedBanken vil ikke have en chance for at få dine penge, hvis du ikke vil afdrage på lånet. 

Hvis du derimod har optaget et boliglån, og du ikke betaler tilbage, har banken og realkreditinstituttet en sikkerhed i din bolig. De vil kunne tvangssælge den og ad den vej få deres penge. Derfor er der ikke lige så store usikkerheder, når de skal låne dig penge med pant i din bolig, som når de skal låne dig penge uden pant i noget.

Boliglån beregner 

Du kan finde en boliglån beregner på mange banker og låneudbyderes hjemmesider. Som sammenligningstjeneste for lån vil vi anbefale, at du bruger en sammenligningstjeneste, når du skal finde det bedste boliglån. 

Du kan desværre ikke optage et boliglån via Lendo, da vi formidler forbrugslån. Sammenlign lån via vores låneberegner, hvis du vil finde det bedste lån til dig. Vi arbejder på mere gennemsigtighed på lånemarkedet, hvor låntager har mere magt i låneprocessen. Viden er magt, og derfor gør vi en dyd ud af også at formidle viden om lån, privatøkonomi og boliglån.

Sidst opdateret: 9. Juni 2022
Har du brug for hjælp? Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig
Ring til os Ring til os
70 5000 10
hverdage 09:00 - 16:00
Chat med os Chat med os
Tryk her
Skriv til os Skriv til os
kundeservice@lendo.dk
Vi svarer hurtigst muligt
– altid indenfor en hverdag
Boliglån FAQ
Et boliglån fungerer således, at du lægger 5% af lånebeløbet selv. De 15% af lånebeløbet låner du i banken, og de sidste 80% sørger banken for, at du låner hos et realkreditinstitut.
Et godt boliglån er først og fremmest et boliglån, der matcher dig. Vi vil anbefale at kigge på lånets ÅOP, samt hvad ÅOP’en indebærer, når du gennemgår lånetilbud.
Du kan lægge en strategi for, hvordan du sparer penge, så du kan lave en opsparing. Har du gæld i forvejen, kan du tage et samlelån og spare penge, som du i stedet vil kunne overføre til en opsparing.
Lendo formidler ikke boliglån. Vi formidler forbrugslån og hjælper dig med at gøre det nemmere at finde det bedste forbrugslån. Vi formidler også generel viden om lån, fordi vi mener, at alle skal have nem adgang til information, når det angår lån og privatøkonomi.
Bedømt til 4.8/5 baseret på 2.545 anmeldelser. Viser vores seneste anmeldelser.
Trustpilot