Hvorfor er det vigtigt at orientere sig om fortrydelsesretten?

Et lån kan være en stor hjælp til at nå mål og drømme her i livet. Det er dog ingen hemmelighed, at det stort set altid koster noget at låne penge. De færreste andre produkter er gratis. Det er derfor vigtigt altid at sætte sig grundigt ind i vilkårene for låneaftalen og kende udgifterne ved lånet. Men det er også de rettigheder, såsom fortrydelsesret, du som forbruger har i forbindelse med en låneaftale. Alle kan komme til at tage en forhastet beslutning. Her er det godt at kende sine rettigheder.

Læs videre her og få svar på ofte stillede spørgsmål angående fortrydelsesret på låneaftaler.

Hvordan fungerer 14 dages fortrydelsesret generelt?

Ifølge forbrugeraftaleloven har du 14 dages fortrydelsesret, når du handler online i Danmark og i EU. Dette omhandler ikke kun produkter. Det gælder også ved køb af ydelser. Handler du i en fysisk butik, er det dog op til sælgeren, om du har returret.

 

Hvordan benytter jeg de 14 dages fortrydelsesret ift. en låneaftale?

Heldigvis har du mulighed for at fortryde din låneaftale. Hvis du skulle stå i den situation, at du har valgt og underskrevet en låneaftale, som du fortryder, kan du ifølge kreditaftalelovens § 19 benytte dig af 14 dages fortrydelsesret. Du kan benytte dig af de 14 dages frist fra den dato, du underskriver aftalen. Du skal selvfølgelig benytte dig af fortrydelsesretten inden for de 14 dage, da retten frafalder hvis tidsrammen overskrides.

Er alle låneaftaler omfattet af loven om 14 dages fortrydelsesret?

Nej, der er nogle aftaler om lån, der ikke er omfattet af loven. Det gælder for eksempel låneaftaler eller kreditter, som er rente- og omkostningsfrie. Det gælder også lån, der tilbagebetales inden tre måneder, hvor de låneomkostningerne er meget lave. Har du indgået et forlig i retten vedrørende en låneaftale? Eller har du på anden vis indgået en frivillig aftale om misvedligeholdt gæld, gælder fortrydelsesretten ikke. Har du en kassekredit eller en leasingaftale er du heller ikke omfattet af loven.

De lån du kan sammenligne gennem Lendo er privatlån uden sikkerhed. De er alle omfattet af kreditaftalelovens § 19.

 

Skal jeg betale lånet tilbage, hvis jeg fortryder min låneaftale?

Fortryder du lånet og vælger du at benytte fortrydelsesretten, skal du betale lånet tilbage. Du skal dog ikke betale gebyrer eller renter. Benytter du dig af din ret til at fortryde lånet indenfor de 14 dage, gælder samme vilkår for alle forbrugere. Det gør de, fordi det er en del af dansk lovgivning. Pengene skal betales tilbage til banken eller låneudbyderen inden 30 dage.

Skulle du fortryde lånet efter fristen på de 14 dage er overskredet, er det stadig muligt at indfri lånet før tid. Her skal du dog være opmærksom på, at du ikke automatisk får refunderet de gebyrer eller renter, der har været i forbindelse med lånet. Desuden kan nogle banker og låneudbydere opkræve et gebyr mod tidlig indfrielse. Det afhænger dog af den enkelte bank. Det er derfor vigtigt, at du undersøger forretningsbetingelserne hos den bank, du optager lånet hos.

Kan jeg få vejledning, inden jeg underskriver låneaftalen?

Som forbruger kan du altid søge information om det produkt du har i sinde at købe, inden du køber det. Det samme gælder for lån og de omkostninger der er ved at optage lån. Du kan altid ringe til Lendos kunderådgivning på tlf. 70 5000 10, hvis du har spørgsmål vedrørende at låne penge via os. Der kan være enkelte spørgsmål hvor det vil være relevant at involvere den enkelte bank eller låneudbyder. I de tilfælde hjælper vi dig naturligvis trygt videre til deres kunderådgivning.

Kilder:

Bekendtgørelse af lov om kreditaftaler

Konkurrence- og Forbugerstryelsen