Fortrydelsesret

Vidste du, at du har 14. dages fortrydelsesret på din låneaftale?

Det kan være en stor beslutning at optage et lån. Måske især hvis beløbet er højt, eller hvis formålet med at tage lånet pludselig ændres. Der kan være mange årsager, og derfor er det vigtigt at vide, at de lån vi hos Lendo hjælper med at sammenligne, alle er underlagt kreditaftaleloven og giver dig 14. dages fortrydelsesret.

Hvorfor er det vigtigt at orientere sig om fortrydelsesretten?

Et lån kan være en stor hjælp til at nå mål og drømme her i livet. Det er dog ingen hemmelighed, at det stort set altid koster noget at låne penge, ligesom de færreste andre produkter er gratis. Det er derfor vigtigt altid at sætte sig grundigt ind i vilkårene for låneaftalen og kende udgifterne ved lånet, men også de rettigheder, såsom fortrydelsesretten, som du som forbruger har i forbindelse med en låneaftale. Alle kan komme ud for, at tage en forhastet beslutning, og her er det godt at kende sine rettigheder.

Læs videre her og få svar på ofte  stillede spørgsmål angående fortrydelsesret på låneaftaler.

Hvordan fungerer 14. dages fortrydelsesret generelt?

Ifølge forbrugeraftaleloven har du som kunde 14. dages fortrydelsesret, når du handler online i Danmark og i EU. Dette omhandler ikke kun produkter, men gælder også ved køb af ydelser. Handler du i en fysisk butik, er det derimod op til sælgeren, om han/hun vil tilbyde returret.

Hvordan benytter jeg de 14. dages fortrydelsesret ift. en låneaftale?

Heldigvis forholder det sig sådan, at man også har mulighed for at fortryde sin låneaftale. Hvis du skulle stå i den situation, at du har valgt og underskrevet en låneaftale, som du fortryder, kan du ifølge kreditaftalelovens § 19 benytte dig af 14. dages fortrydelsesret. Du kan benytte dig af de 14. dages frist fra den dato du underskriver aftalen og modtager oplysninger om låneaftalen (inklusiv oplysning om fortrydelsesretten), som du har krav på at modtage fra låneudbyderen. Du skal selvfølgelig benytte dig af fortrydelsesretten inden for de 14 dage, da retten frafalder hvis tidsrammen overskrides.

Er alle låneaftaler omfattet af loven om 14.dages fortrydelsesret?

Nej, der er nogle aftaler om lån, der ikke er omfattet af loven. Det gælder f.eks. låneaftaler eller kreditter, som er rente- og omkostningsfrie eller lån der tilbagebetales inden tre måneder, hvormed de omkostninger der kunne påløbe er meget lave. Har man indgået et forlig i retten vedrørende en låneaftale, eller på anden vis indgået en frivillig aftale om misvedligeholdt gæld, gælder fortrydelsesretten ikke. Har du en kassekredit eller en leasingaftale er du heller ikke omfattet af loven.

De lån du kan sammenligne gennem Lendo er privatlån uden sikkerhed, og er alle omfattet af kreditaftalelovens § 19.

Skal jeg betale lånet tilbage, hvis jeg fortryder min låneaftale?

Fortryder du lånet og vælger du at benytte fortrydelsesretten, skal du betale lånet tilbage, men du skal ikke betale gebyrer eller renter. Benytter man sig af sin ret til at fortryde lånet indenfor de 14 dage, gælder samme vilkår for alle forbrugere, da det er en del af dansk lovgivning. Pengene skal betales tilbage til banken eller låneudbyderen inden 30 dage.

Skulle du fortryde lånet efter fristen på de 14 dage er overskredet, er det stadig muligt at indfri lånet før tid. Her skal du dog være opmærksom på, at du ikke automatisk får refunderet de gebyrer eller renter, der har været i forbindelse med lånet. Desuden kan nogle banker og låneudbydere opkræve et gebyr mod tidlig indfrielse, men det afhænger af den enkelte bank. Det er derfor vigtigt, at du undersøger forretningsbetingelserne hos den bank, du optager lånet hos.

Kan jeg få vejledning, inden jeg underskriver låneaftalen?

Som forbruger kan du altid søge information om det produkt du har i sinde at købe, inden du køber det. Det samme gælder for lån og de omkostninger der er ved at optage lån. Du kan altid ringe til Lendos kunderådgivning på 70 5000 10, hvis der skulle være spørgsmål til en låneaftale eller f.eks. din fortrydelsesret. Der kan være enkelte spørgsmål hvori det vil være relevant at involvere  den enkelte bank eller låneudbydere. I de tilfælde hjælper vi dig naturligvis trygt videre til deres kundeservice.

Hvis du vil vide mere om lovgivningen om kreditaftaler kan du læse mere her:

Kilder:

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/817

https://www.forbrug.dk/raad-og-rettigheder/penge-og-oekonomi/forbrugslaan/

 

Har du spørgsmål, så besvarer vi dem gerne. Ring til os på 70 5000 10, send os en mail eller chat med os. 

 

Ofte stillede spørgsmål
  • Du skal være mindst 18 år gammel
  • Du skal have en årlig indkomst på mindst 60.000 kr.
  • Du må ikke være registreret i RKI/Debitor Registret (DBR)
  • Du skal have fast bopæl i Danmark

Kravene er fastsat af de banker og långivere vi samarbejder med, og det er dem, der vurderer, hvilke kunder der kan få lån.

De lånetilbud, du modtager, er foreløbige tilbud baseret på oplysninger indtastet i ansøgningen. Tilbuddet er først bindende, når banken har verificeret alle oplysninger.

VIGTIGT: Lendo kan ikke påvirke denne proces.

Ingen af vores långivere vil give tilbud til personer som er registreret i RKI eller Debitor Registret (DBR).

Gennem Lendo kan du ansøge om lån mellem 10.000 og 500.000 kr.

Långiverne forholder sig til din økonomiske situation og vurderer din evne til at tilbagebetale lånet i fremtiden. På den baggrund afgør den enkelte långiver, hvor meget du kan låne og til hvilken rente.

TIP: En tommelfingerregel er ikke at ansøge om lån, der overstiger 90% af din årsindkomst.

Hvis du har eksisterende lån eller afbetalinger med høje renter, så kan det betale sig at samle dine lån. Det nemmeste er at tage et nyt lån gennem Lendo og bruge hele eller en del af det udbetalte beløb til at indfri din eksisterende gæld.

Begynd med at angive det samlede beløb, du ønsker at låne, og vælg derefter at du vil samle/refinansiere lån. Du skal derefter oplyse, hvor stor en del af det samlede beløb, du ønsker at bruge til at løse eksisterende gæld (kan være hele eller en del af beløbet).

Ansøgning om lån gennem Lendo er helt gratis. Når du ansøger hos Lendo, vurderes du af långiveren på samme måde, som hvis du havde henvendt dig direkte til långiveren. Der er ingen rentemarginal eller tillægsgebyrer, faktisk får du ofte endnu bedre lånetilbud, end hvis du går direkte til de banker og långivere, vi samarbejder med.

Efter du har valgt det tilbud, som passer dig, sender vi dig videre til den valgte långiver for at gennemføre de sidste trin i ansøgningsprocessen. Herefter bliver dit lån udbetalt af långiveren. Hvornår lånet udbetales afhænger af, hvilken bank du vælger, men normalt tager det 1-2 dage.

Du vælger selv tilbagebetalingstiden. Den kan variere fra 1 år til 12 år. For mindre lån kan det være mere rentabelt at have en kortere tilbagebetalingstid. Det samlede beløb til tilbagebetaling stiger ved længere tilbagebetalingstid.

Du kan til enhver tid indløse lånet eller betale ekstra penge tilbage.

Kontakt långiveren, og de vil hjælpe dig.

Lendo samarbejder med følgende långivere: AcceptLån (en del af Santander Consumer Bank), Basisbank, Express Bank (en del af BNP Paribas Group), Facit Bank, Fellow Finance, LånLet (en del af Basisbank), Resurs Bank og Sparxpres (en del af Spar Nord).

Ja. Du kan ændre lånebeløbet eller andre detaljer i din ansøgning inden for 5 dage. Kontakt os på 70 5000 10, så hjælper vi dig.

Lendo tema