Rentefradrag Sådan sikrer du at dit rentefradrag er korrekt

Et rentefradrag er et fradrag, du kan trække fra i SKAT, når du betaler renter for lån. Når du optager et lån, vil der medfølge en rente, som du skal betale for at låne pengene. En del af det du betaler i renter er fradragsberettiget, hvilket gør, at du kan trække det fra i SKAT.

Lendo giver dig mulighed for at få forskellige tilbud på lån fra flere forskellige banker og låneudbydere - gratis og uforpligtende. Det eneste du skal gøre er, at udfylde en låneansøgning ved at indtaste dine oplysninger og de præferencer du har omkring dit lån. Inden for 24 timer kan du vælge blandt de bedste lån. Ansøg om et lån med det samme eller bliv klogere på rentefradrag her.

Vælg det bedste lån

Ansøg
Ansøg
Ansøg om lån ved at udfylde en ansøgning. Det tager kun et par minutter. Derefter indhenter vi tilbud på lån fra flere forskellige banker.
Sammenlign
Sammenlign
Du får de første tilbud på lån inden for et par minutter. Så kan du nemt sammenligne dine personlige tilbud på lån.
Vælg
Vælg
Vælg det lån der passer dig bedst. Det er gratis at benytte Lendo, og tilbuddene er helt uforpligtende.

Hvordan fungerer det med lån og rentefradrag?

Når du optager et lån hos en bank eller låneudbyder, vil de automatisk indberette lånet til SKAT. På den måde, bliver dit rentefradrag automatisk beregnet. Dit rentefradrag vil altid fremgå af din årsopgørelse. Det samme gælder når du optager et lån gennem Lendo - banken indberetter dit lån til SKAT, og du får dermed rentefradrag for de renter du betaler på dit lån.

  • Gratis og uforpligtende at ansøge om et lån
  • Èn rente, én ydelse og én låneudbyder
  • Få styr på dit rentefradrag
FAQ Rentefradrag
Når du optager et lån hos banken eller en anden låneudbyder, vil de indberette lånet til SKAT. Det betyder, at dit rentefradrag helt automatisk vil blive beregnet. Du kan se dit rentefradrag på din årsopgørelse.

Der er enkelte tilfælde, hvor du selv skal indtaste dit rentefradrag i din forskudsopgørelse. Det gælder eksempelvis, hvis du optager et lån sammen med en anden, eller hvis du optager et lån af en privat låneudbyder, der ikke indberetter lånet til SKAT.
Størrelsen på dit rentefradrag afhænger af dine personlige forhold samt dine samlede renteudgifter.

Har du samlede renteudgifter for henholdsvis mindre end 50.000 kroner for enlige og 100.000 kroner for ægtepar, vil dit rentefradrag være på 33,6%.

Har du samlede renteudgifter for henholdsvis mere end 50.000 kroner for enlige og 100.000 kroner for ægtepar, vil dit rentefradrag være på 24,6% i 2020.
Ja, dit rentefradrag bliver beregnet ud fra dine samlede renteudgifter for alle dine lån. Derudover er de fleste lånetyper fradragsberettigede såsom billån, privatlån, boliglån og realkreditlån.
Vælger du at låne penge gennem Lendo, vil renterne på lånet være fradragsberettigede. Det gælder både, hvis du har brug for et samlelån eller et almindeligt forbrugslån.
Har du brug for hjælp? Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig
Ring til os Ring til os hverdage 09:00 - 16:00
Chat med os Chat med os
Skriv til os Skriv til os Vi svarer hurtigst muligt
– altid indenfor en hverdag

Et rentefradrag er et fradrag, som du kan trække fra i SKAT, fordi du betaler renter for et lån. Dit rentefradrag beregnes helt automatisk af SKAT når du låner penge, og du kan se det i din årsopgørelse på skat.dk. Der er dog enkelte tilfælde, hvor du selv skal registrere dine renteudgifter i forbindelse med dit lån. Det vil vi komme nærmere ind på her på siden, så du ikke går glip af dit rentefradrag.

Uanset om indberetningen og beregningen af dit rentefradrag sker automatisk eller ej, anbefaler vi, at du tjekker, at alle dine renteudgifter er registreret korrekt. Kun sådan kan du være sikker på, at du får det korrekte rentefradrag. 

Du kan her klikke dig hen på det, der er relevant for dig, eller læse hele artiklen fra ende til anden:

Ligesom der er penge at spare på dit lån med et rentefradrag, kan der også være penge at spare ved at foretage et rentetjek. Er det længe siden, du har optaget dit eller dine lån, er det sandsynligvis muligt for dig at få det billigere eller til bedre vilkår i dag. 

Lendo er din sammenligningstjeneste for lån, som du blandt andet kan bruge til at se, om du har det bedste lån på markedet. Med kun én låneansøgning får du lånetilbud fra flere forskellige banker og låneudbydere. Det gør, at du kan sammenligne tilbuddene med hinanden og med det lån, du har i forvejen, og dermed afgøre om en omlægning af din gæld er fordelagtig for din privatøkonomi.

Det er gratis og uforpligtende at ansøge om et privatlån, billån eller at lave et rentetjek på dine eksisterende lån, eventuelt med et samlelån. Har du spørgsmål, sidder vi klar til at hjælpe dig på tlf. 70 5000 10.

Hvad er et rentefradrag?

Som nævnt er et rentefradrag et fradrag for renter, som du kan trække fra i SKAT. Uanset om du låner penge hos banken, eller om du låner online gennem en anden låneudbyder, kan du få fradrag for den rente, du betaler i forbindelse med lånet. På den måde kan du trække en del af renten fra, når du betaler SKAT. 

Rentefradraget vil i de fleste tilfælde automatisk blive trukket fra. Du kan dog også selv se og ændre dit rentefradrag. Du kan se dit rentefradrag på din årsopgørelse, og du kan ændre på det i din forskudsopgørelse. 

Rentefradrag 2022

Rentefradraget bliver kontinuerligt ændret, hvilket kan gøre det svært at vide, hvor meget rentefradraget er på for dig. 

Tidligere har der været et højere rentefradrag. I 2019 fremlagde regeringen en plan, der har til formål at mindske det høje rentefradrag. Planen kaldes 2025-planen. Med den forsøger regeringen at mindske rentefradraget gradvist. Planen går ud på, at rentefradraget skal falde med ca. 1% om året indtil 2025.

I år 2022 er rentefradraget på 22,6 %. I år 2020 var rentefradraget på 24,6%, og i 2021 var det 23,6%. Ifølge planen vil rentefradraget falde til 20,6% i 2025. Derudover har regeringens plan medført, at der fra og med indkomståret 2020 ikke er fradragsberettigede renter på offentlig gæld. Du kan dermed ikke forvente rentefradrag på den gæld du kunne have til det offentlige.

Det er dog ikke sikkert, at 2025-planen påvirker dig og dit rentefradrag. Værdien af rentefradraget afhænger af, hvor meget du skal betale i renter for det lån, du har optaget. Hvis lånets samlede renteudgifter er mere end 50.000 kr. for enlige eller mere end 100.000 kr. for ægtepar, vil 2025-planen påvirke én. I 2022 ligger dit rentefradrag i så fald på 22,6%.

Hvis du har samlede renteudgifter for mindre end henholdsvis 50.000 kr. for enlige eller 100.000 kr. for ægtepar, er der et fast rentefradrag. Det ligger på 33,6%.

Beregn rentefradrag

Selvom dit rentefradrag typisk vil blive beregnet helt automatisk, er det alligevel en god idé, selv at være inde over, om tallene stemmer. Beregning af rentefradrag kan virke uoverskueligt, men det er faktisk ganske simpelt. Du skal blot vide, hvad du betaler i renter hver måned.  

Hvis du betaler 1.000 kr. i renter om måneden, vil du kunne trække 24,6% eller 33,6% af beløbet fra i SKAT. Det afhænger af dine samlede renteudgifter for lånet samt, om du er enlig eller gift. Hvis du eksempelvis er enlig og har et lån på 200.000 kroner med samlede renteudgifter for 40.000 kroner, kan du trække 33,6% fra i SKAT. I dette eksempel vil det sige, at du skal betale 336 kr. mindre til SKAT hver måned. 

Har du optaget et lån med variabel rente, vil beløbet ændre sig alt efter rentens bevægelse. 

Få et overblik over dine lån

Har du flere lån og har det svært med at holde styr på dem? I så fald kan det være svært at beregne ens rentefradrag. Du skal gerne kende dine samlede renteudgifter for alle de lån, du har optaget for at beregne dit rentefradrag.  

For at få et bedre overblik kan du samle dine lån i et samlelån. Et samlelån er bredt betegnet en omlægning af lån eller indfrielse af lån. I praksis fungerer et samlelån ved, at du indfrier dine eksisterende lån med et nyt lån. Det gør, at du slipper for at have flere forskellige lån. I stedet skal du kun holde styr på ét lån hos én låneudbyder. 

Udover overblikket kan et samlelån også give dig en stor månedlig besparelse. I stedet for at have renteudgifter og administrationsgebyrer hos flere banker og låneudbydere, har du det kun hos én. Mange oplever dermed en månedlig besparelse i ydelsen.

Du får også rentefradrag for dine renteudgifter ved et samlelån. Samlelånet fungerer nemlig blot som et nyt lån, der bruges til at indfrie dine andre lån. 

Hvis du gerne vil undersøge dine muligheder for et samlelån, kan du ansøge her på siden. Du skal blot vælge 'samlelån' i vores ansøgningsskema og indtaste dine oplysninger. Efter at have sendt det afsted, kan du forvente at få personlige lånetilbud på samlelån inden for et døgn. Det er gratis og uforpligtende. 

Rentefradrag og lånetyper

Den oprindelige tanke med rentefradrag var, at det skulle skabe tryghed for boligejere. Rentefradraget blev derfor skabt med det formål at skabe tryghed ved at få dækket en del af renteudgifterne ved et boliglån og realkreditlån. Det gør, at mange i dag tror, at det kun er muligt at få rentefradrag for bolig- og realkreditlån, men faktisk kan du i dag få rentefradrag for flere forskellige lånetyper.

I dag er et rentefradrag også frit tilgængeligt for dig, der har optaget et banklån eller forbrugslån. For alle disse lånetyper vil rentefradraget medfølge og blive beregnet helt automatisk. Det gælder også for eksempelvis billån og privatlån. Alle banker og låneudbydere indberetter nemlig helt automatisk dine låneoplysninger til SKAT. Du behøver derfor ikke selv at gøre noget aktivt for at få dit rentefradrag. Det gælder også, uanset hvilken tilbagebetalingsstruktur dit lån har. Så du kan sagtens få dit rentefradrag, hvis du har et annuitetslån, serielån eller stående lån.

Hvis du gerne vil have et månedligt rentefradrag fra begyndelsen af låneperioden, skal du dog selv ændre det i din forskudsopgørelse. Som nævnt tidligere er det også altid en god idé at tjekke, om det er de rigtige oplysninger, der er blevet angivet. 

Der er også nogle lånetyper, som ikke er fradragsberettigede. Som nævnt er gæld til det offentlige ikke fradragsberettiget. Det gælder eksempelvis gæld til SKAT, AM-bidrag, toldafgifter og så videre. Det skal dog nævnes, at du får rentefradrag på dit SU-lån. Der kommer løbende SU lån rente på dit lån, og lige så snart, du begynder at betale af på dit SU-lån, får du altså rentefradrag på dit SU-lån. Derudover får du ikke rentefradrag, hvis du ikke afdrager eller betaler på dine renteudgifter. Der findes også nogle lånetyper, som ikke er fradragsberettigede. Hvis du bruger afbetaling som finansiering af et produkt, vil du ikke kunne få rentefradrag for de renter, du eventuelt betaler i forbindelse med afbetalingen.

De mest almindelige renteudgifter får du fradrag for helt automatisk. Der er dog nogle renter, du selv skal skrive på din forskudsopgørelse, for at du kan få et rentefradrag. Det gælder eksempelvis ved lån, du optager af private låneudbydere. Hvis den du har lånt pengene af, ikke har pligt til at indberette det, skal du selv skrive det på din forskudsopgørelse for at få et rentefradrag. Derudover skal du også selv indberette det, hvis du har optaget gæld i udlandet,  eller hvis lånet er delt mellem to ejere, der ikke er ægtefæller. 

Se og lav ændringer i dit rentefradrag

Du kan se dit rentefradrag på din årsopgørelse på skat.dk. Her ser du det beløb, der er fradragsberettiget, og som automatisk bliver indberettet til SKAT. Som nævnt er der dog de få lånetyper, som ikke bliver indberettet automatisk. Her skal du selv gå ind på din forskudsopgørelse og indtaste det du årligt betaler i renter på dit/dine lån.

I din forskudsopgørelse kan du også ændre i dit rentefradrag. Hvis du eksempelvis har optaget et lån med din ægtefælle, vil jeres renteudgifter automatisk blive indberettet med 50% til jer hver. Det kan være, at I ønsker en anden fordeling af jeres rentefradrag. I så fald kan I indtaste jeres ønskede individuelle rentefradrag på hver jeres forskudsopgørelse. 

Har du optaget et lån med en anden, du ikke er gift med, skal I kontakte SKAT for at få ændret fordelingen af rentefradraget. I en sådan situation vil I kun kunne ændre fradragsfordelingen, hvis låneaftalen er blevet ændret, siden I optog og oprettede lånet.

Selvom dit rentefradrag bliver indberettet og beregnet automatisk, er det alligevel en god idé selv at se sin årsopgørelse igennem. Det kan du gøre på skat.dk.

Hvis du har brug for hjælp til at udfylde en låneansøgning, skal du være velkommen til at kontakte vores kundeservice på 70 50 00 10, hvor vi sidder klar til at hjælpe dig. 

Sidst opdateret: 11. Januar 2023
Bedømt til 4.8/5 baseret på 3.403 anmeldelser. Viser vores seneste anmeldelser.