Tjek altid om der er restgæld i bilen. Hvis der ikke er, skal du i stedet til at overveje, hvordan din bilfinansiering skal være. Vil du betale kontant, eller vil du lån penge og optage gæld i bilen?

Her på siden giver vi dig gode råd til gæld i bil. Det er både for dig, der er på udkig efter en brugt bil og gerne vil være sikker på, at der ikke er restgæld i bilen, samt dig der har gæld i din nuværende bil eller gerne vil undersøge mulighederne for et billån.

 

Gæld i bil

Er du ved at købe en brugt bil, er det vigtigt, at du tjekker for gæld i bilen. Restgæld kan nemlig blive en grim overraskelse i en ellers glædelig tid med en ny bil.

Restgæld i bil forekommer, når den tidligere ejer af bilen har optaget et billån med sikkerhed i bilen. Så har banken nemlig pant i bilen, og kan gøre krav på bilen, hvis lånet ikke bliver tilbagebetalt. Typisk vil ejeren betalte af på gælden, men hvis personen sælger bilen, inden lånebeløbet er tilbagebetalt eller indfriet, så vil det påvirke den nye ejer.

Den restgæld, der er i bilen, vil nemlig følge bilen og ikke personen, der ellers har optaget gælden. Så hvis du køber en bil med restgæld, så vil du som køber også overtage denne gæld. Hvis du ikke indfrier eller betaler af på gælden, kan banken gøre krav på bilen og tage den fra dig.

Ligesom du kan optage et lån til en bil, kan du også tjekke for restgæld i bil flere steder online. Du skal blot kende bilens nummerplade eller registreringsnummer. På den måde kan du få svar på, om du er ved at købe en bil med gæld i, som du kan risikere at overtage.

Uanset om du køber bilen brugt hos en privatperson eller hos en forhandler, bør du tjekke for gæld i bil.

 

Pant og restgæld i bil

Når du har fundet ud af, om der er restgæld i bilen, er det samtidig vigtigt at holde sig for øje, om der er et pantebrev i bilen. Det vil sige, om restgælden i bilen inkluderer et billån med sikkerhed. I så fald vil banken have sikkerhed i bilen i form af pant. Hvis ikke lånet bliver tilbagebetalt, eller afdragene ikke falder til tiden, så kan banken overtage bilen, sælge den, og på den måde få pengene tilbage.

Det er også muligt at optage et billån uden udbetaling, pant og sikkerhed. Det vil typisk være i form af et forbrugslån eller privatlån. Et sådan lån vil ikke følge bilen, da banken ikke har pant i bilen. I dette tilfælde har ejeren optaget et lån uden sikkerhed, som den person altid vil hæfte for uanset om bilen bliver solgt videre eller ej. Det vil dermed ikke kunne overgå til dig som den nye ejer af bilen.

 

Det kan du gøre, hvis der er restgæld i bilen

Du har udset dig drømmebilen. Du har tjekket nummerpladen, og der er restgæld i bilen. Nu ved du, at du kommer til at overtage den gæld, der er i bilen, hvis du køber den. Hvad kan du så gøre for at undgå dette?

Gæld i en bil du overtager, behøver ikke nødvendigvis at være et problem. Så længe du er klar over, hvad restgælden i bilen lyder på, kan du træffe en god beslutning på et oplyst grundlag. Der er flere ting, du kan vælge at gøre, hvis der er gæld i den bil, du gerne vil købe.

Du kan bede personen du køber bilen af eller bilforhandleren om at afregne bilens restgæld med banken. Sørg for at dette sker, inden du køber bilen, da det ellers kan sætte dig i en dårlig position, hvis du ikke selv ønsker at afdrage på sælgers billån.

Du kan også vælge selv at afdrage og tilbagebetale det lån, der er i bilen. Så har du samtidig mulighed for at forhandle prisen på bilen ned og få den til en ekstra god pris. Når du har overtaget bilen og lånet, kan du ansøge om en omlægning af lånet. Måske kan du få tilbudt et bedre lån, end hvad den tidligere ejer har kunnet.

 

Gæld i bil eller kontant betaling

Når du køber en bil, kan din finansiering være struktureret på forskellige måder. Du kan optage et lån og dermed have gæld i bilen, eller du kan spare penge op og købe bilen kontant. Hvad der vil være at foretrække, afhænger af personlige præferencer samt bilens pris, og hvorvidt den er brugt eller ny. En brugt bil kan nemlig godt købes billig, hvor en ny bil vil kræve længere tid at spare op til at finansiere ved kontant betaling.

Mange finansierer købet af en bil ved at optage et billån. Der er derfor intet dårligt i, at have gæld i sin bil – det er ganske normalt. Dertil kommer spørgsmålet så, om du samtidig med at have gæld i bil også vil have et pantebrev i bilen eller ej.

Du kan enten optage et billån med sikkerhed eller uden sikkerhed. Et billån med sikkerhed vil medføre et pantebrev i bilen. Det vil sige, at banken kan kræve bilen tilbage, såfremt du ikke overholder afdragene på lånet. Det er en af mange lånetyper, som er særlig vigtig at holde øje med, når du tjekker for gæld i bilen ved købet af en ny bil. Her vil lånet nemlig følge bilen og ikke ejeren. Du risikerer dermed at overtage gælden, der er i bilen.

I stedet kan du vælge et billån uden sikkerhed, hvor der ikke vil blive tilføjet et pantebrev. Du kan dermed bruge pengene på det du vil, eksempelvis en bil, uden at bekymre dig om, at den kan blive taget fra dig. Dog vil dette typisk være et dyrere lån end et billån med sikkerhed og pantbrev. Hvis du gerne vil købe en bil, hvor ejeren har optaget et billån uden sikkerhed, behøver du ikke at bekymre dig om restgælden i bilen. Her vil lånet nemlig følge ejeren og ikke bilen.

 

Sådan kan du forbedre din gæld i bil

Har du optaget et billån til at finansiere købet af din bil? Gik du direkte til din bank, forhandleren eller sammenlignede du forskellige billån først? Der kan være en del penge at spare på at sammenligne lån, før man vælger at optage et – også når det gælder billån og derfor vil vi altid opfordre til, at man undersøger sine lånemuligheder, før du blot vælger det første og bedste du bliver tilbydt.

Hos Lendo kan du ansøge om en refinansiering af dit lån, hvis det er et lån uden sikkerhed og altså ikke et traditionelt billån med sikkerhed. Du kan tilføje dit lån under ‘samlelån’ – også selvom det kun er ét lån, du ønsker at refinansiere. Så vil vi sende det til vores samarbejdende banker og låneudbydere, som herefter kan lave et tilbud på et lån til dig. Måske har du allerede det billigste billån, du kan få tilbudt, men måske kan du få det til en endnu lavere rente. Det er gratis og uforpligtende at ansøge. Hvis den refinansiering, du får tilbudt, ikke giver økonomisk mening for dig, kan du blot ignorere lånetilbuddene. De forsvinder inden for 30 dage.

Har du flere mindre lån samtidig med et billån, kan du måske spare penge ved at samle lånene i et samlelån. Så kan du samle den gæld i bil, du har, med dine andre lån. På den måde har du en samlet gæld, som er nemmere og mere overskuelig at have styr på. Samtidig kan du opleve en større månedlig besparelse, da du kun skal betale én rente for din gæld. 

Har du spørgsmål omkring dette, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på telefon eller mail. Du kan også prøve vores billån beregner, hvis du er nysgerrig efter at vide hvad det vil koste dig at låne penge eller omlægge din eksisterende gæld.

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvad gæld i bil vil sige, og hvorfor det er vigtigt at tjekke for restgæld i en bil, inden du køber en bil.