Sådan bliver du gældsfri
Hvordan bliver jeg gældfri?
Du bliver gældfri ved at betale af på de lån, du har optaget i overensstemmelse med de aftaler, der er på hvert lån. Har du mulighed for at betale lidt mere af i nogle enkelte måneder, er det rigtig fint, da du hermed vil nedbringe gælden endnu mere end planlagt.
Hvis du har en lav indkomst, kan du altid undersøge, om du har ret til økonomisk støtte fra kommunen. Det kan f.eks. være boligstøtte. friplads i daginstitutioner, enkeltydelser i særlige tilfælde eller børnetilskud, hvis du er enlig forsørger. Disse økonomiske tilskud kan muligvis hjælpe dig i hverdagen og forhindre, at du optager lån, du ikke har råd til at afbetale igen.
Optag ikke flere små lån
Det giver måske lidt sig selv, at hvis du ønsker at blive gældfri, så skal du ikke optage ny gæld. I nogle tilfælde kan det dog være en god ide at omlægge eksisterende lån til en bedre rente, hvis muligt, eller samle flere små lån i et stort nyt lån, men det vender vi tilbage til senere.
En tommelfingerregel i forhold til nye små lån er altid at tænke på, om du virkelig har brug for det, du vil købe, hvis du har brug at låne penge til det. Spørg altid dig selv; har jeg brug for denne ting nu, eller kan jeg i stedet vente og spare sammen til den? Det er nemlig ofte de meget små lån, der kan have de høje renter, og derfor bør du ikke låne flere penge til unødvendige ting, hvis du ønsker at blive gældfri.
Hvorfor vokser min gæld?
Det er faktisk ret normalt at have gæld, og det er langt de fleste danskere. der har lån i deres bolig eller bil. Mange har også et studielån, hvis de har studeret i længere tid. Derfor er det hverken unormalt eller nødvendigvis dårligt at have gæld. Problemet opstår, hvis gælden løber løbsk, og det sker oftest, når man optager lån af de forkerte årsager. Det er f.eks. aldrig en god ide at optage nye lån for at afbetale på eksisterende lån.
Din gæld vokser, når du ikke betaler af på den i rette tid. Har du mange forskellige små lån, er det nemt at miste overblikket over dem og måske endda glemme at betale. Det medfører rykkere og gebyrer. Jo længere tid du har et lån, des flere penge skal du betale til renter, som lægges oven i lånebeløbet.
Det er heldigvis ikke umuligt at blive gældfri, men det er vigtigt, at man ændrer sine vaner og gør en indsats for at ændre økonomien til det bedre.
Skab overblik over din gæld
Når først du har ændret din vane med at låne penge til ting, du ikke har brug for nu og her, så er det en god ide at få skabt overblik over din gæld og din økonomi generelt.
Find ud af, hvor mange lån du har, hvor meget du mangler at tilbagebetale og hvem du har lån hos. Det er også en god ide at afgøre hvilke lån, der er nemmest for dig at få betalt ud, eller hvilke lån, der er mest presserende i forhold til betalingsfrist.
Hvis du ikke ved, hvor mange lån du har og hos hvem, så kan du undersøge det ved at kontakte kreditoplysningsbureauet Experian.
Herefter kan du danne dig et overblik over din indtægt og dine udgifter og finde frem til dit månedlig rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er afgørende for, hvor mange penge, du kan bruge på at afdrage på dine lån. En anden god tommelfingerregel er altid at tilmelde dine regninger til betalingsservice. På den måde sikrer du dig, at de bliver betalt og undgår hermed rykkere og gebyrer.
Overvej et samlelån eller rentetjek
Hos Lendo hjælper vi mange kunder med at skabe overblik over deres gæld med et samlelån. Et samlelån er et lån, hvor du samler små lån til ét stort lån. Det lyder måske som en dårlig ide, da vi har frarådet at optage ny gæld. Et samlelån er egentlig bare refinansiering af dine eksisterende lån, så på den måde optager du ikke mere gæld. Når du samler dine lån ét sted nedbringer du ofte renten, da lånebeløb på højere lån ofte er lavere. Desuden skal du med et samlelån kun betale gebyrer ét sted, ligesom det giver et bedre overblik over din gæld.
Hvis du kun har ét lån, kan du lave et rentetjek og tjekke, om du kan få et tilbud på en lavere rente.
Du kan beregne en mulig besparelse med vores samlelånsberegner her.
Lav et budget og hold det
Du har nu gjort en masse gode og fornuftige tiltag for at blive gældfri, men hvordan holder du så fast i alle de nye gode vaner? Svaret er ret enkelt: du lægger et budget og holder dig til det. Da du skabte overblik over dine indtægter og udgifter, fik du også en ide om, hvad dit månedlige rådighedsbeløb er. Dette er måske endda blevet større, hvis du har sparet penge med et samlelån.
Udover de faste indtægter og udgifter bør du også tage højde alle de uforudsete udgifter, og dit budget bør være så præcist som muligt, hvis du skal undgå at gå i minus. Det er bedre, hvis dine forskellige udgiftsposter trækker lidt for meget hver måned, så der er plads til variation i de forskellige beløb. Du kan altid spørge din bank om hjælp, hvis du synes det virker uoverskueligt selv at lave et budget. De vil tage udgangspunkt i, hvad du bruger dine penge på, som de kan se på dine kontoudtog.
Et budget er vigtigt, da det er med til at stabilisere din økonomi. Her er det vigtigt du holder dig til budgettet. Har du været vant til at lave overtræk på dig kort, er det en rigtig god ide at bytte dit visa dankort ud med et almindeligt hævekort. Et hævekort kan præcis det samme som et visa dankort. Du kan bruge det i næsten alle butikker, online og i udlandet, men kortet kan ikke gå i minus. Derfor vil det være mere naturligt at passe bedre på dit forbrug, når du ved, at det ikke er muligt at lave overtræk.
Lendo er nordens største sammenligningstjeneste for lån. Hos os kan du låne penge til samlelån, også kaldet refinansiering eller billån. Vi hjælper hver dag mange kunder med at sammenligne priser på lån, inden de vælger. Vores service er fuldstændig gratis og uforpligtende og skal skabe transparens på lånemarkedet, så det er nemt og tilgængeligt for alle forbrugere at finde priser på forskellige lån.
Du er altid velkommen til at kontakte vores kundeservice, hvis du har brug for hjælp til en låneansøgning, eller hvis du har spørgsmål til økonomi generelt. Vi er her for at hjælpe.