Du kan risikere at ende i Debitor Registret, eller i RKI som er et andet register for dårlige betalere, hvis du ikke afholder din afdragsaftale på dit eller dine lån. Er du endt i Debitor Registret, kan det hurtigt virke uoverskueligt at komme ud. Heldigvis er der hjælp at hente.

Er du på jagt efter det bedste lån på markedet, kan du bruge Lendo som din sammenligningstjeneste. Vi indhenter lånetilbud til dig fra flere forskellige banker, så du nemt kan få det bedste og billigste lån. Her kan du prøve vores lånekalkulator, hvis du vil have en hurtig fornemmelse for, hvordan lånet er struktureret.

Der er dog fastsat nogle krav fra vores bankpartnere, som blandt andet indebærer, at du ikke kan få et lån, hvis du er registreret i Debitor Registret. Du kan se alle kravene her:

 

Hvad er Debitor Registret?

Debitor Registret ejes af Bisnode. Bisnode tilbyder virksomheder adgang til et register, hvor de kan få indsigt i, om interesserede kunder er dårlige betalere. Debitor Registret er altså et register, hvor dårlige betalere står i.

Det er ikke kun i lånebranchen, registeret bliver brugt. Mange virksomheder søger både indsigt hos RKI og Debitor Registret, inden de skal have nye kunder ind. RKI og Debitor Registret er de to registre for dårlige betaler, som virksomhederne benytter sig af.

Specifikt i forhold til lånebranchen bruger banker og låneudbydere Debitor Registret, når de skal lave en kreditvurdering af en person, der ansøger om et lån. I vores tilfælde, hvor vi formidler lån uden sikkerhed, er det især noget, bankerne går op i. Selvom andre banker kan låne dig penge med pant i din bolig eller andet du ejer, vil de banker nok heller ikke være trygge ved det. Der er en høj risiko ved at låne penge til dig, hvis du står i Debitor Registret.

Et lån uden sikkerhed betyder, at hvis du ikke betaler lånet tilbage, så har bankerne ingen chance for at få penge fra dig. Deres alternativ er at sælge gælden til inkasso, hvor de taber penge på salget. Inkassoselskabet vil kræve et højt gebyr fra dig og lægge det oven i dit lån. Samtidig kræver de naturligvis, at du betaler din gæld af til dem. Det er først, hvis de trækker din sag i fogedretten, de – måske – kan opnå at få nogle penge ud af dig. Mere om det i næste afsnit.

Debitor Registret er ikke kun et register for privatpersoner. Virksomheder kan også være registreret der. Når du som privatperson vil optage et privatlån, vil banken undersøge, om dit CPR-nummer er registreret i Debitor Registret. Når en virksomhed vil optage et erhvervslån går banken ind og undersøger, om CVR-nummeret er registreret i Debitor Registret.

Er jeg i Debitor Registret?

Du vil få besked, hvis du bliver skrevet ind i Debitor Registret. Hvis du stadig skulle være i tvivl, kan du lave et Debitor Registret tjek, og se om du er registreret på mindbroplysning.dk. Her kan du også se, om du er endt i Debitor Registret efter at have stået som kautionist i forbindelse med et lån.

Det er godt at vide, om man er registreret som dårlig betaler. På den måde bliver det nemmere at kunne gøre noget ved situationen.

 

Årsager til at ende i Debitor Registret

Overordnet set er årsagen til, at man er i Debitor Registret, at man har haft en betalingsaftale med en anden part, og man har ikke overholdt den aftale. Det kan være, at betalingsaftalen har været uoverskuelig for betaleren. Når man først er bagud, så kan det være svært at indhente det, man mangler at betale.

Det beløb debitor skylder bliver sendt til et inkassoselskab, som vil forsøge at få betaling fra debitor. Det der sker er, at Inkassoselskabet køber debitors gæld af virksomheden, som debitor i første omgang havde en betalingsaftale med. Dermed får virksomheden alligevel lidt penge ind på trods af debitors manglende betaling.

Inkassoselskabet lægger et højt gebyr på gælden, og så forsøger de at få penge fra debitor. Man kan se Inkassoselskabet som sidste chance, inden man bliver skrevet i Debitor Registret.

Bliver gælden ikke betalt til Inkassoselskabet kan de tage sagen videre i Fogedretten. Debitor skal her kunne bevise, at der ikke er nogen penge at betale gælden med. I samme øjemed bliver debitor registreret i Debitor Registret.

Undgå at stå i Debitor Registret

Det bedste råd, vi kan give, hvis du ikke er i stand til at betale, det du skal, er at kontakte virksomheden, du skal betale penge til, for at høre, om du kan lave en anden aftale, så det er nemmere at komme med i betalingen igen.

En betalingsaftale kan være mange ting. Det kan være afdrag på forbrugslån, betaling til et hvilket som helst abonnement, afbetaling på en computer og meget mere. Det er en god idé ikke at lave for mange betalingsaftaler med forskellige virksomheder, hvis du egentlig ikke har råd til det.

Inden du skriver under på en betalingsaftale, kan du spørge dig selv ‘hvad koster det at låne?’, hvis det er et lån eller en anden afdragsordning, du er ved at skrive under på. Sæt dig ind i hvad det egentlig indebærer at indgå i en afdragsordning – det er nemlig de færreste låneudbydere, der tilbyder afdragsfrie lån.

Er du på udkig efter en ny computer? Uanset hvor meget du vil have computeren, så er der stadig en afdragsaftale, der skal overholdes. Det vil være ærgerligt at ryge til inkasso, fordi du ikke kan betale afdrag til tiden. Så vil computeren i sidste ende koste dig meget mere, end du først havde regnet med. Her er det selvfølgelig altid at foretrække, at have et så billigt lån som muligt. Så husk altid at undersøge dine muligheder for billige lån, inden du køber bilen, computeren eller andet. Her bør du eksempelvis finde det billigste billån, inden du optager det første, du får tilbudt.

 

Gode råd til dig, der er i Debitor Registret

Du kan altid ringe til Debitor Registret for at undersøge, hvad du kan gøre for at komme ud af registret. Du skal betale din gæld, og her handler det om at lave en aftale med Debitor Registret om en afdragsordning. Når du har betalt din gæld, er du ude af Debitor Registret igen. Hvis du ikke gør noget, er du ude igen efter fem år.

Det kan dog være fem lange år. Det kan begrænse dig i forhold til mange ting, hvis du er registreret som dårlig betaler. For eksempel vil ingen låne dig penge trods RKI eller debitor registeret. Sådan er det i mange andre sammenhænge. Det er derfor en god idé at være løsningsorienteret, hvis du står registreret i Debitor Registret. Det kan styre dit liv i fem år.

 

Få hjælp til at undgå eller komme ud af Debitor Registret

Som du ved nu, er Debitor Registret ikke et sted, man vil være registreret. Heldigvis er der hjælp at hente – både hvis du er på kanten og gerne vil undgå at havne i Debitor Registret, og hvis du er registreret men gerne vil ud.

Består din gæld af flere lån, som bliver mere og mere uoverskuelig at have styr på? Det kan særligt være svært, hvis lånene er optaget hos forskellige banker og låneudbydere. I en sådan situation skal du være opmærksom på, at du får afdraget på de lån, du skal. Ellers er Debitor Registret ikke langt væk.

For at undgå at komme i Debitor Registret, kan du undersøge dine muligheder for at samle dine lån i ét. Det kan du med et samlelån, hvor du optager et nyt lån, som du bruger til at indfri dine eksisterende lån med. Det giver dig både et bedre overblik og en mulighed for at spare flere tusinde kroner hver eneste måned. Du skifter nemlig fra at betale flere renter og gebyrer til kun at betale én rente.

Er du allerede registreret i Debitor Registret, vil du dog opleve at få en afvist låneansøgning – uanset om du ansøger om et almindeligt privatlån eller et samlelån. Det vil du, da ingen af vores bankpartnere tilbyder lån til personer, der står i Debitor Registret eller RKI. Her er der dog også hjælp at hente.