Forside > Alt om lån > Kontantlån

Kontantlån

Et kontantlån kan være forskellige ting. Det afhænger af, den kontekst kontantlån bliver nævnt i. Leder du efter et kontantlån i form af et boliglån? Eller leder du efter et kontantlån i form af et forbrugslån? Begge dele bliver hyppigt omtalt som kontantlån. Det kan hurtigt skabe forvirring.

I bund og grund omtales kontantlån på to måder:

  1. Som et realkreditlån. Her vil det typisk blive brugt på boligkøb.
  2. Som et privatlån. Her vil du få udbetalt pengene kontant på din NemKonto.  

 

Hvad er et kontantlån?

I traditionel forstand vil et kontantlån være et realkreditlån. Der findes to forskellige lånetyper inden for realkreditlån. Det er kontantlån og obligationslån. Forskellen på dem kan du læse mere om i næste afsnit.

Et kontantlån vil ofte blive anvendt som et boliglån. Det gør det, da et kontantlån kan være en god måde at finansiere et større køb. Det vil et boligkøb eksempelvis være.

I dag er forbrugslån og privatlån i høj kurs blandt den danske befolkning. Internettet har gjort det nemt at optage lån online. Det gælder også lån, som fungerer som kontant udbetaling. Et lån med en kontant udbetaling vil oftest være et forbrugslån, da du ikke skal stille sikkerhed for et sådan lån.

Lån 100000 kroner med kontant udbetaling, og du vil få alle pengene på din NemKonto. Herefter kan du bruge dem på det, du vil, da du ikke skal stille noget i sikkerhed for dem. Det skal du eksempelvis i forbindelse med et realkreditlån eller et traditionelt billån. Her kræves det, at lånet bliver brugt på henholdsvis et boligkøb eller en bil, som stilles som sikkerhed for banken.

Derfor bliver begrebet kontantlån i dag mere og mere anvendt i forbindelse med et forbrugslån eller lån uden sikkerhed.

 

Kontantlån som realkreditlån

Når kontantlån nævnes som et realkreditlån, vil det typisk være i forbindelse med et boligkøb. Det kan både bruges som et lån til sommerhus eller et lån til ejerbolig eller lejlighed.

Et realkreditlån finansieres af et realkreditinstituttet. Rent praktisk sælger instituttet obligationer på markedet. Ved at sælge obligationerne får de pengene, som du skal låne til en bolig.

Kursen på obligationerne, der sælges, har stor betydning for et realkreditlån.

Kursen afhænger af forholdet mellem markedsrenten og den pålydende rente på obligationen. Hvis du optager et realkreditlån, hvor den pålydende rente er under markedsrenten, vil det give et kurstab.

Med et kontantlån bliver kurstabet omregnet til en renteudgift. På den måde kan du trække kurstabet fra i skat, da det vil være en del af renten. Det betyder dog også, at du skal betale skat af en eventuel kursgevinst ved indfrielse af lånet eller opsigelse af kontantlånet.

Et kontantlån vil typisk være et fastforrentet lån. Det kan dog også optages med variabel rente. Der er ikke mulighed for afdragsfrihed med et kontantlån.

Forskellen på obligationslån og kontantlån

Obligationslån og kontantlån er to forskellige lånetyper inden for realkreditlån.

Den centrale forskel ligger i finansieringen af lånets kurstab. Med et obligationslån bliver kurstabet lagt i lånets hovedstol. Det gør, at lånebeløbet forhøjes. Forestil dig at du skal låne 1.000.000 kroner. Kurstabet på obligationerne er 2%. Så skal du faktisk låne 1.020.000 kroner for at få det ønskede beløb udbetalt.  

Som nævnt bliver kurstabet i et kontantlån i stedet til en fradragsberettiget rente, som du betaler over lånets løbetid.

Imellem et fastforrentet obligationslån og et fastforrentet kontantlån, vil kontantlånet derfor være billigst samlet set. Det vil det, da et eventuelt kurstab kan trækkes fra i skat. Til gengæld kan du risikere at betale skat af en eventuel kursgevinst, hvilket du ikke skal med et obligationslån.

Derudover har du mulighed for at etablere et obligationslån med afdragsfrihed, hvis du ønsker det.

 

Kontantlån som privatlån

Et kontantlån kan også omtales som et privatlån. Det har ikke noget at gøre med realkreditlån, som er beskrevet ovenfor. Her dækker et kontantlån i stedet over et lån, som bliver udbetalt kontant til din NemKonto.

Eksempelvis kan du via Lendo optage et lån, hvor hele lånebeløbet bliver udbetalt til din NemKonto. Herefter kan du bruge pengene på det, du står og mangler. Du bør dog altid have et formål med et kontantlån. Lånet skal betales tilbage til banken. Det er omkostningsfuldt i form af renter og etablering.  

Med sådan en form for kontantlån, vil pengene typisk være på din konto i løbet af meget kort tid. Det er derfor særligt anvendeligt til uforudsete udgifter. Det kan være en vaskemaskine, der er gået i stykker eller en smadret mobil. Du kan også vælge at renovere med et byggelån eller optage et ferielån, hvis det er det, du vil. Det bestemmer du nemlig helt selv.

 

Find det billigste kontantlån

Sammenlign lån for at finde det billigste kontantlån. Når du sammenligner banker og deres tilbud for lån, giver du dig selv større chance for at få det billigste. Men hvad er egentlig et billigt kontantlån? Her kan du bruge lånets ÅOP som en indikator. For at få det billigste kontantlån kan du med fordel kigge på lånenes ÅOP eller den samlede tilbagebetaling. I begge dele er alle omkostninger forbundet med lånet inkluderet. Det er nemlig ikke kun renten, der afgør hvorvidt et kontantlån er billigt.

Vi er her for at hjælpe dig med at undersøge markedet for kontantlån. På den måde behøver du ikke selv at kontakte hver en bank i jagten på lånetilbud. Med en sammenligningstjeneste som vores, slipper du for bøvlet. Vi indhenter flere personlige lånetilbud til dig. Det gør vi ved at videresende din låneansøgning til flere banker og låneudbydere. De vil foretage en kreditvurdering af din privatøkonomi for at tilrettelægge lån, der passer til dig og din økonomi.

Samtidig er du med til at øge konkurrencen blandt bankerne. Når du sammenligner lån, er bankerne i højere grad presset til at skulle tilbyde dig et lån med bedre vilkår. Ellers ved de, at du vælger konkurrenterne.

 

Kontantlån i et samlelån

Spar penge uden det store besvær med et samlelån. Hvis du har flere lån, hjælper vi dig med at samle dem til ét lån. Det kan sænke din månedlige ydelse betydeligt, da du med et samlelån har én samlet rente og ÅOP. Samtidig giver det dig et bedre overblik over din gæld. I stedet for at skulle holde styr på flere lån, skal du kun holde styr på ét.

Når du udfylder din ansøgning om et samlelån i vores låneberegner, kan du samtidig vælge at optage et kontantlån. Vil du gerne samle dine lån? Men har samtidig brug for et kontantlån på 10.000 kroner? Det kan du ansøge om via Lendo. Så bliver kontantlånet blot lagt i samlelånet. Det har vi gjort nemt for dig i låneberegneren.

 

Ansøg om kontantlån

Det er nemt og hurtigt at ansøge om et kontantlån gennem Lendo. Du kan låne mellem 10.000 – 500.000 kroner til kontant udbetaling gennem vores sammenligningstjeneste. Det tager få minutter at udfylde vores låneberegner, som samtidig fungerer som din låneansøgning.

Vi sender den videre til de banker og låneudbydere, vi samarbejder med. Inden for blot ét døgn vil du modtage dine lånetilbud. Herefter kan du i ro og mag sammenligne dem. Så kan du få det bedste lån for dig. Hvis du har brug for hjælp til at udfylde ansøgningen, kan du ringe til vores kundeservice mellem kl. 9-16 i hverdagene, så vi kan hjælpe dig på jagten efter det bedste kontantlån.

Schibsted