Forside > Alt om lån > Lån uden sikkerhed

Lån uden sikkerhed

Hvad er et lån uden sikkerhed?

Et lån uden sikkerhed betyder, at du kan låne penge, uden at banken kræver, at du stiller sikkerhed for lånet, som en garanti for at lånet tilbagebetales. Det vil sige, at banken ikke kræver, at du pantsætter en ejendel for at blive godkendt til lånet. Lån med sikkerhed vil som regel være lån som privatlån, forbrugslån og nogle gange billån. Karakteristisk for denne lånetyper er, at lån uden sikkerhed ofte ikke er øremærket til et bestemt låneformål. Du kan altså selv bestemme, hvad du vil bruge lånet til.

Det at stille noget som sikkerhed betyder, at du stiller sikkerhed for dit nye lån i form af pant. Det vil sige, at hvis du ikke kan betale den månedlige ydelse, kan banken sælge det, du har stillet som sikkerhed eller pantsat.

Disse krav skal du kunne opfylde som låntager

Uanset om du er på udkig efter et forbrugslån, samlelån eller billån, er alle banker og låneudbydere forpligtet til at lave en kreditvurdering. Kreditvurderingen bliver lavet på baggrund af din individuelle privatøkonomi. Det er ofte her banken stiller en række krav, du skal kunne opfylde, inden du kan blive godkendt til et lån.

Bankerne laver deres kreditvurdering ud fra dine oplysninger fra SKAT. Dette er grunden til, at vi beder dig give bankerne adgang til dine skatteoplysninger i forbindelse med din ansøgning. Når du har givet adgang, indhenter bankerne automatisk dine oplysninger og kommer med et lånetilbud på baggrund af dine oplysninger. Afhængig af dine ønsker til lånet størrelse og løbetid, vil banken stille forskellige krav. Nedenfor har vi listet de mest normale krav, som banker og låneudbydere stiller til låntager.

 

Banker stiller ofte disse krav til låntager:

 • Du skal som minimum være 18 år, muligvis ældre for at kunne låne
 • Du må ikke være registreret som ”dårlig betaler” i RKI
 • Du skal have en fast indkomst
 • Du skal have en dansk folkeregisteradresse
 • Du skal have en dansk bankkonto
 • Du skal have MitID og/eller NemID

 

Hvornår kræver banken dokumentation?

Alle banker kræver dokumentation for dine oplysninger, når du skal låne penge. De fleste banker vil hente dokumentationen fra dine skatteoplysninger.

 

Hvor kan du optage billige lån uden sikkerhed?

Priser, renter og vilkår for et lån uden sikkerhed kan variere meget fra bank til bank. Vil du gerne have det billigste lån uden sikkerhed, kan det være en fordel at sammenligne lån fra flere låneudbydere. Med flere tilbud fra forskellige banker kan du sammenligne tilbuddene og finde det lån, som matcher dine ønsker og behov bedst.

Når du leder efter et billigt lån uden sikkerhed, kan du med fordel sammenligne dem på deres ÅOP, som står for Årlige Omkostning i Procent. Dette tal er en procentsats, som inkluderer alle omkostninger, der er i forbindelse med dit lån. Den kan derfor være en god indikator for, hvilket lån der er det bedste lån.

 

Hvad er et lån med sikkerhed?

Modsat lån uden sikkerhed har vi lån med sikkerhed. Disse lån vil ofte være boliglån, andelsboliglån og nogle billån, hvor du stiller din bolig eller bil som sikkerhed. Banken vil ofte kræve sikkerhed for lånet, hvis der er tale om et større lånebeløb, som f.eks. et boligkøb.

 

Fordele og ulemper ved at låne penge uden sikkerhed

En af de største fordele ved at lån penge uden sikkerhed er ofte, at denne type lån giver dig en større frihed og fleksibilitet sammenlignet med lån med sikkerhed. Da banken ikke tager pant i det, du køber i forbindelse med lånet, er du hverken bundet af banken eller af låneformålet. Du kan bruge pengene på lige præcis det, du ønsker.

Udover at være et fleksibelt lån, er der også nogle praktiske fordele ved at låne penge uden sikkerhed. Der er altså ikke et krav til, at du lægger en udbetaling, som ved større lån.

Den største ulempe  ved at låne uden sikkerhed er, at lånet typisk vil være dyrere i form af en højere rente. Banken ser en højere risiko ved at udbetale et lån, uden at de har sikkerhed eller pant for lånet. Denne risiko gør, at prisen for at låne bliver højere.

 

Sådan ansøger du om låne uden sikkerhed

Der er flere måder, hvorpå du kan ansøge om et lån uden sikkerhed. I dag findes der en lang række sammenligningstjenester som Lendo, hvor du blot udfylder én låneansøgning. På den måde kan du hurtigt få indsigt og overblik over dine lånemuligheder.

Hos Lendo har vi gjort det nemt for dig at ansøge om lån uden sikkerhed.

 1. Først og fremmest skal du blot udfylde en låneansøgning med de korrekte oplysninger. Herefter indhenter vi tilbud fra flere forskellige banker og låneudbydere på baggrund af de oplysninger du har indtastet og dine skatteoplysninger.
 2. Herefter samler vi dine lånetilbud, så du kan sammenligne dem. Når du skal sammenligne lånene, er det en god ide at kigge på lånets løbetid, rente, månedlige ydelse og ÅOP. Disse tal vil ofte være forskellige fra tilbud til tilbud.
 3. Når du har besluttet dig for, hvilket lån der bedst matcher dine ønsker, skriver du under på låneaftalen. Du vil ofte se pengene på din konto indenfor kort tid.

 

Gode råd til dig der ønsker at låne uden sikkerhed 

 • Sammenlign lån fra flere låneudbydere. Der kan være stor forskel på prisen, renten og lånevilkår for et lån med sikkerhed. Derfor er det altid en god ide at sammenligne lån fra flere låneudbydere. Ved at sammenligne lån med samme lånebeløb har du mulighed for at vælge det lån, der matcher dine ønsker og behov bedst muligt.
 • Husk at opdatere dit budget. Hvis du ønsker at optage et lån uden sikkerhed, kan det være en god ide at opdatere dit budget. Et godt budget indeholder alle dine indtægter og udgifter, og kan give dig et overblik over, hvor meget luft du har i din økonomi. Hvis du husker at opdatere dit budget løbende, kan du nemmere træffe den rigtige beslutning, når det kommer til lån.
 • Saml din gæld i ét lån. Vi oplever, at en lang række af vores kunder betaler høje omkostninger, da de har spredt deres gæld ud på mange små lån. Det betyder, at du betaler høje låneomkostninger for hvert enkelt lån. Du kan spare penge på dine eksisterende lån, hvis du f.eks. samler dine små lån i ét enkelt lån, også kaldet samlelån. F.eks. sparede Ole over 350.000 kr. på hans låneomkostninger, da han takkede “ja”, til et af de tilbud som Lendo havde indhentet til ham. Du kan læse hele Oles historie om vejen til det perfekte samlelån.
Schibsted