Et P2P lån er relevant for dig, der har svært ved at få bevilget et lån fra banken eller andre traditionelle låneudbydere. P2P lån bliver særligt anvendt til projekter og start-ups, og det bliver derfor af mange set som en form for crowdlending. Det er dog også muligt at optage et P2P lån for dig, der blot har brug for at låne penge til dig selv og eget forbrug.

 

Hvad er et peer-to-peer lån?

Et P2P lån er et lån mellem privatpersoner. Du kan som privatperson vælge at låne dine penge ud. På samme måde kan du som privatperson vælge at låne penge af andre privatpersoner. Man kan derfor sige, at P2P lån er verdens ældste måde at låne og udlåne penge på. Vi mennesker har nemlig altid lånt penge af og til hinanden.  

Konceptet omkring P2P lån per definition er dog ikke det samme som at låne penge af eller til ens familie og venner. I et P2P lån vil långiveren [person der låner penge ud] blive set som en investor. Som långiver investerer du i at tjene penge på at låne penge ud til en anden. Du investerer dermed i en andens projekt eller økonomi. Som låntager skal du overbevise andre, enten med et forretningsidé eller en god privatøkonomi, om, at de kan tjene penge på at udlåne penge til dig.

Et P2P lån vil bestå af en låneaftale, som er i overensstemmelse mellem låntager og långiver. Sammen aftaler I lånets rente og vilkår – husk at du også har mulighed for at få rentefradrag ved et P2P lån. 

I praksis adskiller et P2P lån sig derfor ikke fra at låne penge hos en bank. Både i banken og ved et P2P lån skal I komme til enighed for lånets vilkår. Den helt centrale forskel ligger i, at du kan optage et P2P lån uden en kreditvurdering. De fleste platforme for P2P lån vil dog køre en kreditvurdering, da det er de færreste, der vil investere i en dårlig økonomi. Hvis du derimod gerne vil låne penge til en forretningsidé eller et projekt, men banken ikke vil bevilge dig lånet, kan du overbevise en P2P långiver om, at det er fordelagtigt at låne penge til dig og dit projekt.

 

Processen for et peer-to-peer lån

Leder du efter et P2P lån? Der findes mange online platforme, som formidler P2P lån, hvor du kan optage et lån online. Rent praktisk vil det sige, at platformen anvendes til at matche långivere med låntagere. I et international perspektiv er der mange platforme, som har haft stor succes i andre lande. Det er derfor, vi i dag oplever, at flere og flere platforme er ved at etablere sig i Danmark.

Det har gjort det nemmere at finde andre, som vil låne én penge. Det gør det samtidig nemmere at forhandle og blive enige om lånevilkår gennem anerkendte platforme. Vi vil derfor anbefale dig at finde et P2P lån gennem en online platform. Vær dog opmærksom på, at det er en platform, som er til at stole på. Undersøg den før du låner penge gennem den.

På en sådan platform vil processen være, at du starter med at ansøge om det lånebeløb, du ønsker at låne samt udfylder, hvad pengene skal bruges på. Herefter foregår det som en auktion, hvor långiverne konkurrerer om at være din løsning til finansiering. Den långiver, der tilbyder det bedste lån til den laveste rente, vil ofte være den långiver, der bliver valgt. Som låntager vælger du selvfølgelig selv, hvilken långiver der kan tilbyde dig det bedste lån.

Processen for et P2P lån er derfor ikke meget anderledes end processen her hos Lendo. Her indtaster du også blot det lånebeløb, du ønsker at låne, hvorefter vi indhenter lånetilbud til dig. På samme måde får du mulighed for at sammenligne lån fra forskellige banker.

Alt afhængig af lånebeløbet kan et P2P lån godt blive finansieret af flere privatpersoner. Det behøves altså ikke kun være én person, der låner dig penge, men i stedet kan flere personer gå sammen om at låne dig penge.

 

Fordele og ulemper ved et peer-to-peer lån

Der er forskellige fordele og ulemper alt efter, om du er långiver eller låntager i P2P-lånet. Som långiver kan der eksempelvis være mange penge at tjene på at låne penge ud. Da denne side fokuserer på låntager i låneaftalen, vil vi her tale om fordele og ulemper ved at låne penge gennem et P2P lån.

Fordele ved et P2P lån:

  • Mulighed for lån uden kreditvurdering.
  • Du låner uden om banken, og der er derfor andre muligheder.
  • Konkurrencen mellem långiverne kan gøre lånet billigere.
  • Det kan bruges som crowdlending.

Ulemper ved et P2P lån:

  • Det er sværere at låne til forbrug – særligt hvis du har en dårlig privatøkonomi.
  • Et P2P lån kræver mere tid og arbejde at anskaffe sig.

Hvis banken ikke ser det samme potentiale i dit projekt eller behov for at låne penge, giver et P2P dig muligheden for alligevel at rejse lånebeløbet. Det kræver dog en del tid og kræfter at overtale andre om at investere i dig eller dit projekt. Vær også opmærksom på at et P2P lån også kan føre til en indkaldelse i RKI, hvis du ikke overholder aftalerne.

 

Peer-to-peer lån alternativer

Traditionelt set er vi vant til at optage lån gennem banker og andre finansielle selskaber. Det er dog ikke altid, at de kan tilbyde de bedste lån. Det er blandt andet derfor Lendo findes, og derfor at P2P lån stiger i popularitet. P2P lån kan derfor være et godt alternativ til en banklån. Samtidig findes der også andre alternativer til et P2P lån.

Leder du eksempelvis efter et lån til opstart af virksomhed eller et projekt, kan du i stedet ansøge om et erhvervslån. Hvis du leder efter et ganske almindeligt forbrugslån, kan du ansøge om et gennem Lendo. Det kan du også bruge i forretnings henseende, da et forbrugslån er et lån uden sikkerhed. Du kan derfor bruge pengene på lige netop det, du har brug for.

Hvis du har svært ved at blive godkendt til at låne penge, kan du også prøve at ansøge om et lån med medansøger.

Hos Lendo indhenter vi personlige lånetilbud til dig, der har brug for et lån. Ansøg her på siden og forvent svar inden for 24 timer. Det er gratis og uforpligtende at benytte vores tjeneste.