Afdelingen for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste udarbejder løbende rapporter omkring cybertruslen mod Danmark og forskellige sektorer i det danske erhvervsliv. Ifølge deres rapporter er truslen mod danske virksomheder og privatpersoner på et meget højt niveau. Hackerne arbejder meget hurtigt og professionelt, og intet tyder på, at truslen fra hackerne bliver mindre i den nærmeste fremtid.

Derfor mener vi, at det er relevant, både som privatperson og virksomhed, at rette sit fokus mod. I det følgende kan du læse lidt om, hvordan du identificere forsøg på online bedrageri, hvordan du undgår det, og hvordan du skal forholde dig, hvis uheldet er ude.

 

Hvad er online bedrageri?

I langt de fleste tilfælde af online bedrageri vil bedrageren forsøge at indhente dine fortrolige oplysninger, såsom login-id eller dine kort oplysninger. Forsøg på at indhente dine oplysninger sker ofte i form af emails, men det kan også ske over telefonen eller via dine sociale medier. Ofte vil bedrageren gerne have dig ind på en “ondsindet” hjemmeside, som de lokker med i form af links, de forsøger at få dig til at trykke på.

Vi anbefaler, at du aldrig klikker på et mistænkelig vedhæftet fil eller et mistænkeligt link uden at kende dens oprindelse og art. Det er nemlig disse typer filer og links, som kan føre til hjemmesider, der installerer malware uden din viden.

 

Hvordan identificerer man online bedrageri?

Svindelforsøg bliver mere og mere sofistikerede, men der er nogle advarsler, der bør fange din opmærksomhed:

  • Budskabet du modtager i emails, på sociale medier eller over telefonen skaber ofte en følelse af, at det haster, og der bruges presserende udtryk i forsøget på, at få dig til at foretage hurtige handlinger.
  • Domænenavnet er ofte stavet forkert eller indeholder fejl.
  • Beskeden du modtager er dårligt skrevet og indeholder fejl.
  • Beskeden indeholder links, der omdirigerer dig til en hjemmeside, du ikke kender.

Hvis du modtager mistænkelige emails med Lendo som afsender, skal du sikre dig, at hjemmesiden er en Lendo-hjemmeside. Lendo benytter HTTPS på alle sites, som indikerer at webstedet er sikkert.

 

Hvad gør du, hvis du mistænker online bedrageri?

Hos Lendo anbefaler vi, at du straks sletter enhver mistænkelig email. Hvis du har mistanke om, at skaden allerede er sket, bør du ændre dine adgangskoder med det samme. Indtast altid kun brugernavn og adgangskoder på betroede websteder, som du kender og er tryg ved.

Husk, at Lendo aldrig vil:

  • bede dig oplyse kontooplysninger eller login via emails.
  • bede dig om personlige oplysninger over telefonen, før du har indificeret dig korrekt.
  • omdirigere dig til en ikke-pålidelig hjemmeside.

Vi står desuden til rådighed for at hjælpe dig med at sikre dine oplysninger.

 

Tre ting du selv kan gøre for at undgå online fraud

De seneste år er vi danskere blevet mere og mere digitale, og vi færdes i langt højere grad på nettet. Vi har nedenfor samlet tre gode råd, som du selv kan være opmærksom på for at undgå online fraud.

Råd 1: Slå to-trins-login til og lav dit kodeord længere

Når du slår to-trins-login til, betyder det, at du skal igennem flere trin for at logge ind. Først skal du logge ind, som du plejer med din adgangskode, og dernæst skal du “godkende” dit login via en app på din telefon. Nogle to-trins-login indebærer at du får en login-kode på SMS. Med to-trins-login undgår du, at fremmede logger ind, uden du får en notifikation på din app eller en SMS på din telefon.

Råd 2: Del aldrig dine NemID/MitID oplysninger med andre

Du må aldrig dele dine NemID/MitID oplysninger med fremmede. NemID/MitID bruges til at logge ind på eksempelvis SKAT eller din bank. Du skal heller ikke tage et billede af dit NemID/MitID, da det på den måde er langt nemmere for hackere at få fat i dine oplysninger gennem din telefon f.eks. Husk også, at virksomheder eller myndigheder aldrig vil bede dig om at sende dine NemID/MitID oplysninger gennem f.eks. SMS eller mail – husk at være opmærksom på falske beskeder afsendt af hackere. Generelt er det en god idé, kun at reagere på sikre beskeder, og være opmærksom på, hvilke oplysninger du deler med andre.

Råd 3: Opdater løbende programmer og apps

Mange programmer og apps bliver løbende opdateret, så de også er mere sikre at anvende. Dog kræver det, at du løbende opdaterer programmer på din computer og apps på din telefon, så du har den seneste opdatering.

 

Truslen fra hackere stiger

Truslen fra cyberkriminalitet er vokset støt, i takt med at vi er begyndt at begå os på digitale platforme i langt højere grad end tidligere. Angrebene kan have omfangsrige konsekvenser for virksomheder, som i værste tilfælde kan miste en masse omsætning, hvis de eksempelvis er tvunget til at lukke deres forretning ned, mens de får styr på angrebets omfang. Vi lever en stor del af vores liv på internettet, og netop derfor kan hackerne få adgang til en lang række personlige oplysninger, når de udfører cyber-angreb.

 

Lendo arbejder aktivt mod online bedrageri

Vores medarbejdere i kundeservice arbejder aktivt for at forhindre, at cyberhackere kan anvende vores digitale platform. Kundeservice holder øje med ansøgninger, som ser suspekte ud, og skulle det ske, at vi opdager mistænkelig adfærd, har vi en klar procedure: Vi blokerer for ansøgningen med det samme. Herefter forsøger vi at kontakte de personer, som har fået misbrugt deres identitet, så vi kan være behjælpelige med at få stoppet andre eventuelle ulovlige foretagender i deres navn.

Tak fordi du læste med – vi håber meget, at du er blevet klogere og har lært noget omkring, hvordan du på bedst mulig vis, kan beskytte dig selv mod online fraud.