Hvad er friværdi?

Friværdien er den forskel, der er på din restgæld, og det du allerede har betalt af til dit lån. Friværdien er altså penge, som du i princippet har, men ikke har til rådighed, fordi du har bundet dem i en ejendom. Friværdien har for mange været stigende de seneste år i takt med, at boligpriserne er steget. For mange kan det være svært at vurdere, hvordan de bedst muligt kan udnytte deres friværdi. Nogle vælger at låne penge i friværdien – det kan både være med henblik på at få finansiering til en renovering eksempelvis, men mange vælger også at låne penge til f.eks. at investere pengene. Boligforbedringer kan eksempelvis være et nyt tag, køkken, badeværelse eller energiforbedringer. Det kan for mange skabe mere glæde i hverdagen.

Eksempel: Du har købt hus til 4.000.000 kroner og har afdraget 400.000 kroner på gælden, så har du en friværdi på 400.000 kroner. Dog kan man ikke altid sige, at friværdien er forskellen mellem restgæld, og det beløb man allerede har ansøgt om, eftersom boligpriserne hele tiden ændrer sig. Friværdi er altså ikke et statisk beløb, men netop et beløb som kan ændre sig, alt efter hvor meget ens bolig er værd på et givent tidspunkt.

 

Sådan finder ud af, hvor meget friværdi du har

Når du skal finde ud af, hvor meget du har i friværdi, bør du henvende dig til din bank. Din bankrådgiver kan oftest hjælpe dig med at finde ud af, hvor stor din gæld er, og hvilken værdi din nuværende bolig har.

 

Lån i friværdi

Hvis du ønsker at låne penge i din friværdi, bør du kontakte din bank. Din friværdi skal have en vis størrelse for, at du kan låne i den. Som udgangspunkt kan du låne op til 80 % af din boligs værdi som realkreditlån. Der er nogle omkostninger forbundet med at stifte et lån, og netop derfor er der mange banker, som anbefaler, at man mindst skal låne 100.000 kroner for, at det kan betale sig. Hvis du ikke ønsker at låne 100.000 kroner, kan det oftest betale sig at vælge en anden type af lån. Det kan eksempelvis være et forbrugslån eller privatlån.

Når du ansøger om at låne penge i din friværdi, kigger banken altid på, om du er i stand til at betale af på lånet. Du skal nemlig også afdrage på det nye lån. Banken foretager altså en samlet kreditvurdering, som ligger til grund for, om de vil lade dig låne penge i din friværdi. Her kigger de blandt andet på, om man har anden gæld, hvor stor din indkomst er, samt hvilke lånevilkår du ønsker. At du har en høj friværdi er ikke nødvendigvis lig med, at du kan låne penge i den, da banken foretager en samlet kreditvurdering af din økonomi.

Hvis du ønsker at låne penge i din friværdi, vil det ofte være sådan, at du skal tilbagebetale lånet på de samme vilkår som dit oprindelige boliglån. Hvis du har plads til det i din økonomi, er det en god ide at overveje muligheden for at tilbagebetale lånet før tid. På den måde kan du på den lange bane spare penge på renter. Ofte vil din bankrådgiver også rådgive dig i forhold til, hvad der giver bedst mening for dig og din økonomi.

 

Sammenlign lånetilbud og vælg det bedste

Skal du låne penge i din boligs friværdi? eller overvejer du at omlægge dit lån og få mere luft i budgettet? Via Lendos samarbejdspartner, Mybanker, kan du indhent tilbud på boliglån og realkreditlån fra flere forskellige banker. På den måde er du sikret at finde det bedste boliglån, der matcher dine ønsker og behov.