Forside > Hvordan kommer jeg i gang med en børneopsparing?

Hvordan kommer jeg i gang med en børneopsparing?

Hvordan kommer jeg i gang med børneopsparingen?

Børneopsparingen kan startes op, når barnet er mellem 0-14 år og blive udbetalt fra barnet er 14-21 år. Dog skal du være opmærksom på, at kontoen skal være bundet i mindst 7 år.

Derfor er det en god idé at oprette kontoen, mens barnet er så ung som muligt. På den måde har kontoen også flere år til at vokse.

Det er dig som forælder, der beslutter, hvor lang tid kontoen skal være bundet inden for rammen på de 7 år, men vælger du at få udbetalt pengene tidligt, f.eks. Når dit barn er 14 år gammel, så når opsparingen selvfølgelig ikke at vokse til sit potentielle niveau.

Det er derfor også vigtigt, at du tænker over, om børneopsparingen skal bruges til noget særligt, f.eks. Investering i bolig på længere sigt, eller som en hjælp til mindre projekter i løbet af barnets ungdom.

Helt praktisk kan der indsættes 6.000 kr. om året eller 72.000 kr. i alt på kontoen, og der kan kun oprettes én børneopsparingskonto pr. barn. Er man alligevel kommet til at oprette to konti, er kun den ene skattefri. Det er nemlig sådan, at en af fordelene ved børneopsparingen er, at både renter og afkast på opsparingen er skattefrie i opsparingsperioden modsat en normal opsparing.

Der er mange, der henviser til børneopsparingen som en bedsteforældre opsparing, fordi det ofte er bedsteforældrene, sammen med forældrene, der bidrager til kontoen. I praksis er der dog ikke noget i vejen for, at også venner og bekendte bidrager til børneopsparingen.

Opsparingen kan være en stor hjælp for barnet – eller barnebarnet – når han eller hun skal flytte hjemmefra, ud at rejse, tage kørekort eller andet. Selve oprettelsen af kontoen er som regel gratis eller har lave omkostninger.

 

Hvorfor er en børneopsparing en god ide?

En af fordelene ved en børneopsparing er, at den er let at oprette, og forskellige familiemedlemmer eller nære venner og bekendte kan indsætte et lille beløb som en gave som barnet får gavn af senere i livet.

Der er mulighed for at lade pengene stå på en børneopsparing eller investere børneopsparingen helt eller delvist. På den måde er der mulighed for at gøre opsparingen endnu større, selvom der selvfølgelig altid er en risiko ved at investere. Men lige meget hvordan man vælger at håndtere pengene, er det en fordel, at renten og afkastet er skattefrit.

Det at lave en børneopsparing til sit barn eller barnebarn kan også handle om mere end at lave en god grobund for barnets økonomiske voksenliv. Man kan som nævnt vælge at investere pengene på kontoen helt eller delvist. Investerer du pengene, er der er også større chance for at få et højere afkast, men samtidig er der også større risiko for at miste penge.

Vælger man at inddrage sit barn i denne overvejelse, kan det at have en børneopsparing nemlig være en måde, hvorpå man lærer sit barn, fra en tidlig alder, hvad økonomisk ansvarlighed går ud på. Det er en god måde at vise i praksis, hvor meget ens penge vokser eller hvorfor de ikke gør. En børneopsparing kan være en solid start på livet for mange unge voksne, fx til et kørekort, et lån til indskud eller uddannelse. Renter og afkast er oftest skattefrie på en børneopsparing.

 

Hvordan er reglerne for børneopsparing på markedet?

Man kan max sætte 72.000 kr. ind på børneopsparingen i alt, men med renters rente effekten i op til 21 år, kan børneopsparingen blive til et ganske pænt beløb i sidste ende.Tidligere kunne man max sætte 36.000 kr. ind på børneopsparingen i alt. I 2022 kan der maksimalt puttes 72.000 kr. ind på en børneopsparing, hvilket er dobbelt så meget som det tidligere loft.

Renter og afkast er skattefri på børneopsparinger, og man må kun have en børneopsparing pr. barn. Ligesom med andre bank produkter er der dog forskel på, hvor meget man får ud af sin børneopsparing afhængig af hvilken bank man har opsparingen i. Det er nemlig meget forskelligt, hvor høje renter bankerne giver på traditionelle børneopsparinger. Derfor anbefaler vi, at man kigger på de forskellige muligheder, der er.

 

Har du styr på din egen opsparing og økonomi?

Selvom en børneopsparing er en god ide, er det lige så vigtigt at have styr på din egen opsparingskonto. Du kan spare op på mange forskellige måder, og mange mennesker er begyndt at se muligheder i at spare op via investering. Alternativt kan du starte med, at afsætte et beløb til din opsparing hver måned, som du ved, du kan undvære i dit månedlige rådighedsbeløb. Ofte kan man oprette en opsparingskonto, som er låst, således at du ikke kan hæve penge fra den uden det koster et gebyr.

Det er vigtigt, at du har styr på din økonomi, hvis du vil have mulighed for at sætte penge ind på dit barn børneopsparing. Det kan til tider være svært at finde hoved og hale i ens økonomi. Derfor kan det være en fordel at få hjælp udefra. Det kan f.eks. være uvildig økonomisk rådgivning. Har du mange lån kan du med fordel benytte en afbetalingsstrategi, såsom et samlelån. Dermed har du styr på din økonomi og har råderum til at kunne sætte penge ind på børneopsparingen.