Er fast rente ultimativt bedre end variabel rente?

Nye tal fra Finans Danmark viser, at flere boligkøbere vælger fastforrentede lån frem for lån med variabel rente. Den lave rente, der lige nu kan opnås ved fast rente, kan være en af hovedårsagerne, mener en ekspert, men usikkerheden, som Covid-19 skaber, kan også være en medvirkende faktor. 

Flere boligkøbere går i banken og skriver under på fastforrentede lån, når de skal investere i en bolig, viser nye tal fra Finans Danmark. Det er blevet attraktivt at optage et fastforrentet lån, og der ligger gode årsager bag trenden. Spørgsmålet er, om fast rente er den bedste løsning, som tingene ser ud lige nu.

Variabel rente på boliglån har i mange år vundet frem på at være fordelagtig, når det kommer til renteniveauet, fordi den, på trods af usikkerheden, kan være til fordel for låntager. Den variable rentes æra har mødt udfordringer, fordi den faste rente nu er helt nede på 0,5%. Boligkøbere har altså fået øjnene op for lav, fast rente og hurtig afvikling, hvilket også er faktorer, der taler stærkt for, at den faste rente bestemt har fordele. 

Variabel rente sendt til tælling  

Variabel rente er blevet overhalet af fast rente. Ifølge CEO hos Lendo, Johan Malmsten, er vores nuværende situation med Covid-19 også en faktor, der stiller danskerne i en anderledes situation: 

“Mange oplever usikkerhed i hverdagen på grund af den pandemi, vi på alle mulige måder forsøger at navigere i. Virksomhederne lukker, og vi mister jobs, og det kan skabe en frygt for fremtiden. Det kan have betydning for, hvad vi vælger, når vi skal træffe de større beslutninger i tilværelsen. Et fastforrentet lån kan for nogle betyde en større ro, og det kan mange af os have brug for midt i den her tumult,”, siger Johan Malmsten. 

På baggrund af at den variable rente påvirkes af markedsrenten, kan der naturligvis være udsving, som både er til låntagers fordel og ulempe. Man kan diskutere, om situationen med Covid-19 kan medføre, at flere efterspørger kredit på baggrund af ændrede privat- og erhvervsøkonomiske forhold. Er det tilfældet, vil en variabel rente ikke blive påvirket til låntagers fordel. 

Intet er sikkert 

Hos Lendo oplever vi, at flere låner penge, når de har penge. Det vil sige, at når vores kunder har fået penge tilbage i skat, lige har fået løn eller noget helt tredje, som giver dem flere penge på kontoen, er der flere, der vil undersøge, hvor lav en rente de kan opnå. 

Hvis det er en generel tendens, at der lånes penge, når der er penge på kontoen, kan det være, at vi generelt passer mere på i denne tid, hvor vi står over for en større usikkerhed end førhen. Det kan betyde, at der vil være stor sandsynlighed for, at den variable rente ikke stiger.

“Passer vi bedre på vores penge og forsøger at spare op i fremtiden, vil efterspørgslen på kredit falde, og det er kun godt i forhold til den variable rente. Det er aldrig til at sige, hvad der sker i løbet af de typisk 30 år, man har sit boliglån i, hvis man vælger variabel rente. Der er dog ikke noget, der viser, at variabel rente direkte har mistet sine fordele, blot fordi den lige nu er blevet overhalet indenom af den faste rente,” uddyber Johan Malmsten.

Lad os ikke glemme, hvad variabel rente kan. Variabel rente er et sats, som kan vise sig at være billigere end et fastforrentet lån. Det er dog ikke til at sige, hvordan det frie marked udvikler sig i fremtiden, og et fastforrentet lån kan skabe en tryghed i pandemien. 

Ofte stillede spørgsmål
  • Du skal være mindst 18 år gammel
  • Du skal have en årlig indkomst på mindst 60.000 kr.
  • Du må ikke være registreret i RKI/Debitor Registret (DBR)
  • Du skal have fast bopæl i Danmark

Kravene er fastsat af de banker og långivere vi samarbejder med, og det er dem, der vurderer, hvilke kunder der kan få lån.

De lånetilbud, du modtager, er foreløbige tilbud baseret på oplysninger indtastet i ansøgningen. Tilbuddet er først bindende, når banken har verificeret alle oplysninger.

VIGTIGT: Lendo kan ikke påvirke denne proces.

Ingen af vores långivere vil give tilbud til personer som er registreret i RKI eller Debitor Registret (DBR).

Gennem Lendo kan du ansøge om lån mellem 10.000 og 500.000 kr.

Långiverne forholder sig til din økonomiske situation og vurderer din evne til at tilbagebetale lånet i fremtiden. På den baggrund afgør den enkelte långiver, hvor meget du kan låne og til hvilken rente.

TIP: En tommelfingerregel er ikke at ansøge om lån, der overstiger 90% af din årsindkomst.

Hvis du har eksisterende lån eller afbetalinger med høje renter, så kan det betale sig at samle dine lån. Det nemmeste er at tage et nyt lån gennem Lendo og bruge hele eller en del af det udbetalte beløb til at indfri din eksisterende gæld.

Begynd med at angive det samlede beløb, du ønsker at låne, og vælg derefter at du vil samle/refinansiere lån. Du skal derefter oplyse, hvor stor en del af det samlede beløb, du ønsker at bruge til at løse eksisterende gæld (kan være hele eller en del af beløbet).

Ansøgning om lån gennem Lendo er helt gratis. Når du ansøger hos Lendo, vurderes du på samme måde, som hvis du havde henvendt dig direkte til långiveren. Der er ingen rentemarginal eller tillægsgebyrer – du er garanteret samme eller endda bedre lånevilkår, end hvis du henvender dig direkte til de banker og långivere, vi samarbejder med.

Efter du har valgt det tilbud, som passer dig, sender vi dig videre til den valgte långiver for at gennemføre de sidste trin i ansøgningsprocessen. Herefter bliver dit lån udbetalt af långiveren. Hvornår lånet udbetales afhænger af, hvilken bank du vælger, men normalt tager det 1-2 dage.

Du vælger selv tilbagebetalingstiden. Den kan variere fra 1 år til 12 år. For mindre lån kan det være mere rentabelt at have en kortere tilbagebetalingstid. Det samlede beløb til tilbagebetaling stiger ved længere tilbagebetalingstid.

Du kan til enhver tid indløse lånet eller betale ekstra penge tilbage.

Kontakt långiveren, og de vil hjælpe dig.

Lendo samarbejder med følgende långivere: AcceptLån (en del af Santander Consumer Bank), AL Finans, Basisbank, Diba Billån, Entercard, Express Bank (en del af BNP Paribas Group), Ikano Bank, Modus Finans (en del af Facit Bank), Fellow Finance, LånLet (en del af Basisbank), MiniFinans, Resurs Bank og Sparxpres (en del af Spar Nord).

Ja. Du kan ændre lånebeløbet eller andre detaljer i din ansøgning inden for 5 dage. Kontakt os på 70 5000 10, så hjælper vi dig.

Brug for hjælp? Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig
Ring til os 70 5000 10 hverdage 09:00-16:00 (torsdag 09:00-20:00)
Skriv til os kundeservice@lendo.dk Vi svarer hurtigst muligt – altid indenfor en hverdag