Forside > Alt om lån > Afbetaling – kan det betale sig?

Afbetaling – kan det betale sig?

Muligheden for at købe på afbetaling har eksisteret længe. Teknologiens udvikling har kun gjort afbetaling til en populær finansieringsløsning. Online afbetaling er blevet mere tilgængeligt. I dag kan du købe en computer på afbetaling, mobil på afbetaling, en rejse på afbetaling eller ligefrem en bil på afbetaling.

Mange butikker og forhandlere tilbyder i dag at dele betalingen op, så du undgår at skulle betale et større beløb på én gang. Nogle tilbyder det selv, mens andre bruger en udbyder for afbetalingsordninger. Det er vigtigt for dig som forbruger at vide dig sikker i, hvordan afbetalingen er struktureret. Køb på afbetaling kan være en smart løsning, hvis du eksempelvis har et lavt rådighedsbeløb, men for andre kan det bedre betale sig at spare penge op til købet.

Lendo hverken formidler eller udbyder køb på afbetaling. Vi kan i stedet hjælpe dig med at finansiere købet af en vare gennem et privatlån. Du kan ansøge om et lån fra 10.000 kroner. Det vil være et lån uden sikkerhed, så du kan bruge pengene på lige præcis det, du har brug for. Prøv vores låneberegner, hvis du vil undersøge dine lånemuligheder.

 

Hvad er afbetaling?

Afbetaling er en fleksibel måde at betale for en vare eller en ydelse på. Har du brug for nyt tøj, nye møbler, nyt elektronik eller andet, kan du betale for det over flere gange i stedet for at lægge hele beløbet på én gang.

Det kan være, at du står i en situation, hvor du ikke har mulighed for at betale det fulde beløb for et produkt. Her er det godt, at du kan vælge at finansiere købet med en afbetalingsordning. Så kan du splitte beløbet op i månedlige betalinger. Hvis du eksempelvis køber en vare for 5.000 kroner på afbetaling, kan du splitte beløbet op, så du i stedet skal betale 1.000 kroner over 5 måneder eller 1250 kroner over 4 måneder. Det kommer helt an på, hvordan du ønsker at afbetale beløbet.

De fleste butikker giver dig mulighed for at betale en del af prisen med det samme, så det kun er restbeløbet, du finansierer med afbetaling.

Det vil enten være butikken selv eller en udbyder af afbetalingsordninger, butikken samarbejder med, som vil betale prisen for varen. Derefter skylder du dem pengene. Et køb på afbetaling er derfor meget lig at købe på kredit og på det at optage et lån. Vær opmærksom på at der kan være renter eller gebyrer på nogle afbetalingsordninger.

Det kan du købe på afbetaling

Det er i dag meget almindeligt at forhandlere af, særligt, elektronik og møbler tilbyder køb på afbetaling. Du kan altså købe en mobil på afbetaling eller en computer på afbetaling, men du kan også købe tøj på afbetaling, og ligefrem en rejse på afbetaling eller en bil på afbetaling.

Flere hundrede danske butikker og forhandlere giver kunder mulighed for at udskyde betalingen. Det har mange takket ja til henover årene. Det at købe på afbetaling er dog ikke en ny ting. I dag købes der blot mere på afbetaling, end der har været gjort tidligere, da det er blevet mere tilgængeligt. Det er særligt i forbindelse med online køb på afbetaling.

 

Hvordan struktureres et køb på afbetaling?

Den måde, din afbetalingsordning bliver struktureret på, afhænger af udbyderen af afbetalingen. Nogle udbydere af afbetalingsordninger pålægger et gebyr eller en rente på afbetalingen, så du ender med at betale mere for varen. Andre lader butikken eller forhandleren om at betale, så du som forbruger kan have en gebyr- og rentefri afbetalingsordning. Her vil der kun blive pålagt gebyr på afbetalingen, hvis du overskrider betalingsdatoen.

Når du foretager et køb på afbetaling, er det praktisk talt det samme som at låne penge. Du låner varens pris, som du derefter tilbagebetaler i form af afdrag. Afbetaling fungerer ved, at betalingen bliver delt op i mindre stykker.

I stedet for at købe en cykel kontant for 15.000 kroner, kan du dele betalingen op hen over 10 måneder, så du betaler 1.500 kroner om måneden. Du undgår derved at skulle betale et stort beløb på én gang. Det giver dig mulighed for at købe præcis det, du har brug for, også selvom kontoen er tom.

Der findes altså forskellige afbetalingsordninger og måder at strukturere afbetalingen på. Det kan lade sig gøre at foretage et køb på afbetaling rentefrit. Altså skal du ikke betale noget ekstra for at finansiere købet gennem afbetaling.

Det afhænger dog af, hvor du køber varen og hvilke muligheder, der bliver stillet til rådighed der. Nogle steder vil der blive pålagt renter på beløbet, du skal afbetale på. Det gør, at købet bliver dyrere med afbetaling i forhold til, hvis du betaler det fulde beløb med det samme. Du skal derfor være opmærksom på varens kontantpris og varens samlede pris ved afbetaling.

 

Er afbetaling en god eller dårlig finansieringsløsning?

Det spørgsmål kan kun du svare på. Det afhænger nemlig af din privatøkonomi. Det er derfor vigtigt, at du har et overblik over din privatøkonomi, inden du foretager et køb på afbetaling. Hvis du ikke kan betale afdragene til den aftalte tid, kan det blive en dyr fornøjelse.

Fordele ved afbetaling

Afbetaling er en god finansieringsløsning, hvis du ikke har en opsparing eller en krone på lommen. Her kan afbetaling redde dig, hvis du lige har tabt din mobil eller har brug for en ny ovn i køkkenet. Afbetaling gør det muligt for dig, der ikke lige ligger inde med 5.000 kroner, du kan bruge, til at købe en vare eller en ydelse alligevel.

Flere udbydere af afbetalingsordninger tilbyder gebyr- og rentefri afbetaling. Det er særligt at finde, hvis det er første gang, du benytter afbetaling som finansiering. Selv hvis der er gebyrer eller renter involveret i afbetalingsordningen, bliver den samlede pris for varen alligevel ikke meget dyrere, end hvis du betale beløbet med det samme.

Husk altid at sætte dig grundigt ind i vilkårerne for afbetalingsordningen.

De fleste udbydere af afbetalingsordninger det nemt for dig at holde styr på dine betalinger. Du vil typisk kunne tilgå dem en hjemmeside eller en app. På den måde har du altid et overblik over dine betalinger.

Ulemper ved afbetaling

Der er mange fordele ved afbetaling, og det kan sagtens være den bedste finansieringsløsning for dig. Der findes dog også ulemper ved afbetaling som finansieringsløsning.

Ved nogle afbetalingsordninger vil varen være dyrere samlet set, hvis du køber den med afbetaling frem for hele beløbet med det samme. Det vil den, fordi renter eller gebyrer vil hæve den samlede pris. Når du tegner en afbetalingsordning, vil du blive præsenteret for den samlede pris. Hvis du synes, at varen stadig er prisen værd, kan du roligt foretage købet på afbetaling.

Inden du køber en vare på afbetaling, bør du vide dig sikker på, at du kan betale de månedlige afdrag. Hvis du ikke overholder betalingsfristen, kan det ende med at koste dig mange penge. Undersøg derfor om der er plads i dit budget til den månedlige betaling.

Kategorisk set er afbetaling det samme som at låne penge. I nogle henseender kan det fungere som et rentefrit lån, hvor du som forbruger ikke skal betale renter for at have en afbetalingsordning. Det vil være gratis, så længe du overholder betalingsfristerne.

Derudover skal du være opmærksom på, at det ligeledes er muligt at havne i Debitor Registret, hvis du ikke overholder din afbetalingsaftale.

 

Opsparing eller gratis afbetaling?

Det kan være en nødvendighed at finansiere en vare med afbetaling, hvis man ikke har mange penge, og der måske er opstået uforudsete udgifter. Det vil bare være ærgerligt, hvis du kun har mulighed for at finansiere købet med en afbetalingsordning, der koster renter eller gebyrer. Det vil nemlig gøre varen dyrere samlet set. Dette kan dog forhindres med en opsparing.

Hvis du sørger for at lægge penge til side, kan du finansiere dine køb samt uforudsete udgifter med kontant betaling af hele beløbet. Det kan ofte godt betale sig. Du undgår nemlig de ekstra omkostninger, der kan være, i forbindelse med din afbetalingsordning.

En opsparing er dog ikke nødvendigvis bedre end afbetaling, hvis der er tale om gratis afbetaling. Bliver der ikke oplagt gebyrer eller renter på afbetalingsordningen, vil det være gratis for dig som forbruger at dele betalingen op. Her vil en opsparing ikke være bedre, da du betaler det samme beløb, uanset om du betaler på afbetaling, eller om du betaler det fulde beløb med det samme.

 

Afbetaling er én lånetype

Inden du tegner en afbetalingsordning, er det vigtigt, at du er klar over, at afbetaling blot er én ud af mange lånetyper. Der findes derfor mange andre alternativer til afbetaling. Hvis du ikke har pengene lige nu, og det er et større beløb, du skal betale, kan du i stedet få et almindeligt forbrugslån. Det kan vi hjælpe dig med her hos Lendo.

Hvis uheldet er ude, eller du havner i en situation, hvor du skal foretage et større køb og gerne vil undgå afbetalingsordninger, er Lendo altid til rådighed for at hjælpe dig. Gennem Lendo kan du låne fra 10.000 kroner. Vi blander os ikke i, om du bruger dem på elektronik, møbler eller andet. Du kan også bruge det som et lån til sommerhus, hvis det er det, du drømmer om.

Hvis du har brug for et større lånebeløb, kan du gennem Lendo låne op til 500.000 kroner. Så kan du bruge det som et byggelån, hvis boligen har brug for en renovering. Du kan også bruge det som et bådlån, mc-lån eller ferielån. Det kommer helt an på dine behov.

Lån penge gennem Lendo og vær sikker på, at du optager det billigste lån på markedet. Vi indhenter flere personlige lånetilbud til dig, og viser dig dem i en overskuelig oversigt, hvor du kan sammenligne ud fra rente, ÅOP og andre lånevilkår. Så kan du vælge det bedste lån med ro i maven.

Har du lån i forvejen, som du gerne vil gøre billigere, kan du via Lendo ansøge om et samlelån. Det kan give dig store månedlige besparelser.

Schibsted