Hvad er beskæftigelsesfradrag?

Et beskæftigelsesfradrag forklares bedst ved, at det er indkomst som du ikke skal betale skat af. Beskæftigelsesfradraget beregnes automatisk af skattestyrelsen, ud fra din forventede indkomst. Det betyder at du enten kan få for meget eller for lidt i beskæftigelsesfradrag, alt efter om du har tastet et for lavt eller for højt beløb ind i AM-indkomst i din forskudsopgørelse. Fradraget er på 10,65 % og kan højst være på 41.600 kr. i år 2022. Alle, som har am-bidragspligtig løn eller overskud af virksomhed, får automatisk et beskæftigelsesfradrag. Minimumsindkomsten for at få fuldt fradrag ligger på 383.018 kr. i år 2022. Fradraget bliver beregnet ud fra din årlige indkomst før AM-bidraget fratrækkes, og fradraget varierer derfor alt afhængig af størrelsen på din indtægt. Fradraget reguleres hvert år.

Hvis du har en indkomst som du betaler arbejdsmarkedsbidrag af, er du berettiget til beskæftigelsesfradrag. Udover din almindelige løn, findes der en række andre indkomstkilder som berettiger til fradraget. Du kan se en liste over indtægtskilder, som berettiger til fradraget her:

  • Udbetaling af løntilskud
  • Udbetaling af feriepenge eller ferietillæg
  • Udbetaling af bonus eller gratialer fra dit arbejde
  • Personalegoder såsom kost, logi, telefon og firmabil
  • Indtægt fra udlandet
  • Honorar for bestyrelsesarbejde

 

Hvem kan få beskæftigelsesfradrag?

Alle danskere, som er i beskæftigelse og betaler AM-bidrag kan automatisk få beskæftigelsesfradrag. Hvis du er selvstændig og har din egen virksomhed, får du beskæftigelsesfradrag for overskuddet i din virksomhed. Det betyder altså, at det er alle danske statsborgere, som er på arbejdsmarkedet, der er berettiget til beskæftigelsesfradrag. Man kan altså ikke få beskæftigelsesfradrag, hvis man eksempelvis modtager sociale ydelser i form af pension eller SU. Det samme gælder, hvis du modtager dagpenge. Dog er man fortsat berettiget til personfradrag, såfremt du modtager dagpenge. Det samme gælder SU og pension.

 

Beskæftigelsesfradraget varierer fra person til person alt efter indkomst

Beskæftigelsesfradraget beregnes på baggrund af dine indkomstoplysninger og bliver automatisk indberettet til Skattestyrelsen og du skal derfor ikke selv indberette det i din årsopgørelse.

Beskæftigelsesfradraget beregnes individuelt alt efter hvor meget man tjener og varierer derfor fra person til person. Hvis du eksempelvis er enlig forsørger, har du ret til et ekstra beskæftigelsesfradrag, såfremt du er i beskæftigelse. Beskæftigelsesfradraget bliver beregnet på helt samme grundlag som ellers. Hvis du bliver enlig forsørger, får SKAT automatisk besked fra Udbetaling Danmark, og du behøver derfor ikke at gøre noget aktivt selv for at gøre opmærksom på det. Det ekstra beskæftigelsesfradrag udgør 6,25 % og maksimalt 23.700 kr. om året.

 

Ansøg og sammenlign lån

Er du på udkig efter at låne penge, men er i tvivl om hvilken bank du skal henvende dig til? Hos Lendo kan du ansøge om lån og samlelån, og med blot én ansøgning modtage tilbud fra flere banker. Det er helt gratis og uforpligtende at anvende vores tjeneste til at ansøge om lån. Såfremt du har brug for hjælp til at lave en låneansøgning, skal du være meget velkommen til at kontakte vores kundeservice, som sidder klar alle hverdage til at hjælpe. Vores dygtige kunderådgivere kan både hjælpe dig med at lave en låneansøgning og besvare generelle spørgsmål. Rigtig god fornøjelse!