Hvad er en rente?

En rente er en pris, du betaler for at låne penge. Renten er en procentdel af lånets sum, som du skal betale udover at betale selve lånet tilbage. Du kan dog få lidt af den tilbage med et rentefradrag.

Renten bliver beregnet i procentdele af beløbet på lånet pr. år. Selve rentesatsen er tallet for renten. Det vil sige, at hvis du tager et lån på 150.000 med en rente på 7,55%, er rentesatsen 7,55%.

Her hos Lendo formidler vi lån med en rente mellem 2,95-20,99%. Det spænd kalder man et rentespænd.

Der findes to forskellige typer af renter. Når vi taler om renter, kan vi derfor både tale om fast rente og variabel rente:

Fast rente: En fast rente er en rente, der ikke ændrer sig i løbet af tilbagebetalingsperioden på lånet. Vælger du et lån med en fast rente, vil lånet kaldes et fastforrentet lån. Den faste rente er typisk lidt højere end den variable rente. Dog er der ingen dårlige overraskelser med et fastforrentet lån. Du vil altid være forberedt på, hvor meget du skal betale af hver måned.

Variabel rente: En variabel rente ændrer sig i takt med, at markedsrenten udvikler sig. Et lån med en variabel rente kaldes et tilpasningslån, fordi lånet tilpasser sig markedsrenten.  Renten kan ændre sig helt ned til hver tredje måned og helt op til hvert 10. år. Det vil sige, at du ikke kan forudse, hvordan tilbagebetalingen på dit lån bliver – dog er et tilpasningslån typisk billiger end et fastforrentet lån.

Hvis du ikke har noget imod at renten kan bevæge sig lidt op og ned, skal du vælge variabel rente. Det vil generelt være billigere, men det er også et mere usikkert grundlag at tage et lån på. Hvis du gerne vil vide dig sikker på, hvad du skal betale til lånet, vil vi anbefale dig at vælge en fast rente. På den måde er der ingen dumme overraskelser.

Hvad er en markedsrente, sidder du måske og tænker? En markedsrente er en rente, der lægges fast ud fra udbuddet og efterspørgslen på kredit. Hvis mange vil have kredit, kan bankerne sætte renten højere, end hvis der ikke er nogen, der vil have kredit. Det vil sige, at renten hele tiden bliver tilpasset det, forbrugerne vil have. Markedsrenten bliver altså sat ud fra det frie marked og er ikke noget, der bliver fastsat af staten eller andre institutioner.

 

Hvad er en effektiv rente?

Den effektive rente siger samlet set noget om lånets reelle rente og renters rente på lånet.

Renters rente er de renter, der med tiden ryger oven i lånet – renter som du betaler af dine renter. Det kan være, at banken gør brug af årlig eller månedlig rentetilskrivning udover den faktiske rente på lånet.

Effektiv rente kan altså sige mere om lånet end den faktiske rente – som også bliver kaldt den nominelle rente. Men hvis du virkelig skal vide dig sikker på, at du har den helt faktiske pris for det lån, du vil tage, skal du kigge på lånets ÅOP. Lånets ÅOP medregner eventuelle gebyrer og honorarer, der skal betales til banken for at låne pengene. Det lån med lavest ÅOP er altså det billigste lån – ud fra den forudsætning, at du sammenligner lån med samme løbetid og lånebeløb.

 

Hvorfor er der renter på lån?

Når en bank låner dig penge, kan banken ikke være 100% sikker på, at du betaler lånet tilbage. Det er naturligvis en selvfølge, at du betaler dit lån tilbage, men det er desværre ikke alle, der gør det. Bankerne kan derfor ikke låne dig pengene gratis. Hvis de låner penge ud gratis, vil de penge, de ikke får tilbagebetale gå tabt, og de vil derfor miste penge hen ad vejen.

Bankerne skal også tjene penge ligesom enhver anden virksomhed. Heldigvis er bankerne i konkurrence med hinanden, hvilket betyder, at de er nødt til at matche hinanden i forhold til, hvor højt de sætter renten på deres forskellige lånetyper.

Det er vigtigt at lægge mærke til, hvad renten er på lånet. Det er nemlig det, du betaler for at have lånet, og det kan have store konsekvenser, hvis du havner i en situation, hvor du ikke kan overholde den månedlige ydelse, der er inklusiv renterne. Her kan du dog anmode om henstand, så det ikke får unødvendigt store konsekvenser.

 

Hvordan får du en lav rente?

Banker kan udbyde lån med lav rente til dig, hvis de vurderer at chancen for, at du betaler tilbage, er stor. Det betyder, at de vil synes, der er en lavere risiko ved at låne dig penge. Jo lavere risiko, desto lavere rente. Der er muligvis andre årsager til lav rente hos de forskellige banker.

Man kan godt arbejde sig til en lavere rente, men intet kan siges med sikkerhed. Der er ingen direkte opskrift på det, men du kan stille dig stærkere over for bankerne, hvis du skaber dig en bedre økonomi, inden du vil optage et lån. Du tænker måske: “Men jeg vil jo netop låne, fordi min økonomi ikke er i top.” Det kan naturligvis være én af årsagerne til at tage et lån.

Dog vil vi altid anbefale, at du føler, at du har et stærkt økonomisk fundament for at tage det lån, du vil tage. Selvom banken godkender lånet, er det ikke en sikkerhed for, at tilbagebetalingen af lånet bare vil gå helt smertefrit. Banken går ind og vurderer, om du kan betale lånet af. Hvis du føler, at din økonomi ikke er helt stabil, kan du sandsynligvis have en større tendens til at føle, at du ikke kan betale lånet tilbage. Jo stærkere en økonomi du har, jo bedre er du stillet over for bankerne – og også over for dig selv.

Få den bedste rente via vores låneberegner

Via vores låneberegner kan du hurtigt danne dig et overblik over renten, på det lån du vil tage. Bemærk at låneberegneren ikke giver dig et præcist tal, men den kan give dig en indikation af, hvor meget du cirka skal betale for at tage det lån, du vil tage.

Det er i vores interesse, at du tager et lån, som du har en god mavefornemmelse med at tage. Hvis du er interesseret i at skabe en stærkere økonomisk situation for dig selv, kan du her læse om, hvordan du kan spare penge.

Udover at sørge for at spare penge og derved skabe et så højt rådighedsbeløb som muligt er der to ting, der også kan spille en rolle for, hvilken rente du får tilbudt:

Løbetid: Løbetiden på lånet kan også have betydning for, om renten er høj eller lav. Hvis du vælger en kort løbetid, vil renten være lavere, fordi du hurtigt bliver gældsfri igen.

Samlelån: Med et samlelån kan du, hvis du har lån i forvejen, samle dine lån til ét lån. Det kaldes et samlelån, og det kan spare dig for mange penge hver måned.

 

Hvornår er en rente høj?

Vi siger vist ikke for meget, når vi siger, at alle gerne vil have et lån til lav rente. Men hvornår er en rente egentlig høj, og hvornår er den lav?

Det er meget individuelt, hvornår en rente er høj. Banker laver en kreditvurdering af dig, og ud fra din privatøkonomi sætter de en rente på det, de skal låne til dig. Det vil sige, at den laveste rente du kan få, sikkert ikke er den laveste rente, din ven eller nabo kan få.

Fordelen ved vores sammenligningstjeneste er, at du hurtigt får et indblik i, hvad den laveste rente er for dig, når du skal tage et privatlån. Det bliver nemlig fastsat ud fra den kreditvurdering bankerne, vi samarbejder med, har lavet af din privatøkonomi. Vi hjælper dig derfor med at få fat i den bedste bank, der kan tilbyde den bedste rente.

 

Findes der rentefrie lån?

Det allerbedst scenarie er at sidde med et lån, der slet ikke koster noget at låne. Det er dog bare ikke sådan virkeligheden hænger sammen.

Du kan i få tilfælde tage et mindre lån uden rente. Det er dog ikke uden et “men”. Det hænger nemlig typisk således sammen, at du skal betale lånet tilbage måneden efter. Disse lån bliver solgt ind på, at du måske lige har en svær måned rent økonomisk, men at næste måned vil blive bedre, og derfor vil du kunne betale det fulde beløb tilbage der. Det er en god idé at være fuldstændig sikker på, at økonomien rækker til at betale lånet tilbage måneden efter. Hvis lånet ikke betales tilbage, kan det have store konsekvenser i form af rykkergebyr, som kan gøre afdragsordningen uoverskueligt høj.

 

Hvordan sikrer Lendo en lav rente?

Vores låneberegner kan guide dig til den bedste rente. Når du har udfyldt låneberegneren, kan du læne dig tilbage og vente på, at de banker vi samarbejder med, sender dig lånetilbud i løbet af bare ét døgn. Når du har modtaget lånetilbuddene, er det bare med at komme i gang med at sammenligne lånene.

Vi er en sammenligningstjeneste, som formidler privatlån, samlelån og billån. Det er lån uden sikkerhed – også kendt som forbrugslån. Det er altså lån til alle slags forbrug – også hvis du har brug for at købe en bil. Her formidler vi også billån med sikkerhed. Vi vil altid opfordre til, at du sammenligner alle slags lån – om det er billån eller forbrugslån.

Har du spørgsmål, eller er du bare nysgerrig på at vide, hvordan du får den bedste rente? Du skal altid være velkommen til at ringe ind – vi har dygtige kunderådgivere, der er klar på telefonen eller på mail.