Et aktiv eller et anlægsaktiver, er noget som en virksomhed har investeret i og som anvendes i forbindelse med at drive sin virksomhed. Anlægsaktiver inddeles i tre forskellige typer. Henholdsvis materielle, immaterielle og finansielle anlægsaktiver. Årsagen til at man skal afskrive en virksomheds anlægsaktiver, bunder i at den reelle værdi af et aktiv skal stemme overens med det, som er indregnet i regnskabet. Det skyldes at regnskaber altid skal give et retvisende billede af en virksomheds samlede værdi.

 

Det skal du vide om afskrivninger

Der er en række ting som er værd at vide, når du skal begynde at foretage afskrivninger. For at du kan kalde et aktiv for et anlægsaktiv og begynde at afskrive på det, kræver det aktivet har en forventet brugstid på mere end ét år. Det er ikke dit eget valg om du har lyst til at afskrive på et aktiv eller ej, eftersom at afskrivningsloven siger at du som virksomhed altid skal afskrive dine store køb. Et andet krav som et anlægsaktiv skal opfylde før du kan begynde at afskrive på det, er at aktivets værdi skal falde over tid. Et eksempel på et anlægsaktiv, er en bil som en murer bruger til hverdag. Det er et aktiv, som skaber værdi og som er med til at skabe indtægt i virksomheden.

 

Hvordan bogfører man en afskrivning?

Inden du starter med at bogføre afskrivninger, skal du bogføre det pågældende aktiv. Det er ikke muligt at afskrive på et aktiv, som du ikke har bogført. En virksomheds aktiver fremgår altid i balancen, som viser de aktiver en virksomhed har investeret i.

 

Forskellige metoder til afskrivning

Der findes flere forskellige afskrivningsmetoder og regler omkring, hvordan det skal gøres. Det kan du læse meget mere om her. Den mest anvendte metode er den lineære afskrivningsmetode. Derudover findes der saldometoden og det man kalder straksafskrivninger. Hvis man benytter saldometoden, er den gældende afskrivningssats på 25 % (2020).

Helt grundlæggende findes der to typer af afskrivninger, henholdsvis skattemæssige afskrivninger og regnskabsmæssige afskrivninger. Regnskabsmæssige afskrivninger betyder at man fordeler en værdiforringelse på et aktiv over aktivets levetid. Denne form for afskrivning har til formål at give det mest retvisende billede af en virksomheds reelle værdi. Netop derfor er det væsentligt at afskrivningerne foretages, så de afspejler aktivernes faktiske værdiforringelse. Den anden type af afskrivninger er de skattemæssige afskrivninger, som har til formål at sikre at en virksomhed får skattefradrag, for den værdiforringelse der sker på deres anlægsaktiver.

 

Hvad står der i afskrivningsloven?

Afskrivningsloven indeholder de forudsætninger, som en virksomheds afskrivninger skal foretages ud fra. Det er altid denne, der skal anvendes til skattemæssige afskrivninger. Anlægsaktiver skal altid indgå en aktiv virksomhed og medvirke til virksomhedens drift. Anlægsaktivet skal have en begrænset økonomisk levetid og netop levetiden skal mindst overstige en regnskabsperiode.

Gennem Lendo kan du som kunde undersøge markedet for lån nemt, hurtigt og helt uforpligtende. Ved at anvende vores sammenligningstjeneste kan du finde den bank eller låneudbyder, der kan tilbyde dig det bedste lånetilbud. Vi ønsker at gøre det nemt for dig at kunne undersøge lånemarkedet. Det skal ikke være besværligt at sikre sig de bedste lånevilkår. Det skal netop være nemt, hurtigt og en transparent proces, som gør det nemmere for dig som kunde, at vælge det bedste tilbud. Som kunde skal det være nemt at danne sig et overblik, over hvilke muligheder du har. Vi arbejder løbende på at forbedre vores sammenligningstjeneste, og sikre at vores kunder ud fra det bedst mulige udgangspunkt, kan vælge det tilbud, som passer bedst til deres økonomi.

Hvis du har brug for hjælp til at finde det bedste lån, er du meget velkommen til at ringe til os på tlf. 70 50 00 10 eller sende en mail til vores kundeservice på kundeservice@lendo.dk

Vores dygtige kunderådgivere sidder klar til at besvare eventuelle spørgsmål samt hjælpe, hvis der opstår problemer. Du kan både ansøge om privatlån, samlelån og billån gennem vores tjeneste.