Serielån

Er et serielån noget for dig?

Overvejer du at optage et serielån? Du er måske i gang med at undersøge din muligheder for et lån. Der findes et hav af muligheder i låneverdenen. Hos Lendo vil vi gerne hjælpe dig med at træffe de bedste beslutninger. Et lån er noget, der virkelig kan påvirke din privatøkonomi. Det er derfor vigtigt, at du overvejer og undersøger hvilket lån, der er det rigtige for dig. 

Hvis du gerne vil blive klogere på serielån, er du kommet til det rette sted. Her på siden vil vi forklare, hvad et serielån er, hvad du skal være opmærksom på ved et serielån og hvilke alternativer, der findes.  

Du er dog ikke det rigtige sted, hvis du forsøger at finde et sted at optage et serielån. Via Lendo kan du sammenligne flere lånetilbud for privatlån. Vores samarbejdspartnere tilbyder kun privatlån med afdragsformen annuitet. Det betyder, at du ikke kan optage et serielån gennem Lendo. Vi ønsker alligevel at hjælpe dig på vej mod den bedste beslutning. 

Sammenlign lån med hjælp fra Lendo og find de billige lån på markedet. Det er bare én måde, vi kan hjælpe dig på. En anden måde er ved at forklare de mange lånebegreber på en lettilgængelig måde. På denne side handler det hele om serielån. Du kan også blive meget klogere på forbrugslån, billån, andelsboliglån eller noget helt fjerde her på Lendo.dk.

Bliv klogere på serielån ved at læse:

Hvad er et serielån?

Et serielån er en betegnelse af den måde, din månedlige ydelse er struktureret på. Et lån skal altid tilbagebetales. Det er der forskellige måder at gøre på - et serielån er én måde.  

Din månedlige ydelse er i store træk delt op i to elementer. Der er det, du betaler i afdrag, og så er der det, du betaler i rente

Med et serielån er andelen af det, du betaler i afdrag på et konstant beløb hver måned i hele lånets løbetid. Du betaler derfor det samme beløb i afdrag hver måned. Renten ændrer sig derimod. Den andel du betaler i rente, beregnes nemlig ud fra den restgæld, der er. I starten af låneperioden vil renteandelen derfor være på sit højeste, da du ikke har afdraget noget endnu. Renteandelen vil herefter blive mindre i takt med, at du betaler afdrag på lånet. 

Det gør samtidig, at din månedlige ydelse bliver lavere og lavere, da du betaler mindre og mindre i renter. 

Eksempel på serielån beregner og formel

Det kan være svært at forholde sig til, hvad et serielån egentlig går ud på. Endnu sværere er det at regne på et serielån uden en decideret serielån beregner. Ydelsen ændrer sig nemlig fra gang til gang, hvilket gør, at der ikke findes én konkret serielån formel. Vi vil derfor gøre det lidt lettere at forstå ud fra et serielån eksempel.

Du låner 50.000 kroner til en rente på 10% og en løbetid på 5 år. 

For at tilbagebetale hovedstolen på 50.000 kroner i en løbetid på 5 år, skal du i afdrag betale 833 kroner hver måned. De 833 kroner er et konstant beløb, der ikke vil ændre sig fra måned til måned. I den første måned, skal du betale 10% af hele lånebeløbet. Det vil sige, at du i den første måned skal betale 5.000 kroner i renter. I alt bliver din ydelse den første måned derfor på 5.833 kroner. 

Efter at have afdraget 5.833 kroner, er din samlede gæld nu på 44.167 kroner. I anden måned er det derfor det beløb, du skal betale renter af. Du skal stadig afdrage 833 kroner, men nu skal du betale en mindre rentesum på 4.417 kroner. Din ydelse for den anden måned bliver derfor på 5.250. Sådan vil det fortsætte indtil du efter 5 år, har tilbagebetalt lånet og renter. 

Eksemplet på serielån er for at illustrere, hvordan den månedlige ydelse ændrer sig fra måned til måned. Det er simplificeret og indeholder ikke etableringsomkostninger, adminstrationsgebyrer og så videre. Det vil ellers også indgå i den samlede tilbagebetaling.  

Alternativer til serielån

I Danmark er der tre populære måder at afbetale lån på. Det er gennem et serielån, annuitetslån og stående lån

Annuitetslån er den mest almindelige afbetalingsform. Det gælder særligt for forbrugslån, billån, bådlån, realkreditlån og så videre. Med et annuitetslån betaler du det samme beløb i ydelse hver måned. Ydelsen er derfor konstant gennem hele lånets løbetid. Det gør tilbagebetalingen forudsigelig, og kan gøre den mere overskuelig.

Et stående lån er stigende i popularitet - særligt i form af afdragsfrie lån. Med et stående lån betaler du udelukkende renter i lånets løbetid, bortset fra den sidste måned, hvor du afdrager hele lånebeløbet. Det er den afdragsform, der giver mulighed for mest frihed, da du kun betaler renter hver måned. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at hele lånet skal betales tilbage, når afdragsfriheden slutter.  

Forvirret? Her ser du et overblik over hvordan serielån, annuitetslån og stående lån er struktureret og differentierer sig fra hinanden:

Annuitetslån

Fordele og ulemper ved serielån

Som med så meget andet findes der både fordele og ulemper ved serielån. For nogle vil det være den mest fordelagtige måde at tilbagebetale et lån på, mens det for andre vil være en besværlig og pressende måde. 

Fordele ved et serielån:

  • Færre renteomkostninger: Et serielån vil typisk være billigere end annuitets- og stående lån. Når du løbende afdrager og kun betaler renter af restgælden, vil det samlet set have færre renteomkostninger. 

  • Fald i månedlig ydelse: Den månedlige ydelse vil falde for hver måned, der går. Det gør, at du vil få flere og flere penge til rådighed, som du kan bruge på andet end gældsafvikling. 

Ulemper ved et serielån:

  • Varierende månedlig ydelse: Et serielån er ikke lige så forudsigeligt som eksempelvis et annuitetslån. Da renteandelsen i din månedlige ydelse bliver beregnet ud fra din restgæld, vil din ydelse ændre sig fra måned til måned. 

  • Høj ydelse i starten: Da du i starten betaler en høj andel i rente, vil de første måneder bestå af et højt beløb i ydelse. Din økonomi skal derfor være klar til at kunne tilsidesætte et højere beløb til gældsafvikling. 

Husk at et lån gerne skal være en hjælp - ikke en stressfaktor. Når du låner penge, bør du være realistisk i forhold til tilbagebetalingen. Vi vil anbefale, at du lægger et budget og på den måde finder ud af hvilket beløb, du vil kunne betale i ydelse. Lad være med at optage et serielån, hvis du ikke har råd til den høje tilbagebetaling i starten. Lån penge uden at ende i en presset situation, blot fordi du gerne vil komme hurtigere af med dit lån, end du har mulighed for. 

Hvornår du bør vælge et serielån

For nogle vil et annuitetslån være bedre end et serielån. For andre vil det være omvendt. Valg af lån og måde at afdrage på afhænger af din personlige privatøkonomi. 

Hvis du har mulighed for at betale ekstra meget i ydelse i starten af låneperioden, kan et serielån være fordelagtigt. Særligt hvis du kan skrue afdragsbeløbet op, så du kan afvikle lånet hurtigere. 

Det kræver, at du kan overskue en varierende ydelse hver måned. For mange vil det være uoverskueligt, og et annuitetslån vil være mere overskueligt. 

Din hjælp på lånemarkedet

Lendo er din hjælp på lånemarkedet. Vi indhenter dine personlige lånetilbud og hjælper dig med at finde det billigste lån. Det eneste du skal gøre er at udfylde en låneansøgning, som vi derefter sender til vores samarbejdspartnere. 

Vi samarbejder med forskellige banker og låneudbydere. Basisbank, Resurs Bank og Express bank er nogle af dem. De vil alle lave en kreditvurdering af din økonomi for at finde ud af, hvilket lånetilbud de kan tilbyde dig. Du vil indenfor et døgn modtage dine lånetilbud. Herefter kan du sammenligne og vælge det lån, der passer bedst til dig. Vi er selvfølgelig også til rådighed i denne process og står klar til at hjælpe dig.

Lån gennem Lendo

Hos Lendo formidler vi lån uden sikkerhed. Det betyder, at du kan bruge pengene på det du vil. Banken eller låneudbyderen du låner pengene af sætter ikke nogle krav, til hvad pengene skal bruges på. Du kan bruge dem som et ferielån, mc-lån, byggelån, erhvervslån eller hvad, netop du har brug for. 

Lån 10.000 kroner, lån 500.000 kroner eller lån et beløb på alt derimellem. Tjek vores låneberegner og find ud af hvilke lån, der er på markedet til dig. 

Du kan også vælge at refinansiere din eksisterende gæld. Det er helt gratis at få lavet et rentetjek gennem vores tjeneste. Så kan du finde ud af, om det lån du har, kan fås billigere et andet sted. Det er uforpligtende, så hvis du ikke ønsker at tage imod et af de lånetilbud, du får, er det helt iorden. Det er okay bare at være nysgerrig. 

Udover et kontant lånebeløb, kan du også ansøge om et samlelån gennem Lendo. Spar penge med et samlelån og få et bedre overblik over din økonomi. Et samlelån er for dig, der har flere lån og gerne vil have dem samlet hos én låneudbyder. 

Vi har desværre ikke mulighed for at tilbyde dig et serielån. Alle vores samarbejdspartnerer tilbyder lån med annuitet som afdragsform.

Sammenlign serielån

Vi vil altid anbefale dig at sammenligne lån. Det er uanset hvilken lånetype, du gerne vil optage. Det sammen gælder for ydelsesstrukturen. Hvis du har afklaret med dig selv, at et serielån er det rigtige for dig, kan du spare penge ved at indhente forskellige lånetilbud og derefter sammenligne dem.

Har du spørgsmål til, hvorfor eller hvordan du sammenligner lån? Vores kundeservice sidder klar til at besvare dine spørgsmål. Du kan ringe, skrive en mail eller chatte med os her på siden.

Serielån FAQ
Et serielån er et begreb, der dækker over en afdragsform, hvor du afvikler et lån med en variabel ydelse. Renteandelen i din månedlige ydelse varierer nemlig i takt med, at du afdrager på lånet.
Forskellen ligger i måden at afdrage på.

Med et serielån betaler du et fast beløb i afdrag og et varierende beløb i rente. Det gør derfor, at din samlede ydelse ændrer sig fra måned til måned.

Med et annuitetslån betaler du i stedet det samme beløb i ydelse hver måned.

Den største ulempe ved et serielån er, at du i starten af låneperioden skal betale et højt beløb i ydelse. Undersøg derfor først om du har mulighed for det med din privatøkonomi.
Nej. Vores samarbejdspartnere tilbyder kun privatlån, der afvikles som et annuitetslån

Lendo tema