Der er mange faktorer at tage højde for, som påvirker prisen både årligt og på månedlig basis i forhold til at have bil. Har du brug for et billån, en særlig bilforsikring, og hvor langt skal du køre hver måned, er alt sammen spørgsmål, du kan stille dig selv for at finde ud af, hvad det kommer til at koste dig at have bil.

Det er samtidig et spørgsmål, der bliver stillet i forbindelse med at lægge et budget. Er du ved at lægge et budget over din privatøkonomi, kan det være godt at vide, hvad din bil koster om måneden eller om året. For at finde ud af det melder spørgsmålet ‘hvad koster det at have bil’ sig igen. For at svare på det kræver det, at du lægger et bilbudget.

Hvad det koster at have bil, afhænger af mange faktorer. Bilmærke og model, valg af bilforsikring, valg af bilfinansiering, brændstof, service, vedligeholdelse og så videre.

 

Eksempel på hvad det koster at have bil

Inden vi går i dybden med de forskellige faktorer, der i højeste grad påvirker, hvad det koster at have bil, vil du her få et eksempel på, hvad det koster at have bil. Det kan nemlig være svært at se for sig, hvad det helt præcist koster at have bil.

Her får du et eksempel på, hvad det koster at have bil. Eksemplet er ud fra købet af en Peugeot 208, som i 2020 var den mest solgte bil i Danmark.

Eksempel består af følgende:

Køb af Peugeot 208 PureTech 75HK til vejledende udsalgspris på 149.990 kroner uden ekstra tilbehør. Bilen kører 18,9 km/l.

Bilen er købt i 2020, af en person på 30 år, der kører 16.000 km. om året til en benzinpris på 10,49 kr. Det forventes at personen ejer bilen i 7 år.

I løbet af de 7 år skal bilen synes 3 gange samt til serviceeftersyn en gang om året. Derudover bliver bilen vasket hver anden måned, og både sommer- og vinterdæk bliver udskiftet en gang.

Bilforsikringen består af en ansvars- og kaskoforsikring og et eksklusiv glasskift, vejhjælp og så videre. Bilen er finansieret med et billån med 20% i udbetaling til en åop på 7,49% og en løbetid på 7 år. Det forventes at bilen taber 10% værdi om året.

Tallene er afrundede.

UdgiftspostPris/månedPris/år
Grøn ejerafgift100 kr.1.200 kr.
Bilforsikring400 kr.5.000 kr.
Bilsyn20 kr.200 kr.
Service200 kr.2.300 kr.
Værditab900 kr.11.200 kr.
Brændstof700 kr.8.900 kr.
Dæk100 kr.1.100 kr.
Bilvask40 kr.400 kr.
Billån månedlig netto ydelse1.800 kr.21.500 kr.
i alt4.260 kr.51.800 kr.

 

Læg et bilbudget

For at få et nøjagtigt beløb for hvad det koster dig at have bil, kræver det, at du undersøger dine kørselsbehov samt specifikationerne for din bil eller den bil, du overvejer at købe.

Budgettet ovenover er et eksempel, og gælder nødvendigvis ikke for dig. De største udgiftsposter er bilforsikring, brændstofforbrug og billån, hvilket samtidig er de tre poster, der varierer mest fra person til person. Eksempelvis har alder en stor påvirkning på prisen på en bilforsikring. I eksemplet er personen 30 år, men hvis du er yngre, vil en bilforsikring være dyrere, og hvis du er ældre, kan du måske opnå en billigere bilforsikring. Derudover afhænger beløbet på brændstof af, hvorvidt bilen kører på benzin, brændstof eller hybrid, og samtidig afhænger det meget af, hvad du bruger bilen til, og hvor langt du kører.

En anden stor udgiftspost er billånet. Det kan anbefales at have et billån med et løbetid svarende til det antal år, du ved, at du har bilen i. Prisen på det billån du kan få tilbudt, afhænger af din privatøkonomi og den kreditvurdering, banken eller låneudbyderen laver af din privatøkonomi. Samtidig kan du selv påvirke prisen ved at spare op til at lægge en højere udbetaling.

Sidst, er eksemplet ovenover lavet ud fra købet af en ny bil, men du kan sagtens finde brugt bil, der måske er billigere. På den måde kan du undgå et billån eller i hvert fald mindske omkostningerne til et billån.

Du kan bruge eksemplet ovenover som inspiration til selv at lægge et bilbudget for at finde ud af, hvad det koster dig at have bil.

 

Hvorfor vide, hvad det koster at have bil?

Der er flere grunde til, at du bør undersøge, hvad det koster at have bil for dig. Mest af alt kan du spare penge ved at kigge på de udgiftsposter, der er i forbindelse med at have en bil. Hvad koster det for dig i brændstof? Hvad koster det for dig i lån og forsikring? Du kan kun undersøge dine muligheder for at spare penge på dit forbrug til din bil, hvis du rent faktisk ved, hvad de forskellige udgifter til bil koster dig. Når du ved det, kan du finde ud af, om du kan gøre det billigere andet sted eller på anden vis.

Det kræver, at du lægger et bilbudget. Det er samtidig vigtigt at gøre, inden du køber en bil, så du ved, at din privatøkonomi kan håndtere købet af en bil. Så undgår du at bruge flere penge på din bil, end du faktisk har råd til. Bilbudgettet skal indeholde mange af de ting, vi kommer igennem her på siden. Nogle poster er vigtigere og påvirker prisen på at have bil mere end andre.

 

Prisen på din bilfinansiering

Måden hvorpå du finansierer købet af en bil har afgørende betydning for, hvad det koster at have bilen. Du kan med fordel overveje hvilken form for bilfinansiering, der bedst kan betale sig for dig.

Mange vælger at finansiere købet af en bil med et billån. Det gælder særligt, hvis der er tale om købet af en ny bil. Her kan bilen finansieres med et billån med eller uden udbetaling. Et billån med udbetaling vil typisk være et sikret lån, hvor du selv skal lægge 10-20% af bilens værdi, idet du optager lånet. Med et billån uden udbetaling låner du hele bilens værdi, og det vil typisk være et usikret lån. Derfor vil et billån uden udbetaling være dyrere end et billån med udbetaling og sikkerhed for låneudbyderen.

En brugt bil kan ofte købes kontant. Her er der dog mange andre faktorer at være opmærksom på såsom garanti og bilens tilstand. Det kan du læse mere om, på vores side om brugte biler.

 

Prisen på din bilforsikring

En bilforsikring er en af de dyre udgiftsposter for, hvad det koster at have bil. Det er samtidig en nødvendighed. I Danmark er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring til sin bil, og derudover vælger de fleste en kaskoforsikring.

Der er flere ting, der påvirker prisen på din bilforsikring, og dermed hvad det koster for dig at have bil. Det er eksempelvis din alder, selvrisiko, anciennitet, bilmodellen og bilens værdi.

Især din alder har afgørende betydning for, hvad en bilforsikring koster. Det kan gå fra 20.000 kroner om året, hvis du er 20 år og er førstegangskøber af bil, til 3.000 kroner om året, hvis du er 30 år og tidligere har ejet en bil med tilhørende bilforsikring. Dog afhænger det stadig af din anciennitet, bilens alder og så videre.

 

Prisen på grøn ejerafgift

Du skal enten betale vægtafgift eller grøn ejerafgift for at have en bil med dansk nummerplade. Er bilen registreret før 1. juli 1997, skal du betale vægtafgift, og er bilen registreret efter samme dato, skal du betale grøn ejerafgift. De fleste betaler derfor i dag grøn ejerafgift.

Prisen på grøn ejerafgift afhænger af bilens brændstofforbrug – altså hvor mange kilometer bilen kører per liter. Den bliver opgjort halvårligt. Beløbet du skal betale i grøn ejerafgift ændrer sig for hvert år. De følgende tal er ud fra taksten for grøn ejerafgift i 2020.

For en bil, der kører på benzin, svinger prisen på grøn ejerafgift mellem 330 (fra 50 km/l) til 11.680 (under 4,5 km/l) kroner halvårligt, alt efter hvor mange kilometer bilen kan køre per liter. Vælger du en dieselbil bliver afgiften dyrere, da du samtidig skal betale en udligningsafgift. I alt gælder det for en dieselbil, at prisen svinger mellem 460 (mindst 56,3 km/l) – 17.090 kroner halvårligt (under 5,1 km/l).

 

Prisen på bilsyn

Det er lovpligtigt, at en bil skal godkendes ved syn hvert andet år. Køber du en ny bil skal den dog først synes første gang på fjerde året.

Et bilsyn koster mellem 400-500 kroner, hvor selve klargøringen til syn kan løbe op i flere tusinde kroner, hvis det er en ældre bil, der skal synes.

 

Bilens værditab

En bil taber værdi, så snart den forlader forhandleren. Værditabet kan have afgørende betydning for, hvad du kan sælge bilen for på et senere tidspunkt, samt hvad bilen er værd i forhold til reparationer. Det er derfor vigtigt at medregne bilens værditab, når du vil finde ud af, hvad det koster dig at have bil.

Beløbet som svarer til bilens værditab afhænger af din brug af bilen og bilens mærke og model. Som tommelfingerregel taber en ny bil omkring 45% af nyværdien i løbet af de første 3 år, hvorefter den stadig taber værdi i de efterfølgende år, men med en mindre procentsats.

Har du en populær bilmodel, vil du opleve et mindre værditab, end hvis du vælger en upopulær bilmodel, du aldrig kan få solgt igen. Det kan derfor være værd at overveje at investere i en populær bilmodel – særligt hvis du ved, at du kommer til at sælge den på et tidspunkt.

Du kan også undersøge markedet for brugte biler. En brugt bil vil ikke koste dig nær så meget i værditab, da det værste tab af værdi allerede er sket.

 

Prisen på brændstof

Brændstof kan være en stor del af et bilbudget, og have overvejende betydning for, hvad det koster dig at have en bil. Det kommer selvfølgelig an på, hvor ofte og hvor langt du kører i bilen. Samtidig varierer prisen på alt efter, om bilen kører på benzin, diesel eller er en hybrid.

Er det første gang, du køber en bil, så overvej hvad det er, du skal bruge bilen til. Skal den køre dig til og fra arbejde? På familieudflugter? Tværs over landet flere gange om måneden? Tænk et par måneder frem i tiden, og prøv at beregn hvor langt du skal køre, og derefter hvad det kommer til at koste dig i brændstof.

Hvis du er på udkig efter en ny bil, kan du kigge tilbage på dit brændstofforbrug, og derudfra beregne hvor langt du har kørt. Det kan du bruge til at beregne, hvad en ny bil kommer til at koste dig i brændstof.

 

Prisen på dæk og dækskifte

Bilen skal have noget at køre på, så dæk er selvfølgelig en vigtig udgiftspost i forbindelse med, hvad det koster at have bil. Typisk skal et bildæk udskiftes efter fem år, men det afhænger af kørselsforbrug. Et dækskifte koster mellem 300 – 600 kroner. Et sæt af fire dæk koster i gennemsnit 1.250 kroner. Det bør du gange med to, idet du bør medrenge sommer- og vinterdæk.

 

Så hvad koster det at have bil?

Nu har du set, hvilke faktorer der har den største påvirkning på, hvad det koster at have bil. Du har måske også fået øjnene op for, at det kan være meget forskelligt fra person til person, hvad det koster at have bil.

Du kan bruge vores eksempel øverst på denne side som inspiration til selv at finde ud af, hvad det helt præcist koster for dig at have bil om året eller om måneden. Du skal blot udskifte tallene med dine egne.

Hvis du gerne vil undersøge dine muligheder for et billån, kan du sende en ansøgning her på siden. Så sender vi den videre til flere forskellige banker og låneudbydere, der hver især vil vurdere din privatøkonomi og derudfra give dig et lånetilbud. Vi anbefaler at indhente så mange lånetilbud som muligt, så du vælger et lån eller billån på mest oplyste grundlag.

Tøv ikke med at ringe eller skrive til vores kundeservice, hvis du har spørgsmål til processen hos Lendo. Ellers må du have en god fornøjelse med at finde ud af, hvad det koster dig at have bil.

 

Undersøg hvad det koster at låne til en bil

Hos Lendo ønsker vi at øge dine muligheder for at finde det bedste og billigste billån på lånemarkedet – ja, det gælder faktisk også for privatlån og samlelån. Vi formidler både lån uden sikkerhed og traditionelle billån med sikkerhed. Det giver dig mulighed for at sammenligne på tværs af billån med og uden sikkerhed i bilen.

Er du på udgik efter en ny eller brugt bil og skal finansiere den gennem et lån, kan du undersøge dine muligheder her på siden. De lån, Lendo formidler, kan du nemlig bruge i forbindelse med et bilkøb. For at se dine lånemuligheder skal du indsende en låneansøgning, som du finder her på siden. Den indsender vi til flere forskellige banker, som kort tid efter vender tilbage med personlige lånetilbud til dig. Det giver dig mulighed for at sammenligne lån og vælge det bedste lån til bil eller andet, som der findes for dig på lånemarkedet.