Forside > Få mere ud af dine penge med en aktiesparekonto

Få mere ud af dine penge med en aktiesparekonto

Hvad er en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto er tiltænkt som en opsparingskonto. Vidste du, at hvis din opsparing står på en normal bankkonto, at der så er stor sandsynlighed for at du taber penge? Blot fordi inflationen (den generelle prisstigning på alle varer og services) er højere, end den rente du kan få hos din bank. I nogle tilfælde betaler du endda negative renter for at have pengene stående i banken. Investere du derimod dine penge via en aktiesparekonto, så har du mulighed for at tjene penge.

En aktiesparekonto giver dig mulighed for at investere i danske og udenlandske aktier, samt aktiebaserede investeringsforeninger og ETF’er, som er på godkendt af SKAT. Du kan se en liste over dem på SKATS hjemmeside.

Hvilke fordele er der ved en aktiesparekonto?

Der er flere fordele ved at oprette en aktiesparekonto og de mest åbenlyse er de skattemæssige. Investere du gennem en aktiesparekonto gælder der nemlig nogle andre regler end når du ellers investerer. De tre skattemæssige fordele er:

  • Automatisk skatteafregning
  • Lav fast beskatning på 17 %
  • Der betales skat efter lagerprincippet

Når du først har investeret dine penge skal du ikke bekymre dig om at regne ud hvor meget skat du skal betale af din indtjening. Den indberetning klarer banken eller pengeinstituttet, som du har en aktiesparekonto hos, nemlig for dig.

Derudover betaler du fast kun 17 % i skat af dit afkast, hvilket er en del lavere end de 27 % man skal betale normalt ved afkast op til 57.200 kr (i 2022) og får du et højere afkast er det hele 42 % du skal betale.

De 17 % betales efter det såkaldte lagerprincip, hvilket vil sige at det en gang om året bliver opgjort, hvor meget du skal betale i skat. Uanset om du solgt aktier eller ej. Har du et positivt afkast betales der skat med det samme. Har du derimod et negativt afkast, overføres de 17 % som fradrag til næste års skatteafregning.

Fordi du betaler skat automatisk hvert år, betyder det også at du til hver en tid kan hæve penge fra din aktiesparekonto, uden at du skal tænke over, om der nu skal betales skat af din gevinst.

 

Hvor mange penge kan du investere via en aktiesparekonto?

Løbende bliver det reguleret, hvor mange penge du må sætte ind på din aktiesparekonto, i 2022 er indskudsgrænsen på 103.500 kr. Hvis du allerede har en aktiesparekonto og har indsat penge på den, så er det vigtigt at holde øje med at du ikke indbetaler for meget på den. Hvis du kommer til at sætte for mange penge ind på kontoen, skal du betale en afgift på 3 % af det overskydende beløb til SKAT.

Har du en aktiesparekonto kan du tjekke, hvor mange penge du må indsætte i 2022, ved at tjekke, hvad kursværdien var på din konto den 31. december 2021 og trække fra beløbsgrænsen på de 103.500 kr. Differencen mellem de to beløb, er hvad du må indbetale i 2022.

Udover dette beløb, må du hvert år indbetale et beløb svarende til det du har betalt i SKAT. Dette gælder også selvom kursværdien er steget til over indskudsgrænsen.

 

Hvem kan oprette en aktiesparekonto?

Alle over 18, som er fuldt skattepligtige i Danmark kan oprette en aktiespareonto hos et pengeinstitut, det kan være den bank du har din lønkonto hos eller en helt anden. Du kan dog kun have en aktiesparekonto. Hvis du opretter mere end en aktiesparekonto, gælder de skattemæssige fordele kun på den første konto du har oprettet.

Det koster i de fleste tilfælde ikke noget at oprette selve aktiesparingskontoen, men oftest koster det noget hver gang du skal købe de forskellige aktier, investeringsforeninger og ETF’er – det kaldes kurtage. Hvis du vælger at investere i investeringsforeninger eller ETF’er, betaler du også administrationsgebyrer og andre omkostninger. Derfor er det her også vigtigt at kigge på ÅOP, når du vælger, hvad du vil investere i, ligesom hvis du skulle sammenligne priser på lån.

Hvis du er blevet nysgerrig omkring andre muligheder for at investere dine penge, så kan du læse vores artikel omkring investering her.

 

Bliv gældfri og invester dine penge i stedet

En god tommelfingerregel når man investere, er aldrig at investere flere penge end man har råd til at miste. Det er risikofyldt at investere i aktier og har du gæld anbefaler vi, at du får afbetalt denne, før du bruger penge på at investere.