Stående lån

Stående lån er for dig der ønsker luft i økonomien

Det kan være svært at vide, om et stående lån er noget for dig. Der findes mange måder at afdrage et lån på. Det er ikke altid lige nemt at navigere rundt i de forskellige måder. Et stående lån er én måde at afdrage et lån på. 

På denne side vil vi forklare, hvad et stående lån er. Du kan også læse mere om, hvornår du skal vælge et stående lån, samt hvad du skal være opmærksom på. 

Indhold:

Gennem Lendo har du kun mulighed for at optage et privatlån med annuitet som afdragsform. Vi formidler dermed ikke stående lån. Vi ønsker alligevel at hjælpe dig så meget som muligt med at navigere på lånemarkedet. Sammenlign lån og renter ved at udfylde vores låneberegner eller bliv klogere på stående lån ved at læse videre.

Hvad er et stående lån?

Et stående lån er et begreb, der dækker over en bestemt måde at afdrage på. Der findes flere forskellige måder at betale et lån tilbage på. Hvis du gør det gennem et stående lån, betaler du kun renter i hele lånets løbetid. Først ved den sidste termin skal du betale hele lånebeløbet tilbage til banken.

At afdrage med et stående lån ser sådan ud:

stående lån

Som du kan se på afdragsformen, betaler du kun renter hver måned eller hver termin. Det er derfor en lav månedlig ydelse, du betaler for at have lånet. Det gør dog også, at du slet ikke afdrager på lånet gennem løbetiden. Du betaler derfor renter af hele lånebeløbet hver måned. De samlede renteomkostninger er derfor højere, end hvis du afdrager på lånet løbende. De fleste stående lån har dog en kort løbetid, hvilket gør, at du kan opnå en lavere rente. I den sidste måned betaler du hele lånebeløbet tilbage på én gang. 

Stående lån er afdragsfrie lån

Et stående lån bliver brugt som afdragsform ved blandt andet afdragsfrie lån. Kendetegnet ved stående lån er nemlig, at det er afdragsfrit i hele lånets løbetid. Det er kun i den sidste måned, du afdrager på lånet. Her afdrager du hele lånebeløbet.

Et stående lån bliver derfor anvendt som afdragsform ved flere lånetyper som eksempelvis kassekredit og boliglån. 

Stående lån ved kassekredit

Har du en kassekredit gennem din bank? Eller overvejer du at få en? En kassekredit er en fleksibel lånetype. Den er god for dig, der gerne vil have mulighed for overtræk på kontoen eller mere luft i økonomien. 

Når du bruger af din kassekredit, låner du penge af banken. I de fleste aftaler om kassekredit, vælger du selv, hvornår du betaler beløbet tilbage. Det gør, at du kun behøver at betale renter af det beløb, du har brugt af din kassekredit. Når du på et senere tidspunkt får en bonus på arbejdet eller har en måned med færre udgifter, kan du betale beløbet tilbage. På den måde er kassekreditten blevet afviklet som et stående lån. 

Du kan også vælge at have en automatisk afdragsordning. I stedet for kun at betale renter, indtil du kan tilbagebetale hele beløbet, kommer du også til at betale afdrag hver måned. I så fald vil afdragsformen for kassekreditten være et annuitetslån eller et serielån alt efter, hvordan du vælger at strukturere den automatiske afdragsordning.

Stående lån ved boliglån

Det bliver mere og mere populært at optage realkreditlån og boliglån med afdragsfrihed. Det er helt forståeligt. Afdragsfrihed giver et større rådighedsbeløb og derved mere luft i økonomien til alt det sjove. 

Flere banker kan tilbyde fastforrentede realkreditlån med helt op til 30 års afdragsfrihed. Det gælder dog kun for boligejere, der allerede har en stor friværdi i boligen. Hvis du låner op til 60% af din boligs værdi, har du mulighed for en afdragsfrihed på op til 30 år. 

Hvis du ikke har en høj friværdi i din bolig, kan du optage et lån med en afdragsfrihed på op til 10 år. Det kan være værd at overveje, hvis du er studerende, skal have børn, eller hvis du af hvilken som helst anden grund har brug for et højere rådighedsbeløb hver måned.  

Afdragsfrihed ved boliglån er dog ikke helt et stående lån. Et stående lån adskiller sig på flere måder fra de afdragsfrie boliglån. Et afdragsfrit boliglån vil som regel kun være afdragsfrit i et bestemt tidsrum. Derefter vil afdragsformen ændre sig til at, du betaler afdrag løbende. Hvis du optager et boliglån med en afdragsfrihed på 10 år, kan disse 10 år betegnes som et stående lån. Efter de 10 år er gået, er det de færreste, der kan eller vil indfri hele lånebeløbet. I stedet vil lånet overgå til et annuitetslån, hvor du afdrager løbende. 

Fordele og ulemper ved stående lån

Et stående lån har flere fordele og ulemper. Hvorvidt det er fordelagtigt eller ej for dig afhænger i høj grad af din personlige privatøkonomi. Derudover afhænger det af dine fremtidsudsigter, da et stående lån typisk først påvirker din økonomi i slutningen af lånets løbetid. 

Fordele ved et stående lån:

 • Et højere rådighedsbeløb hver måned
 • Ekstra luft i økonomien
 • Forudsigelig måde at afdrage på
 • Samme månedlige ydelse

Med et stående lån vil din økonomi ikke blive belastet i lige så høj grad som ved andre afdragsformer. Du betaler en lav månedlig ydelse i form af renter. Det giver dig et højere rådighedsbeløb hver måned. 

Som ung kan et stående lån give lidt mere luft i økonomien. Det kan især være en fordel med et stående lån, hvis du er studerende. I din studietid er dit lån afdragsfrit. Lige så snart du er færdiguddannet, og din indkomst stiger, kan du indfri lånet. Du bør dog altid overveje at optage et SU-lån, hvis du er studerende. Det vil oftest være den bedste og billigste løsning.

Ulemper ved et stående lån:

 • Høje samlede renteomkostninger
 • Usikkerheden for fremtiden
 • Høj risiko

Der kan ske meget i løbet af et låns løbetid. Det gælder for både i forhold til din egen økonomi, men også i forhold til samfundsøkonomien. Huspriserne kan falde, du kan miste dit arbejde, eller der kan ske noget andet, som gør, at du får svært ved at tilbagebetale lånebeløbet på én gang. Det er en stor sum penge at skulle betale. Det er derfor med en højere risiko at afdrage et lån i form af et stående lån. 

Hvornår du skal vælge et stående lån

Har du brug for et lån nu og her? Ved du, at du får svært ved at afdrage på det? Så er et stående lån en god løsning. Et stående lån er billigt i lånets løbetid, da du kun betaler renter. Dermed har du et højere rådighedsbeløb. Husk dog på at de samlede renteomkostninger vil være højere, da du betaler renter af hele lånebeløbet hver måned. 

Hvis du skal til at investere i en ejerbolig eller ejerlejlighed, kan du overveje, om et stående lån vil være fordelagtigt. Det gælder særligt, hvis du forventer at sælge den igen inden for lånets afdragsfrihed. Hvis du optager et stående lån på på 10 år, betaler du ikke afdrag i de 10 år. Det kan give mere frihed i din økonomi. Sælger du din bolig inden for de 10 år, kan du indfri lånet. Det skal selvfølgelig gøres med forbehold for at boligmarkedet kan ændre sig.  

Et stående lån kan også med fordel anvendes til investering eller til opstart af egen virksomhed. Det bliver ofte brugt som afdragsform i forbindelse med erhvervslån. Hvis du skal investere i en ny maskine til produktion, en ny lokation til en butik eller noget tredje er et stående lån en fordelagtig måde at afdrage på. Du skal betale en lav månedlig ydelse, så virksomheden bliver ikke økonomisk belastet. Du kan tilmed tilrettelægge det sådan, at du først skal tilbagebetale lånebeløbet, når du forventer at investeringen har tjent pengene hjem.

Lån via Lendo

Lån penge med vores tjeneste så vi kan hjælpe dig med at få det bedste lån. Du er sikkert vant til at sammenligne tilbud, før du handler ind. Du sammenligner sikkert også forskellige bukser, før du vælger det helt rigtige par. Det samme bør du gøre med lån. 

Der er ingen grund til at tage det første og det bedste uden at overveje, om det nu egentlig er det bedste. Ved at undersøge dine muligheder for lån giver du dig selv et bedre grundlag for at få det billigste. Det er uanset, om du leder efter et billån, boliglån, forbrugslån eller en hvilken som helst anden lånetype. 

Hos Lendo formidler vi privatlån mellem 10.000 - 500.000 kroner. Det er lån uden sikkerhed, så du kan bruge pengene på lige det, du har brug for eller mangler. Hverken vi eller de låneudbydere vi samarbejder med blander os i, hvad du bruger pengene på. 

Vi tilbyder også samlelån på op til 500.000 kroner. Brug vores tjeneste og se om du kan spare penge ved at samle dine lån, hvis du har flere - det er gratis og uforpligtende. Selv hvis du har ét enkelt lån, kan du bruge vores tjeneste til at se, om andre banker eller låneudbydere kan gøre det billigere. 

Du har dog ikke mulighed for at få et stående lån gennem Lendo. De lån, vi formidler, bliver tilbagebetalt som et annuitetslån. Det vil sige, at den månedlige ydelse vil være det samme hver måned. Den vil bestå af både renter og afdrag, og vil derfor være højere end ved et stående lån.  

De fleste af vores samarbejdspartnere tilbyder lån med variabel rente. Det vil sige, at renten potentielt kan stige eller falde alt efter markedsrenten. Hvis renten ændrer sig, kan du vælge, om det skal påvirke lånets løbetid eller den månedlige ydelse. Det kan både være i en positiv eller en negativ retning alt efter om renten stiger eller falder. 

Husk at et stående lån skal betales tilbage

Der er mange, som har svært ved at betale hele lånebeløbet tilbage ved den sidste termin af et stående lån. Det er derfor vigtigt, at du er realistisk i forhold til løbetiden. Sørg for at du har mulighed for at indfri hele lånebeløbet i slutningen af lånets løbetid. Ellers kan du ende i en situation, hvor det bliver fristende at optage et nyt stående lån til at indfri det gamle. Det anbefaler vi ikke. Du kan ende med at skabe en kunstig økonomi, hvor du hele tiden betaler renter, men aldrig bliver gældfri. 

I stedet kan du undersøge dine muligheder for en refinansiering af dit stående lån. Du kan indtaste oplysningerne om din nuværende gæld i en låneansøgning her hos Lendo. Så indhenter vi personlige lånetilbud til dig, så du kan se om andre låneudbydere kan tilbyde dig et annuitetslån. På den måde kan du begynde at afdrage på dit lån.  

Hvis du har flere lån, kan du også bruge vores tjeneste til at få et billigt samlelån. Med et samlelån får du et bedre overblik over din økonomi og en mulighed for at spare mange penge.

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Hvis du ønsker at optage et stående lån, er vi dog de ikke de helt rigtige at tage fat i. Hvis du derimod gerne vil høre mere om dine lånemuligheder via Lendo, kan du ringe, skrive en mail eller chatte med os her på siden.

Sidst opdateret: 14. December 2022

Det kan være svært at vide, om et stående lån er noget for dig. Der findes mange måder at afdrage et lån på. Det er ikke altid lige nemt at navigere rundt i de forskellige måder. Et stående lån er én måde at afdrage et lån på. 

På denne side vil vi forklare, hvad et stående lån er. Du kan også læse mere om, hvornår du skal vælge et stående lån, samt hvad du skal være opmærksom på. 

Indhold:

Gennem Lendo har du kun mulighed for at optage et privatlån med annuitet som afdragsform. Vi formidler dermed ikke stående lån. Vi ønsker alligevel at hjælpe dig så meget som muligt med at navigere på lånemarkedet. Sammenlign lån og renter ved at udfylde vores låneberegner eller bliv klogere på stående lån ved at læse videre.

Hvad er et stående lån?

Et stående lån er et begreb, der dækker over en bestemt måde at afdrage på. Der findes flere forskellige måder at betale et lån tilbage på. Hvis du gør det gennem et stående lån, betaler du kun renter i hele lånets løbetid. Først ved den sidste termin skal du betale hele lånebeløbet tilbage til banken.

At afdrage med et stående lån ser sådan ud:

stående lån

Som du kan se på afdragsformen, betaler du kun renter hver måned eller hver termin. Det er derfor en lav månedlig ydelse, du betaler for at have lånet. Det gør dog også, at du slet ikke afdrager på lånet gennem løbetiden. Du betaler derfor renter af hele lånebeløbet hver måned. De samlede renteomkostninger er derfor højere, end hvis du afdrager på lånet løbende. De fleste stående lån har dog en kort løbetid, hvilket gør, at du kan opnå en lavere rente. I den sidste måned betaler du hele lånebeløbet tilbage på én gang. 

Stående lån er afdragsfrie lån

Et stående lån bliver brugt som afdragsform ved blandt andet afdragsfrie lån. Kendetegnet ved stående lån er nemlig, at det er afdragsfrit i hele lånets løbetid. Det er kun i den sidste måned, du afdrager på lånet. Her afdrager du hele lånebeløbet.

Et stående lån bliver derfor anvendt som afdragsform ved flere lånetyper som eksempelvis kassekredit og boliglån. 

Stående lån ved kassekredit

Har du en kassekredit gennem din bank? Eller overvejer du at få en? En kassekredit er en fleksibel lånetype. Den er god for dig, der gerne vil have mulighed for overtræk på kontoen eller mere luft i økonomien. 

Når du bruger af din kassekredit, låner du penge af banken. I de fleste aftaler om kassekredit, vælger du selv, hvornår du betaler beløbet tilbage. Det gør, at du kun behøver at betale renter af det beløb, du har brugt af din kassekredit. Når du på et senere tidspunkt får en bonus på arbejdet eller har en måned med færre udgifter, kan du betale beløbet tilbage. På den måde er kassekreditten blevet afviklet som et stående lån. 

Du kan også vælge at have en automatisk afdragsordning. I stedet for kun at betale renter, indtil du kan tilbagebetale hele beløbet, kommer du også til at betale afdrag hver måned. I så fald vil afdragsformen for kassekreditten være et annuitetslån eller et serielån alt efter, hvordan du vælger at strukturere den automatiske afdragsordning.

Stående lån ved boliglån

Det bliver mere og mere populært at optage realkreditlån og boliglån med afdragsfrihed. Det er helt forståeligt. Afdragsfrihed giver et større rådighedsbeløb og derved mere luft i økonomien til alt det sjove. 

Flere banker kan tilbyde fastforrentede realkreditlån med helt op til 30 års afdragsfrihed. Det gælder dog kun for boligejere, der allerede har en stor friværdi i boligen. Hvis du låner op til 60% af din boligs værdi, har du mulighed for en afdragsfrihed på op til 30 år. 

Hvis du ikke har en høj friværdi i din bolig, kan du optage et lån med en afdragsfrihed på op til 10 år. Det kan være værd at overveje, hvis du er studerende, skal have børn, eller hvis du af hvilken som helst anden grund har brug for et højere rådighedsbeløb hver måned.  

Afdragsfrihed ved boliglån er dog ikke helt et stående lån. Et stående lån adskiller sig på flere måder fra de afdragsfrie boliglån. Et afdragsfrit boliglån vil som regel kun være afdragsfrit i et bestemt tidsrum. Derefter vil afdragsformen ændre sig til at, du betaler afdrag løbende. Hvis du optager et boliglån med en afdragsfrihed på 10 år, kan disse 10 år betegnes som et stående lån. Efter de 10 år er gået, er det de færreste, der kan eller vil indfri hele lånebeløbet. I stedet vil lånet overgå til et annuitetslån, hvor du afdrager løbende. 

Fordele og ulemper ved stående lån

Et stående lån har flere fordele og ulemper. Hvorvidt det er fordelagtigt eller ej for dig afhænger i høj grad af din personlige privatøkonomi. Derudover afhænger det af dine fremtidsudsigter, da et stående lån typisk først påvirker din økonomi i slutningen af lånets løbetid. 

Fordele ved et stående lån:

 • Et højere rådighedsbeløb hver måned
 • Ekstra luft i økonomien
 • Forudsigelig måde at afdrage på
 • Samme månedlige ydelse

Med et stående lån vil din økonomi ikke blive belastet i lige så høj grad som ved andre afdragsformer. Du betaler en lav månedlig ydelse i form af renter. Det giver dig et højere rådighedsbeløb hver måned. 

Som ung kan et stående lån give lidt mere luft i økonomien. Det kan især være en fordel med et stående lån, hvis du er studerende. I din studietid er dit lån afdragsfrit. Lige så snart du er færdiguddannet, og din indkomst stiger, kan du indfri lånet. Du bør dog altid overveje at optage et SU-lån, hvis du er studerende. Det vil oftest være den bedste og billigste løsning.

Ulemper ved et stående lån:

 • Høje samlede renteomkostninger
 • Usikkerheden for fremtiden
 • Høj risiko

Der kan ske meget i løbet af et låns løbetid. Det gælder for både i forhold til din egen økonomi, men også i forhold til samfundsøkonomien. Huspriserne kan falde, du kan miste dit arbejde, eller der kan ske noget andet, som gør, at du får svært ved at tilbagebetale lånebeløbet på én gang. Det er en stor sum penge at skulle betale. Det er derfor med en højere risiko at afdrage et lån i form af et stående lån. 

Hvornår du skal vælge et stående lån

Har du brug for et lån nu og her? Ved du, at du får svært ved at afdrage på det? Så er et stående lån en god løsning. Et stående lån er billigt i lånets løbetid, da du kun betaler renter. Dermed har du et højere rådighedsbeløb. Husk dog på at de samlede renteomkostninger vil være højere, da du betaler renter af hele lånebeløbet hver måned. 

Hvis du skal til at investere i en ejerbolig eller ejerlejlighed, kan du overveje, om et stående lån vil være fordelagtigt. Det gælder særligt, hvis du forventer at sælge den igen inden for lånets afdragsfrihed. Hvis du optager et stående lån på på 10 år, betaler du ikke afdrag i de 10 år. Det kan give mere frihed i din økonomi. Sælger du din bolig inden for de 10 år, kan du indfri lånet. Det skal selvfølgelig gøres med forbehold for at boligmarkedet kan ændre sig.  

Et stående lån kan også med fordel anvendes til investering eller til opstart af egen virksomhed. Det bliver ofte brugt som afdragsform i forbindelse med erhvervslån. Hvis du skal investere i en ny maskine til produktion, en ny lokation til en butik eller noget tredje er et stående lån en fordelagtig måde at afdrage på. Du skal betale en lav månedlig ydelse, så virksomheden bliver ikke økonomisk belastet. Du kan tilmed tilrettelægge det sådan, at du først skal tilbagebetale lånebeløbet, når du forventer at investeringen har tjent pengene hjem.

Lån via Lendo

Lån penge med vores tjeneste så vi kan hjælpe dig med at få det bedste lån. Du er sikkert vant til at sammenligne tilbud, før du handler ind. Du sammenligner sikkert også forskellige bukser, før du vælger det helt rigtige par. Det samme bør du gøre med lån. 

Der er ingen grund til at tage det første og det bedste uden at overveje, om det nu egentlig er det bedste. Ved at undersøge dine muligheder for lån giver du dig selv et bedre grundlag for at få det billigste. Det er uanset, om du leder efter et billån, boliglån, forbrugslån eller en hvilken som helst anden lånetype. 

Hos Lendo formidler vi privatlån mellem 10.000 - 500.000 kroner. Det er lån uden sikkerhed, så du kan bruge pengene på lige det, du har brug for eller mangler. Hverken vi eller de låneudbydere vi samarbejder med blander os i, hvad du bruger pengene på. 

Vi tilbyder også samlelån på op til 500.000 kroner. Brug vores tjeneste og se om du kan spare penge ved at samle dine lån, hvis du har flere - det er gratis og uforpligtende. Selv hvis du har ét enkelt lån, kan du bruge vores tjeneste til at se, om andre banker eller låneudbydere kan gøre det billigere. 

Du har dog ikke mulighed for at få et stående lån gennem Lendo. De lån, vi formidler, bliver tilbagebetalt som et annuitetslån. Det vil sige, at den månedlige ydelse vil være det samme hver måned. Den vil bestå af både renter og afdrag, og vil derfor være højere end ved et stående lån.  

De fleste af vores samarbejdspartnere tilbyder lån med variabel rente. Det vil sige, at renten potentielt kan stige eller falde alt efter markedsrenten. Hvis renten ændrer sig, kan du vælge, om det skal påvirke lånets løbetid eller den månedlige ydelse. Det kan både være i en positiv eller en negativ retning alt efter om renten stiger eller falder. 

Husk at et stående lån skal betales tilbage

Der er mange, som har svært ved at betale hele lånebeløbet tilbage ved den sidste termin af et stående lån. Det er derfor vigtigt, at du er realistisk i forhold til løbetiden. Sørg for at du har mulighed for at indfri hele lånebeløbet i slutningen af lånets løbetid. Ellers kan du ende i en situation, hvor det bliver fristende at optage et nyt stående lån til at indfri det gamle. Det anbefaler vi ikke. Du kan ende med at skabe en kunstig økonomi, hvor du hele tiden betaler renter, men aldrig bliver gældfri. 

I stedet kan du undersøge dine muligheder for en refinansiering af dit stående lån. Du kan indtaste oplysningerne om din nuværende gæld i en låneansøgning her hos Lendo. Så indhenter vi personlige lånetilbud til dig, så du kan se om andre låneudbydere kan tilbyde dig et annuitetslån. På den måde kan du begynde at afdrage på dit lån.  

Hvis du har flere lån, kan du også bruge vores tjeneste til at få et billigt samlelån. Med et samlelån får du et bedre overblik over din økonomi og en mulighed for at spare mange penge.

Vi sidder klar til at hjælpe dig. Hvis du ønsker at optage et stående lån, er vi dog de ikke de helt rigtige at tage fat i. Hvis du derimod gerne vil høre mere om dine lånemuligheder via Lendo, kan du ringe, skrive en mail eller chatte med os her på siden.

Sidst opdateret: 14. December 2022
Har du brug for hjælp? Vores rådgivere sidder klar til at hjælpe dig
Ring til os Ring til os
70 5000 10
hverdage 09:00 - 16:00
Chat med os Chat med os
Tryk her
Skriv til os Skriv til os
kundeservice@lendo.dk
Vi svarer hurtigst muligt
– altid indenfor en hverdag
Stående lån FAQ
Et stående lån er afdragsfrit indtil slutningen af lånets løbetid. Du betaler udelukkende renter i månedlig ydelse. Ved lånets udgang tilbagebetaler du hele lånebeløbet på én gang.
Stående lån er én måde at afdrage et lån på.

Du kan også vælge at afdrage dit lån gennem et annuitetslån eller et serielån. Med et annuitetslån betaler du en fast månedlig ydelse bestående af både afdrag og renter. Vælger du et lån med variabel rente, kan det dog påvirke den månedlige ydelse. Du kan også vælge at en stigning eller et fald i renten korrigeres i lånets løbetid. Med et serielån betaler du et fast afdragsbeløb plus renter af restgælden. Den månedlige ydelse vil derfor falde i takt med, at du afdrager på lånet.

Du skal vælge at afdrage med et stående lån, hvis du gerne vil have mere luft i økonomien. Du bør dog være realistisk og tænke grundigt over, om du kan betale lånebeløbet tilbage ved slutningen af lånets løbetid. Det er en stor sum penge at betale på én gang.
Nej. Lendo formidler privatlån, som bliver afdraget med annuitet.
Bedømt til 4.8/5 baseret på 3.402 anmeldelser. Viser vores seneste anmeldelser.