Forside > Alt om lån > Leasing, købe eller låne – Bliv klogere på dine muligheder

Leasing, købe eller låne – Bliv klogere på dine muligheder

Hvis du overvejer, om leasing er det rigtige for dig, kan du læse med her på siden og blive klogere. Hos Lendo tilbyder vi ikke leasing, men formidler i stedet privatlån. Vi vil gerne hjælpe dig med at træffe den bedste beslutning. Derfor har vi skrevet om leasing, hvad du skal være opmærksom på vedrørende leasing, og hvornår det bedst kan betale sig at lease, købe eller låne.

 

Hvad er leasing?

Leasing er en måde at finansiere et produkt eller en ydelse på. Det er en finansieringsform, som du kan se som en mellemting mellem leje og lån. Udlejeren har ejendomsretten til leasingobjektet, mens leasingtageren eller lejeren har brugsretten. Hvis du leaser noget, vil du dermed have retten til at bruge det, men du ejer ikke genstanden. Du betaler dermed for at have brugsretten.

Hvis du eksempelvis leaser en bil, vil du betale for at kunne bruge bilen, men det vil være udbyderen, der ejer bilen. I stedet for at købe bilen betaler du en månedlig leje eller ydelse for at bruge den.

 

Hvorfor vælge at lease?

Leasing er blevet mere og mere populært blandt danskerne. Det er der flere gode grunde til. Når du skal finansiere et køb, gør du det almindeligvis ved at betale kontant eller ved at optage et lån, der dækker over prisen. Hvis du ikke har råd til at betale kontant med en opsparing eller andet, vil du altså i stedet optage et lån. 

Alt afhængig af det, du ønsker at købe, vil et lån typisk have en længere løbetid end en leasingperiode vil lyde på. Hvis du eksempelvis optager et lån på 100.000 kroner, vil det typisk have en løbetid over 5 år. Vælger du at lease et produkt, vil aftalen typisk være på 2-3 år. Det er derfor meget mere fleksibelt. Det gør, at du har mulighed for at afprøve produktet på mere uforpligtende vis. Du forpligter dig kun i en kortere årrække, og hvis du produktet ikke levede op til dine forventninger, kan du lade være med at forlænge leasingperioden.

 

Leasing af bil i stedet for et billån

Der er flere og flere som bruger leasing til finansiering af en bil. Alternativerne er enten at optage et billån eller betale for en bil kontant. Da det er de færreste, der har penge til en bil med kontant udbetaling, står valget mellem et billån og en leasingaftale.

Vælger du at finansiere en ny bil med et billån, kan du forvente at betale bilen af over en periode på 5-8 år. Når du har betalt bilen af, og ikke længere er gældsat, vil du stå med en bil,  som er mindre værd, end da du købte den. Vælger du at lease en bil, vil du i stedet betale en månedlig ydelse for at bruge bilen i en periode på 2-3 år. Det gør, at du kan få brugsretten for en ny bil hver 2-3 år.

Om et billån eller en leasingaftale vil være den mest fordelagtige bilfinansiering for dig, afhænger af dit behov for kørsel og bil. Hvis du ved, at du gerne vil beholde den samme bil i længere tid, vil et billån være billigere end leasing. Hvis du modsat gerne vil skifte bilen hyppigt ud, vil det billigste valg være leasing.

Derudover afhænger valget af din brug og bilen, og det antal kilometer du kører. I en leasingaftale vil der indgå en kilometeraftale. Hvis  du kører længere end det, der står i aftalen, kommer du til at betale ekstra, og det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse. Ønsker du at lease en bil, er det derfor vigtigt, at du kender dit kørselsbehov.

Du skal være opmærksom på, at du stadig skal betale registreringsafgift, selvom du leaser en bil.

Få det billigste billån på markedet

Er du nysgerrig efter at se, hvilket billån du kan få tilbudt? Et billigt billån kan være svært at få på egen hånd. Gennem Lendo kan du sammenligne lån til bil. Ved at sammenligne giver du dig selv muligheden for at få de billige lån for dig på markedet.

Hos Lendo formidler vi lån uden sikkerhed. Det vil sige, at du kan bruge pengene på det, du har brug for, uden at der bliver stillet spørgsmålstegn – hverken fra os eller fra de låneudbydere vi samarbejder med. Du kan dermed bruge lånet som et billån, bådlån, ferielån eller som et byggelån. Du kan også bruge pengene til uforudsete og pludselige situationer og udgifter.

Ved at ansøge om et billån her på siden kan sammenligne billån på tværs af billån med og uden sikkerhed i bilen.

 

Køb eller leasing?

Mange er i tvivl om, om det bedst kan betale sig at købe et givent produkt eller at lease det.

På lang sigt viser en leasingaftale sig oftest at være dyrere end et køb. Det gælder også, hvis købet bliver finansieret med et lån. Fra et økonomisk perspektiv kan det derfor godt betale sig at købe i stedet for at lease.

Leasing er dog langt mere fleksibelt end at købe. Det er en god måde at afprøve et produkt på, uden at du bruger unødvendigt mange penge på det. Når leasingaftalen udløber, kan du vælge selv at købe produktet, forlænge aftalen med et andet produkt eller slet ikke gøre noget, hvis det ikke var noget for dig.

Derudover kan leasing være en god løsning for dig, der ikke ved hvordan hverdagen ser ud om 2-3 år. Vælger du at finansiere et køb med et lån, kan du komme til at hæfte dig i flere år end ved at lease.

 

Forskellen på leasing og lån

Som du nok allerede ved, er der væsentlige forskelle på det at lease og på det at låne penge.

Når du optager et lån, er det typisk for at finansiere købet af et bestemt produkt. Når du vælger at lease, er det for at finansiere brugen af et bestemt produkt.

Du kan derfor vælge at optage et lån, når du ønsker at købe og eje det, du bruger lånet på. Hvis du ikke behøver at eje det og i stedet gerne vil skifte produktet ud oftere, kan du vælge leasing. Med et lån kan du ansøge om henstand, hvis du havner i en situation, hvor du ikke kan betale den månedlige ydelse. De samme muligheder har du ikke med leasing, og det er derfor vigtigt at overveje, på hvilken måde du ønsker at finansiere dit forbrug.

Uanset om du vælger at lease eller at låne som finansieringsløsning, vil der blive lavet en kreditvurdering, før du kan få bevilget aftalen. Det gør der for, at leasingudbyderen eller låneudbyderen kan være sikker på, at du med din privatøkonomi kan betale en månedlig ydelse. Kreditvurderingen bliver udarbejdet ud fra forskellige faktorer; dit rådighedsbeløb, dine mønstre for tilbagebetaling og meget andet.

Når du leaser et produkt, vil der typisk kun stå én leasingtager på leasingaftalen. I nogle tilfælde kan en leasingaftale dog godt bestå af flere leasingtagere, eksempelvis hvis dig og din partner har fællesøkonomi. Når du ansøger og optager om et lån, vil du have mulighed for at ansøge om et lån med medansøger. Det kan give dig en låneaftale med bedre vilkår og lavere rente.

Derudover kan du ligesom med et peer to peer lån også vælge at lease gennem privatpersoner. Det findes der forskellige tjenester online, som du kan gøre igennem.

 

Gør plads til leasing med et samlelån

Det koster penge at lease. Ønsker du at lease en bil, kan det være svært at finde plads i budgettet til den månedlige ydelse, du skal betale for at lease.  

Hos Lendo kan vi hjælpe dig med at få råd til leasing. Det kan vi for dig, der i forvejen har en gæld bestående af flere lån hos forskellige låneudbydere. Måske har du optaget små forbrugslån, kviklån eller noget tredje. I så fald vil det ofte kunne betale sig at samle dem i et samlelån.

Du kan spare penge hver måned med et samlelån. Du ansøger her på siden ved at indtaste dine eksisterende lån i vores låneberegner. Den fungerer som din låneansøgning, du kan sende afsted for at se, hvor meget du kan spare på at samle dine lån.

Du behøver dog ikke at have flere lån for at spare penge. Du kan også vælge at refinansiere et enkelt lån. Det kræver nemlig blot, at du har en restgæld, og så kan du refinansiere dit eller dine lån.

Den månedlige besparelse kan du bruge til en leasingydelse, hvis du har brug for det. Ellers kan du blot glæde dig over, at der er kommet mere luft i økonomien.

 

Sammenlign og få den billigste leasing

Der er mange på markedet, der tilbyder leasingaftaler. Eksempelvis kan du hos flere udbydere af leasing leje og lease forskellig elektronik, hvidevarer, cykler eller andet til husholdningen og meget mere. Derudover findes der mange muligheder for leasing af biler.

Det kan være et svært marked at navigere i som forbruger. Hos Lendo hjælper vi med at sammenligne lån. Her er der desværre ikke muligheder for leasing. Alligevel vil vi anbefale dig at sammenligne forskellige udbyderes aftaler for leasing. Ved at sammenligne øger du dine muligheder for at få den bedste og billigste leasingaftale.

Schibsted