Hvad er RKI

RKI står for Ribers Kredit Information, som det tidligere er kendt som. Nu ejes RKI af selskabet Experian. Selskabets formål er at registrere dårlige betalere, så virksomheder, der har ret til at få indsigt i det, kan få det, når de laver en kreditvurdering af dig. Der findes et andet register i Danmark, som også registrerer dårlige betalere. Det kaldes Debitor Registret.

Hvis du vil optage et lån vil låneudbyderen i henhold til loven undersøge, om du er en god betaler, og om du kan låne det beløb, du vil låne. Det er uanset hvilket slags lån, det drejer sig om. Det kan være, hvis du leder efter en form for bilfinansiering og gerne vil have et godt billån. Det er yderst sjældent, at en låneudbyder vil låne dig penge, hvis du er registreret i RKI.

Det kan altså have store konsekvenser for dig, hvis du er registreret i RKI. Du kan som udgangspunkt ikke optage lån – hverken store eller små, hvis du er registreret som en dårlig betaler. Det er også en større udfordring at tegne abonnementer nogle steder, hvis du er registreret i RKI.

Det åbne og det lukkede RKI

Du kan være registreret i RKI på to forskellige måder: I det lukkede og i det åbne RKI.

Det lukkede register har personer med gæld under 1000 kroner registreret. Det lukkede register er lukket for, at andre end dig og Experian (som administrerer RKI) kan se, at du er registreret. Det vil sige, at hverken virksomheder eller låneudbydere kan se, hvis du er registreret i det lukkede RKI.

Dog er en plads i det lukkede RKI ikke en situation, du skal læne dig tilbage i hvile i. Når du først er registreret i RKI er det med høj sandsynlighed, at du ryger over i det åbne RKI, medmindre du får betalt din gæld ud med det samme. I det åbne RKI vil virksomheder kunne se, at du er registreret i RKI. Der vil du blive registreret, hvis du har en gæld over 1000 kroner.

Du kan stå i RKI flere gange, hvis flere virksomheder har meldt dig til registret. Du kan derfor have flere forskellige arter af gæld, som du skal betale af på hos RKI.

Er RKI det samme som inkasso

RKI og inkasso er ikke det samme. Hvis du kommer i en situation, hvor du ikke har betalt dine regninger fra en bestemt virksomhed henover en længere periode, vil virksomheden varsle dig om inkasso.

Inkasso er et selskab, som køber gældsbeløb hos virksomheder, hvis virksomhederne har kunder, der ikke betaler. Når inkassoselskabet har købt en kundes gæld, vil de overtage alle kundens oplysninger, og herfra er det inkassoselskabet, der får kunden til at betale. Når en gæld bliver købt af et inkassoselskab, kommer der et stort gebyr på, som gør gælden endnu højere for dig, som skal betale gælden af til inkassoselskabet. Inkassoselskabet skal have dækket nogle omkostninger ved at sørge for, at du betaler de penge du skylder. Hvis du ikke kan betale inkassoselskabet, vil de hive dig i fogedretten. Når din sag bliver sendt til fogedretten, vil du som oftest automatisk blive registreret i RKI.

Du kan godt optage lån, selvom du skylder penge hos inkasso. Man kan dog diskutere, om det er en god idé. Inden du optager nye lån, kan det være en idé at fokusere på at få indfriet de lån og den gæld, der ligger hos inkasso. Den gæld vokser sig nemlig større og større på meget kort tid.

 

Hvorfor kommer man i RKI

Du ryger ikke i RKI fra den ene dag til den anden, blot fordi du ikke betaler en telefonregning, eller fordi du har optaget et lån med en lidt for høj ÅOP. Ryger du i RKI, vil det være en konsekvens af et langt rykkerforløb.

Du undgår rykkerforløb og RKI hvis du skaber dig et godt overblik over din privatøkonomi. Læg et budget og tilknyt alle dine faste betalinger hver måned til betalingsservice. På den måde har du et bedre overblik over din økonomi, og betalingerne hver måned vil foregå automatisk, så du ikke skal bekymre dig om det.

Hvis du kommer i en situation, hvor du ikke kan betale dine regninger, så kontakt virksomheden og gør dem opmærksom på, at du ikke kan betale. Sammen kan I muligvis finde en løsning, som giver mening for begge parter. Her er det typisk henstand eller nedsættelse af afdrag, der kan være løsningen. På den måde bliver virksomheden ikke urolig for, om du betaler dine penge. Så kan du undgå at komme i et rykkerforløb, som til sidst bliver så uoverskueligt, at du til sidst ender hos et inkassoselskab, hvor du ikke kan betale af på din gæld og ender i RKI.

 

RKI konsekvenser

Ligesom at der er konsekvenser, når du ikke betaler dine regninger – i form af rykkere – er der konsekvenser, når du er registreret i RKI. Det er der, fordi virksomheder vil kunne undersøge, om du er en dårlig betaler, hvis du skal benytte deres produkt.

Det er dog ikke alle slags virksomheder, der har adgang til registret. Der er kun adgang for virksomheder med produkter, som gør, at de skal lave en kreditvurdering af dig. Du vil blive afvist, når du skal låne penge eller købe noget på afbetaling, hvis du er registreret i RKI.

 

Lån trods RKI

Nogle virksomheder udbyder lån penge trods RKI. Lån penge eksempelvis i form af kredit, hvor du betaler af på et produkt, du får. Det kan også være i form af abonnementsordninger, hvor det kræves, at du betaler hver måned.

Vi holder fast i vores anbefaling om at forsøge at undgå at forpligte sig til for mange betalinger, hvis du er i RKI. Ligesom vi også anbefaler, at du undgår at forpligte dig til for mange betalinger, hvis du er i inkasso. Hvis du har en svær økonomisk situation, så er det mere end okay at række ud efter hjælp. Jo tidligere du forsøger at løse situationen, jo nemmere bliver det.

 

Sådan tjekker du at du er registreret i RKI

Er du i tvivl om, om du er registreret i RKI, og har du brug for ro i maven? Du kan tjekke op på, om du er registreret lige her.

Det eneste du skal er at logge ind med NemID, og så kan du se, om du er registreret. Hvis du er registreret, kan du med fordel kontakte Experian for at få mere information, og du kan få startet din tilbagebetaling af gælden af med det samme.

Hvis du ikke kan overskue din situation, kan det være, at du kan blive inspireret af forskellige måder at spare penge på her. Det kan være, at det kan hjælpe dig på vej og give dig mere luft i din privatøkonomi, så du kan betale din gæld af og komme ud af RKI hurtigst muligt.

 

Sådan kommer du ud af RKI

Der er to måder at komme ud af RKI på. Du kan vælge at betale det skyldige beløb, og så er du ude af registret med det samme. Alternativt kan du vente 5 år, og så vil du automatisk blive slettet.

 

Hvem er Lendo?

Her hos Lendo formidler vi forbrugslån til privatpersoner. Hvis du står i en situation, hvor du føler, at det kan være uoverskueligt med de høje afdrag på lån, du har, kan du ansøge om at samle din gæld i et samlelån. Det kan spare dig for mange penge, hvis du samler din gæld hos én låneudbyder. Det kan også gøre det mere overskueligt for dig at have én, du skal betale til om måneden – frem for flere.

Her vil vi anbefale dig at tilføje en medansøger, såfremt du har mulighed for det. Hvis du sidder hårdt i det rent økonomisk, kan det endda være, at du skal tilføje en medansøger for at få lånet bevilget. En medansøger er nemlig bankens form for sikkerhed i, at hvis du ikke overholdet afdragsaftalen, så kan de få pengene af medansøgeren. Det bør derfor også være en person, hvor I har gensidig tillid – eventuelt en ægtefælle eller samlever.

Vi har en låneberegner, som fungerer som en online låneansøgning. Når den er udfyldt, vil vi automatisk sende din låneansøgning ud til de banker, vi samarbejder med. I løbet af blot ét døgn vil du modtage lånetilbud fra de banker, der kan imødekomme det, du søger om. Herefter er det op til dig at sammenligne lån og vælge det, der passer bedst til dine behov.

Har du spørgsmål til os? Vores kunderådgivere sidder klar til at besvare dine spørgsmål mandag-fredag klokken 9-16. Vi kan ikke hjælpe dig med eventuelle forhold omkring RKI, men vi vil med glæde hjælpe dig, hvis det drejer sig om lån. Måske har du brug for et samlelån, så du kan spare penge?